Bezár

Hírarchívum

Mobil_robotok

A jövő sikeres vállalkozóit mentorálták a Szegedi Tudományegyetemen

A jövő sikeres vállalkozóit mentorálták a Szegedi Tudományegyetemen

2022. július 01.
3 perc

Gyakornoki program, laborfejlesztés, elméleti és gyakorlati képzések is megvalósultak a „Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium – Ipar 4.0” című projekt kapcsán, a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyetemisták tapasztalatot szerezhettek a sikeres üzletvitelhez és a fenntartható vállalkozói tevékenységhez. A projekt hozzájárult a határmenti régióban a versenyképesség javulásához is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közös szakmai projektet valósított meg a Szegedi Tudományegyetem, együttműködve a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Szabadkai Üzleti Inkubátorral és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával. Az Európai Unió társfinanszírozásával életre hívott Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatása 339.131,93 euro.

A RILIAM I-4.0 projekt, a korábban sikeresen megvalósított RILIAM projekt folytatása. Célja a korábbi eredmények fenntartása és azok továbbvitele, valamint új eszközfejlesztések, ösztöndíjprogramok indítása és azok által az oktatási-gyakorlati térségi ipari kapcsolatok elmélyítése, a hálózatosodás elősegítése. Mindezek hozzájárulhatnak a határtérség gazdasági fejlesztésének előmozdításához.

A projekt fő eredményeként fenntartható együttműködési struktúra jött létre a felsőoktatási intézmények, kamarák és üzleti inkubátorok között. A gyakornoki program elősegítette a határon átnyúló szakmai mobilitást, amelyen keresztül diákok, fiatalok, egyetemisták, szakemberek és vállalkozók gyakorlati tudást szereztek és betekintést nyertek a partnerországban működő sikeres vállalkozásokba. A Kis-és Középvállalkozások (KKV-k) a megszerzett ismeretekkel és a jobb készségekkel rendelkező munkaerő révén a jövőben növelni tudják kompetenciaszintjüket.

A projekt során a kedvezményezettek új berendezésekkel (például automata vezetésű kocsi rendszerrel), valamint szállítószalagokkal és ipari kamerákkal felszerelt szállítórendszerekkel fejlesztették a laboratóriumaikat, hogy megkönnyítsék a gyakorlatorientált oktatást és az új termékek és eljárások kifejlesztését. Elméleti és gyakorlati képzéseket szerveztek a hallgatók, friss diplomások, fiatal vállalkozók és a magyarországi és szerbiai KKV-k képviselői számára.

A RILIAM I-4.0 projekt funkcionális hálózatot hozott létre a nemrég létrehozott KKV-k, a fiatal kutatók és diákok között, ami a határmenti régióban a versenyképesség javulásához vezethet. E tevékenységek célja, hogy lehetővé tegyék és megerősítsék a helyi KKV-kat, fiatal szakembereket abban, hogy ki tudják elégíteni a piacon felmerülő igényeket.

A projekt eredményei több szinten is megjelentek:

  • A határon átnyúló gyakornoki képzésben résztvevő ösztöndíjasokat mentorprogram segítette a megfelelő gyakorlati ismeretek és tapasztalatok megszerzésében, amelyek hasznosíthatók lesznek a sikeres üzletvitelhez, a fenntartható vállalkozói tevékenységhez és a kockázatkezelésben.
  • Az oktatási intézmények korszerű laboratóriumi felszerelésekhez, rendszerekhez jutottak, amelyek lehetővé teszik az oktatási színvonal emelését.

A fentiek következtében a projekt közvetetten elősegíti a határmenti térség növekvő gazdasági aktivitási szintjét, amely további munkalehetőségeket teremthet.

A projekt fenntarthatósága mind Szerbiában, mind Magyarországon biztosított, mivel a megvalósításban résztvevő kedvezményezettek és a bevont célcsoportok között átfogó partnerség jött létre. A partnerek jövőbeli elképzelései között szerepel a megkezdett fejlesztések folytatása, valamint az együttműködésük kiterjesztése szélesebb európai platformokra.

A projekt azonosító száma: HUSRB/1903/43/0051

A megvalósulás időszaka: 2021. február 1. – 2022. július 31.

A projekt zárórendezvényét 2022. június 16-án tartották.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek