Bezár

Hírarchívum

IMG_6341

Születésnapján köszöntik kollégái Prof. Dr. Katona Márta gyermekgyógyászt

Születésnapján köszöntik kollégái Prof. Dr. Katona Márta gyermekgyógyászt

2022. január 24.
4 perc

Életútja bemutatásával tisztelegnek Prof. Dr. Katona Márta, az SZTE alumnája, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Batthyány-Strattmann László-díjas professzora, az újszülött intenzív osztály egykori vezetője, gyermekkardiológus, több ezer újszülött és szívbeteg kisgyermek gyógyítója előtt születésnapján kollégái.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

"Katona Márta Professzornő Dévaványán született, 4 gyermekes család 4. gyermekeként. Édesanyja tanárnőként, édesapja gyermekorvosként dolgozott. Gyermekként iskoláit Szolnokon végezte, a Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett.

Professzornőre és testvéreire nagy hatással volt édesapjuk munkája iránti szeretete és elkötelezettsége, aki akkoriban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház gyermekgyógyász főorvosaként dolgozott. Így nem meglepő, hogy a gyermekei közül ketten is az orvosi hivatást választották.

Professzornő gimnázium után a tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahol 1976-ban „Summa cum laude” minősítéssel szerezte meg orvosi diplomáját.

Azóta az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikán dolgozik, az évek során csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus, neonatológus és gyermek intenzív terápiás szakorvosi képesítéseket szerzett.

Fiatal orvosként részt vett a Boda Domokos Professzor Úr által vezetett klinikán az újszülött intenzív osztály létrehozásában, amely jelentős előrelépést jelentett a koraszülöttek és újszülöttek gyógyításában.

1986-1988 között alkalma nyílt az echocardiographia alapjainak elsajátítására a Bristoli Gyermekklinikán; hazatérése után az echocardiographiás vizsgálati módszereket bevezették a Szegedi Gyermekklinikán. Azóta a szívfejlődési rendellenességben szenvedő betegeknél a diagnózis felállítása és a szívműtétek döntően az ultrahangvizsgálat alapján történnek, a szívkatéteres vizsgálatok száma lényegesen csökkent.

Professzornő 1990 és 2009 között az Újszülött Intenzív Osztály vezetője volt. Ezen 20 év alatt számos új módszer került bevezetésre, többek között a surfactant alkalmazás, új típusú lélegeztetési módok és új intenzív terápiás gyógyszeres kezelések.

1991-ben amerikai tanulmányútja során levizsgázott az újszülött újraélesztésből, majd ezt követően a magyarországi újszülött újraélesztési tanfolyamok szervezésének meghatározó tagja lett, amelyet 30 éve végez. A Szegedi Perinatalis Intenzív Centrumban Professzornő vezetése során 19 gyermekorvos szerzett neonatológiai szakképesítést.

IMG_6322

Prenatalis ultrahang diagnosztikával Professzornő 1996 óta foglalkozik. A magzati szívfejlődési rendellenességek ultrahang vizsgálatát az országban az elsők között vezette be a Gyermekklinikán.

A Koraszülött Intenzív Osztály vezetése mellett bekapcsolódott a csecsemő és gyermekkori kardiovaszkularis betegségek etiológiájának és farmakológiai kezelésének kutatásába is.

1994-ben kandidátusi, 1999-ben PhD fokozatot szerzett, 2004-ben habilitált, majd 2005-ben az akkori köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki.

Érdeklődési és kutatási területei közé tartozik a cardiovascularis betegségek etiológiája, diagnosztikája és kezelése, az újszülött és gyermekkori pulmonalis hypertensio, a prenatalis diagnosztika keretén belül foetalis echocardiographia, a magzati szívbetegeségek diagnózisa és kezelése, cytostaticumok cardiotoxicus hatásának vizsgálata, experimentális módon, állatmodellben is, sport kardiológia gyermekkorban, valamint a szívfrekvencia variabilitás vizsgálata egészséges és szívbeteg gyermekekben.

Tudományos és orvosi munkásságáról 71 in extenso közleményben, 16 könyv- és tankönyvfejezetben és több mint 500 tudományos előadásban számolt be.

Évtizedek óta részt vesz a graduális és posztgraduális képzésben, magyar, angol és német nyelven tart előadásokat és gyakorlatokat, több alkalommal elnyerte az orvostanhallgatók szavazata alapján a legjobb előadó és gyakorlati oktató díjat is. Továbbá neonatológiai és szívultrahang tanfolyamokat szervez, valamint oktat nővéreket, szülésznőket és szakasszisztenseket is.

IMG_6297

1999-ben létrehozta a „Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért” közhasznú alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke. Az alapítvány eddig közel 80 millió forint értékű műszert vásárolt az SZTE Gyermekklinikának szívbeteg és újszülött gyermekek gyógyítása céljából. Orvos irányítója a „Gift of Life” programnak, amely a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatásával a határainkon túl élő szívbeteg gyermekek szegedi szívműtétjét szervezi. Éveken át vezetőségi tagja volt a Magyar Gyermekorvos Társaságnak, a Gyermekkardiológiai, Neonatológiai Szakmai Kollégiumnak, a Magzati Kardiológiai Munkacsoportnak, ill. tagja az Európai Kardiológus Társaságnak. 2005 óta a Gyermekklinika igazgató helyettese.

Szakmai munkásságának elismeréseként Széchenyi Professzori Ösztöndíj, Waltner Károly Emlékérem, Fonó Reneé Emlékérem, Orvosi Hetilap Markusovszky Díja, Szegedért Alapítvány fődíja, (2008), Bókay János Emlékérem, Best lecturer, best practical teacher award (angol orvostanhallgatók díja), Virginia Apgar Díj, Kiszel-Büky Emlékérem, Szentgyörgyi Emlékérem, Batthyány-Strattmann Emlékérem, Tekulics Péter Emlékérem, Schöpf-Merei Emlékérem kitüntetésekben részesült, valamint 2020-ban Szeged Díszpolgárának választották, mely kitüntetésben előtte a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinikáról csupán ketten, Boda Domokos és Pintér Sándor Professzor Urak részesültek.

Férjével, Dr. Jancsó Gábor kutató orvos, emeritus professzorral két lánygyermekük és három leány unokájuk van. Férjével szabadidejüket szívesen töltik barátaik társaságában, kirándulással, valamint Professzornő egyik kedvenc szabadidős tevékenységével, a kerékpározással.

Professzornő egyik jelmondata alapján a gyógyítást nem lehet félgőzzel csinálni, mindig 100%-ot kell teljesíteni. Ezt az életfelfogást az évek során a Klinikánkon töltött munkássága jól példázza. Ez a lendületesség jellemzi őt ma is, amikor a Klinika folyosóin elsuhanva nehezen tudnak lépést tartani vele a rezidens kollégák. Reméljük, hogy ez a lendületessége és a hivatás iránti szeretete sokáig megmarad, illetve még hosszú ideig tanulhatunk Professzornőtől itt a Gyermekklinikán."

IMG_6332

Fotó: Bobkó Anna, SZTE NKI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek