Bezár

Hírarchívum

dysarthria_pW

Saját hangjukat adják vissza az SZTE kutatói a dysarthriaban szenvedőknek

Saját hangjukat adják vissza az SZTE kutatói a dysarthriaban szenvedőknek

2022. január 20.
3 perc

A dysarthria olyan beszédprobléma, amely alapvetően betegség vagy akár baleset következtében teszi mások számára alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét. A Szegedi Tudományegyetemen most a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, hogy a betegek a saját hangjukon tudjanak újra kommunikálni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Ivaskó Lívia, a Szegedi Tudományegyetem docense a dysarthria-projekt felelős kutatója. A Proof of Concept által támogatott kutatásban kollégáival arra törekszenek, hogy segítséget tudjanak nyújtani olyan emberek számára, akik baleset vagy valamilyen, az idegrendszert érintő betegség következtében elvesztették azt a képességüket, hogy érthetően tudjanak artikulálni, illetve beszélni.

- Ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem tudják úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nem sikeresek a társas interakciókban, a mindennapjaik során. Ezért akár a munkahelyüket is elveszíthetik. Nekik szeretnénk segíteni egy olyan alkalmazással, amely az ő beszédmintájukat alakítaná át érthető beszéddé – mondta el a kutatást vezető nyelvész, Dr. Ivaskó Lívia.

Ehhez nagyon sok hangmintára van szükségük, mert az eljárás a mesterséges intelligencia tanulási képességét hívja segítségül. Azaz minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás.

A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, amelyben  az SZTE részegységei közül a Neurológiai Klinika, az Informatikai Intézet, az Informatikai Szolgáltató Intézet is kapcsolódott a Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoporthoz. Nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban. A kutatás során a mesterséges intelligencia alapú modern technológiával hangból hangot készítenek.

A projektet alapvetően kétféle módon is lehet támogatni: - a technikai háttér fejlesztésével eszközökkel vagy anyagilag bárkinek, illetve az érintettek hangmintájának elküldésével.

A verbális kommunikációjában akadályozott Stephen Hawking beszédszintetizátorral volt képes megértetni magát, azaz az általa gépelt szöveget olvasta fel a beszédszintetizátor helyette. Magyarországon Zemlényi Zoltán az egyik legismertebb személy, aki dysarthriaval küzd, amely egy autóbaleset következtében alakult ki nála. Az érintettek körében a projekt előkészítése során történt felmérésekből kiderült, hogy a legtöbb esetben örülnének a személyek annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak vagy kifejezhetik gondolataikat. Ez adta az alap célkitűzést, vagyis azt, hogy az ő hangjukat alakítsák át mások számára is érthetővé.

zz

- Abban bízunk, hogy ez a projekt  segíthetaz ezzel a problémával küzdőknek, hogy sikeresebbek legyenek a társadalmi kapcsolataikban, a magánéletben és a munkájukban. Ha a kommunikációs helyzetekben jobban boldogulnak, akkor az életminőségük is javulni fog, és többen lesznek képesek az önállóbb életvitelre – tudtuk meg Dr. Ivaskó Líviától.

Saját hangmintáját bárki felajánlhatja a kutatóknak. Bővebb információ erre a linkre kattintva elérhető.

A projekt nemzetközi színtérre is kilépett.

Korábban írtunk a kutatásról egy támogatás kapcsán:

SZTEinfo – Lévai Ferenc

Fotó: Pexels, Facebook

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek