Bezár

Hírarchívum

Lepcso_Galeria

Műszaki szemmel mutatják be a pillanat egyediségét

Műszaki szemmel mutatják be a pillanat egyediségét

2022. január 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és Hallgatói Önkormányzata negyedik alkalommal hirdetett hallgatói számára kari fotópályázatot. A kiállításnak hagyományosan a „Lépcső Galéria” ad otthont az SZTE Mérnöki kar „D” épületében. A tárlat a 2022-es tavaszi félévben látogatható: 24 pályázó összesen 41 képe mutatkozik be a falakon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pályázni szerzőnként maximum 5 egyedi képpel, vagy egy-egy, legfeljebb 5 képből álló fotósorozattal lehetett. A pályázati téma kötetlen volt, a zsűrizést a Szegedi Fotókör tagjai végezték titkos online szavazás keretében. A pályázati kiírásra 24 szerzőtől 129 fotográfia érkezett. A kiállításon minden pályázó szerepel, legfeljebb 3 alkotással, a zsűrizés során kapott pontszám alapján.

Leppcso_Galeria_1

A Lépcső Galéria nem jöhetne létre évről évre kurátorai, Dr. Gyeviki János egyetemi docens és Dr. Nagy Valéria főiskolai docens közreműködése nélkül. A nagy múltra visszatekintő „galériában” 2012-ben rendeztek először kiállítást, azóta színesítik fotográfiák a Mérnöki Kar lépcsőházi falait. 2018-ban a hallgatók számára is elérkezett a lehetőség, hogy bemutathassák saját látásmódjukat. Az immáron 4. éve megrendezésre kerülő fotópályázat népszerű a hallgatók körében.

- A hallgatók nagyon lelkesek a felhívás hallatán. A természettudományos alapismereteiknek köszönhetően úgy tekintenek a természetre, hogy látják benne a fizikai változásokat és a biológiai átalakulásokat. „Műszaki” szemmel is jól meg tudják ragadni a pillanatokban rejlő egyediséget – mondta Dr. Nagy Valéria főiskolai docens.

Lepcso_Galeria_2

- Általában aki fotózni kezd, azt először a természet szépsége érinti meg, ezért látunk több fotót, a természet témakörben. Később alakul át a fotósban az emberek csodálata és kezd el személyeket fotózni, majd végül a geometriai formák a konstrukciók és az épületek következnek ebben a felfedezésben –vázolta fel Dr. Gyeviki János egyetemi docens.

Lepcso_Galeria_3

Dr. Gyeviki János azt is hozzátette, hogy amikor belépett ebbe az épületbe, már akkor tudta, hogy ezeken a falakon képeknek kell lógnia. Két kiállítás között - a rendezés időszakában - a lépcsőház falai csupaszak. Emlékezetes pillanat volt, hogy ezt az időszakot a kollégák meg is „reklamálták” - hiányolták a műveket.

A kiállítás a tavaszi félévben látogatható minden érdeklődő számára, hétköznaponként reggel 7-től este 7 óráig.

Az őszi félévben az oktatók képeit mutatják be a Mérnöki Kar híres Lépcső Galériájában.

A kiállításra került pályaművek a Mérnöki Kar online galériájában itt megtekinthető.

SZTEinfo – Kovács – Jerney Ádám

Fotó: Sahin – Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek