Bezár

Hírarchívum

IMG_6827

Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt rendezett az SZTE ÁJTK a Centenárium jegyében

Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt rendezett az SZTE ÁJTK a Centenárium jegyében

2022. január 12.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2022. január 7-én, második alkalommal rendezte meg a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt a környékbeli középiskolás diákok számára. A megmérettetés az SZTE ÁJTK kiemelkedő jogtörténész-egyéniségének állított emléket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményt a Centenárium jegyében szervezék meg, így a témakiírások ehhez kapcsolódtak. Emellett a verseny a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának azon törekvéseit is tükrözte, amelynek célja, hogy nyisson a középiskolák és a középiskolás diákok irányába, felnyitva szemüket a „tudomány csodájára.”

A háromfős csapatok egy rövid, a Szegedi Tudományegyetem történetéhez kapcsolódó pályamunka elkészítésével jelentkezhettek a versenyre, amelynek célja a diákok íráskészségének fejlesztése volt. Az írásbeli fordulót követően négy csapat mérhette össze tudását a jelenléti fordulókban, ugyanis a tavalyi évtől eltérően a megfelelő járványügyi szabályok betartása mellett a rendezvény 2022-ben jelenléti programként valósulhatott meg.

AJTK_kep1

Először „A dualizmus bajnoka” című játékban tesztelhették a köztörténeti ismereteiket a résztvevők, amelyet az SZTE ÁJTK digitalizációjára irányuló törekvéseket követve a csapatok elektronikusan tölthettek ki. A verseny harmadik fordulójában a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában, Szeged egyik patinás épületében mutathatták be prezentációikat a diákok a szakmailag is igen elismert zsűri előtt.

A háromtagú bírálóbizottságot Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, a Magyar Jogtörténeti Tanszék tanszékvezetője, Prof. Dr. Balogh Elemér, az Európai Jogtörténeti Tanszék tanszékvezetője és Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja alkotta.

A tudományos tanácskozást Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja nyitotta meg, aki a zsűri elnökeként kiemelte: a tehetségek feltérképezése a Kar kiemelten fontos célja.

AJTK_kep2

A színvonalas prezentációkat a Pecha Kucha módszertan alapján mutatták be a versenyzők, amelynek célja, hogy azonos időtartamra előzetesen időzített diák váltakozása mellett ismertesse a prezentáló eredményeit. A négy csapat előadása közül kiemelkedett a szegedi és a nagykőrösi csapat prezentációja.

A versenyen a következő eredmény született:

1. helyezett

Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Nagykőrös)

Farkas Lili, Kaszap Luca, Német Dániel (felkészítő szaktanár: Kocsis Szilvia)

2. helyezett


Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum (Szeged)

Ancsa-Molnár Virág, Hussein Míra Rana, Szilágyi Réka (felkészítő szaktanár: Varga Magdolna)

3. helyezett

Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola (Topolya)

Falletta Lena, Majláth Dávid, Subotin Sara (felkészítő szaktanár: Mengyán Pletikosić Ildikó, Pletikosić Paja)

3. helyezett

Budapest XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium (Budapest)

Andráskó Bence, Telek Patrik, Wenger Szonja (felkészítő szaktanár: Juhász Anikó, Pokk Péter)

A díjazottak értékes ajándékutalványokkal gazdagodtak: az I. helyezett 180.000 Ft értékű, a II. helyezett 120.000 Ft értékű, míg a III. helyezett 90.000 Ft értékű elektronikai vagy Árkád-utalványban részesült. Ezen felül az SZTE ÁJTK további pénzjutalommal kívánja motiválni a diákokat. Az első helyen végzett csapat azon tagjai, akik felsőfokú tanulmányaikat a 2022/23-as vagy 2023/24-es tanév őszi félévében az SZTE ÁJTK bármely szakán, nappali tagozatos hallgatóiként kezdik meg, további egyszeri, egyösszegű 100.000 forintos ösztöndíjban részesülnek.

A rendezvény zárásaként Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária méltatta a versenyre vállalkozó diákokat, akiket külön elismerés illetett azért, hogy középiskolai tanulmányaik folytatása mellett további energiákat fordítottak a versenyre való felkészülésre. Külön dicséretben részesült a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium csapata, akik második alkalommal végeztek az első helyen a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyen.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar számára külön öröm, hogy az idei évben először határon túli csapatot is köszönthettek a versenyzők között.

A SZAB Székházban megtarott konferencia programja az alábbi linken elérhető.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás/Fotó: SZTE ÁJTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek