Bezár

Hírarchívum

nyito

Idén is nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n

Idén is nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n

2022. augusztus 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az idei tanévben is meghirdeti a nemzetközi együttműködésben kialakított UI GreenMetric Online Course on Sustainability szabadon választható online kurzusát. A hat külföldi intézménnyel közösen fejlesztett angol nyelvű fenntarthatósági kurzus a 2021/22-es tanévben indult először, a sikert követően pedig idén újra meghirdetésre kerül, abba alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók egyaránt becsatlakozhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink kulcskérdései. A „zöld” egyetemek világrangsorát készítő UI GreenMetric szervezet körül kialakult nemzetközi hálózat éppen ezért három fő célt tűzött ki maga elé: a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási tevékenységeinek ösztönzése a fenntarthatóság területén, vezető személyiségek „kinevelése”, fenntarthatósági kihívások kezelésében partnerségek kialakítása, megerősítése. E célok égisze alatt az egyetemi hálózaton belül négy kontinens hét országa hét egyetemének közös kezdeményezése mentén 2020 augusztusában elindult egy új, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus kialakítása, amely 2021 őszén került először meghirdetésre a partneregyetemek hallagatói számára. A kurzus a tavalyi sikert követően idén újra elindul.



Az UI GreenMetric Online Course on Sustainability: Global Practices of Sustainable Development Goals címet viselő kurzus a gazdaság, a társadalmi élet és a fizikai környezet közötti kölcsönhatásokat, az emberi tevékenységek bolygónk környezetére gyakorolt hatásait, az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok megvalósításának nemzetközi gyakorlatait vizsgálja. A tematikát kidolgozó hét egyetem: Sao Pauló-i Egyetem, Brazília; Indonéziai Egyetem, Indonézia; Szegedi Tudományegyetem, Magyarország; Chimborazo-i Politechnikum, Ecuador; Sousse-i Egyetem, Tunézia; El Bosque Egyetem, Kolumbia; Sardzsai Egyetem, Egyesült Arab Emírségek.

WhatsApp_Image_2022-09-01_at_07.08.42

A kurzustartalmakat minden héten más-más egyetemek oktatói szolgáltatják, az ismeretanyagok átadása alapvetően egyéni tempóban feldolgozható videóelőadások keretében történik. A hallgatók feladata továbbá a félév során, hogy a társegyetemek nemzetközi hallgatóival kisebb csoportokba rendeződve saját projektet dolgozzanak ki egy-egy általuk választott fenntarthatósági cél elérésére.

A Szegedi Tudományegyetemről a tartalomkészítésben Dr. Gulyás Ágnes, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének adjunktusa, és Dr. Nagy Gyula, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének adjunktusa működött közre. A koordinációért Dr. Mátyás Dénes, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóságának munkatársa, valamint Gyarmati László, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója felel.

WhatsApp_Image_2022-09-01_at_07.08.421

Az angol nyelvű kurzus minden alap- és mesterképzésben részvevő egyetemi hallgató számára nyitott, regisztrációra a Neptunban a kurzusfelvételi időszak lezárultáig van lehetőség. A félév során a hallgatók megismerhetik a fenntartható fejlődés fogalmát, a fenntartható fejlődési célokat, a legfontosabb fenntarthatósági kihívásokat – a környezetvédelem területétől az esélyegyenlőségen és a minőségi oktatáson át a globális partnerségekig –, valamint nemzetközi példákon keresztül globális képet kaphatnak a témában. A kurzust sikeresen teljesítő hallgatók tanúsítványt kapnak az UI GreenMetric-től.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek