Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Katalin_Koppenhaga_Novo_Nordisk-dijjal_20220401_IMG_2483

Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

2022. április 02.
4 perc

Szimpóziummá és új kutatási forrássá lesz a Szegedi Tudományegyetemen a 2022. évi Novo Nordisk-díj támogatásának Karikó Katalint illető része. Az SZTE alumnája és professzora 2022. április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vette át a Novo Nordisk Alapítvány elismerését. Arról is értesült, hogy egy nappal korábban kihirdették: amerikai kutatótársával elnyerte az „Empowering Research and Discovery Award” kitüntetést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az emberiség javát szolgáló, az orvostudomány nemzetközi fejlődéséhez hozzájáruló aktív tudósokat ismer el a Novo Nordisk-díj.

 Novo_Nordisk_Prize_for_their_combined_contributions_to_COVID-...

ÚTTÖRŐ KUTATÓK

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért és kitartó munkájáért a Novo Nordisk Alapítvány Karikó Katalinnak és kutatótársainak – Drew Weissmannak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek – ítélte a Novo Nordisk-díjat. A 2021. szeptember 23-i közlemény szerint a tudósok úttörő szerepet játszottak az alapkutatásban és a SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia megfékezéséhez hozzájáruló első oltóanyag kifejlesztésében.

DW_KK_OT_U_20220401_Koppenhaga_IMG_2481_j

„A díj odaítélésével tisztelgünk a korunk egyik legkiválóbb teljesítménye mögött álló emberek előtt” – fogalmazott Mads Krogsgaard Thomsen, a Novo Nordisk Alapítvány vezérigazgatója.

„A véletlen a felkészült elméknek kedvez” – idézte Louis Pasteur szavait a kitüntetést odaítélő tudományos bizottság elnöke. Jørgen Frøkiær kifejtette: a négy tudós több évtizedes és elkötelezett munkája jelentősen hozzájárult a jól tolerálható és rendkívül hatékony oltóanyag létrehozásához.

Novo_Nordisk-dij_atado_1

SZEREPELT A MACKÓ

Koppenhágából élőben közvetítették 2022. április 1-jén késő délután az online térbe meghívottaknak a zártkörű díjátadó ceremóniát, amely 300 vendég, többek között dániai egyetemek és az ottani egészségügyi ágazat képviselőinek jelenlétében zajlott.

Kisfilmek mutatták be a Novo Nordisk Alapítványnak az 1920-as évekre visszavezethető eredettörténetét, a cukorbetegséggel és a kezelésre alkalmas inzulinnal foglalkozó hat alapító tevékenységét. Kiderült: a nemzetközi alapítvány 100%-os tulajdonosa a Novo Nordisk A/S-nek, amely a Novo Nordisk és a Novozymes részvényeinek tulajdonosa.

Novo_Nordisk_video

Vadnyugati cowboy-filmek paneljeit használta az a videófilm, amely a Covid-19 elleni harc négy úttörő kutatóját jellemezte. A ceremónia részeként a színpadra hívták a tudósokat, akik harmincnál is több kérdésre válaszoltak.

Kariko_Katalin_Koppenhaga_Novo_Nordisk-dij_oklevellel_20220401_IMG_2483_j

Az interjús időutazást a háttérben kivetített archív fotók színesítették. A Karikó Katalinnak szegezett kérdésekre válaszolva szóba került 1985, a kutatónő és családja amerikai útja, a kislánya játékmackójába rejtett dollárok. A beszélgetést vezető újságíró egy új játékmackót adott a magyar biokémikusnak, a sztori csattanójaként.

A Karikó Katalin korábbi interjúiból megismert életút történeteit árnyalták a Pennsylvaniai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissman kimért szavai. A közös útról és a BioNTechnél végzett munkáról beszélt Uğur Şahin, míg házastársa, Özlem Türeci a Lightspeed Projektről, a Covid-19 vakcinafejlesztési programjukról szólt.

Az interjúban hangsúlyt kapott, hogy „a vakcina alapjául szolgáló mRNS-technológia ígéretet jelent számos kór – köztük a rák és genetikai betegségek – ellen, jövőbeni oltások és kezelések formájában”.

 Kariko_Katalin_Koppenhaga_Novo_Nordisk-dijjal_20220401_IMG_2483_j

SZIMPÓZIUM ÉS ÖSZTÖNDÍJ

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (672.000 euró, azaz több mint 247 millió forint) támogatás jár. A Novo Nordisk Alapítvány elismerésének különlegessége, hogy ennek 90 százaléka kutatási ösztöndíj, fennmaradó része személyi jutalom. A Novo Nordisk Fonden további 500.000 DKK (67000 euró) támogatást nyújt a négy kedvezményezett kutatási területein belüli nemzetközi tanácskozáshoz.

Szegedi egyetemi kutatásaira költi a 2022-es Novo Nordisk-díj reá eső részét Karikó Katalin. Az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről a Szegedi Tudományegyetem szimpóziumot is rendez.

A Novo-díjat először 1963-ban adták át, dán hozzájárulásként. 2020-ban kiterjesztették földrajzi hatályát, 2021-től európai támogatásként ítélik oda.

Novo_Nordisk_A_logo_IMG_2472_j

*

A TUDOMÁNY SZOLGÁLATÁNAK ÜNNEPLÉSE”

A 2022. évi „Empowering Research and Discovery Award” („Kutatás és Felfedezés Ösztönzése Díj”) Karikó Katalin és Drew Weissman legújabb jutalma – jelentette be március utolsó napján a National Disease Research Interchange (NDRI).

A „Nemzeti Betegségkutatási Csereprogram” az mRNS-hez kötődő terápiás célú kutatásban és technológiai fejlesztésben élen járó két tudóst azért jutalmazza, mert felfedezéseikkel kulcsszerepet játszottak a Covid-19 elleni két vakcina – a Pfizer/BioNTech és a Moderna/NIH által generált oltóanyag – létrejöttében.

A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, Karikó Katalin a BioNTech alelnökeként és a Pennsylvaniai Egyetem „adjunct professzoraként”, míg Drew Weissman mint az UPenn Perelman Orvostudományi Karának vakcinakutatással foglalkozó „Roberts család professzora” 2022. szeptember 28-án veszi át a díjat. E napon – a businesswire.com híradása szerint – a philadelphiai Union League ad otthont a tudósokat ünneplő díszvacsorának.

A „Celebration of Service to Science Awards (a „Tudomány Szolgálatának Ünneplése Díjai”) átadó ceremóniájára jegyet lehet váltani. Ezen a szponzori támogatások fogadására is alkalmat kínáló NDRI-rendezvényen összesen hétféle kitüntetést adnak majd át. Így segíti az orvosbiológiai kutatásokat az emberi szervek és szövetek rendelkezésre bocsátásával foglalkozó NDRI, a 40 éves tapasztalattal rendelkező non-profit szervezet.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek