Bezár

Hírarchívum

ICOSTE-02_Cover

Neves évfordulókkal esett egybe az ICOSTEE 2022, a Mérnöki Kar konferenciája

Neves évfordulókkal esett egybe az ICOSTEE 2022, a Mérnöki Kar konferenciája

2022. április 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar fennállásának 60. évfordulójával is egybe esett az 2022-es ICOSTEE szakmai konferencia, amit március 24-én rendeztek meg. A konferencia célja, hogy összekapcsolja az agrár és műszaki témák iránt érdeklődő tudósokat, mérnököket, más területek szakértőivel. A konferencia sikerességét fémjelzi, hogy egy nap alatt 120 előadást tartottak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia 1990-ben szerveződött először és azóta is töretlenül kétévente megrendezik az agrár és műszaki tudományok magasan kvalifikált képviselői számára, nemzetközi színfoltként. Az ICOSTEE szakmai konferencia célja, hogy összekapcsolja az élelmiszertudomány, az élelmiszertechnológia, a bio- és környezetmérnöki, a mechatronikai, az agrárgazdaságtani tudósokat, mérnököket és más tudományágakban érdekelt szakértőket.

A 2022-ben hibrid módon megrendezett eseményen online és élő szóban, mintegy 120 előadást hallgathattak meg az érdeklődők, különböző szekciókban. Az előadási lehetőségek mellet, posterekkel is lehetett regisztrálni, amiből 86 bemutató érkezett. A konferencia iránti érdeklődést jól mutatja a számos országot képviselő előadó, akik több mint 200 pályaművel regisztráltak az egynapos eseményre. A résztvevők az alábbi országokat képviselték: Magyarország, Szerbia, Románia, Albánia, Tunézia, Sri-Lanka, Észak-Macedónia, Törökország, Szlovákia, Portugália, Koszovó és Kazahsztán.

megnyito

- A megnyitón Dr. Bíró István, a Mérnöki Kar dékánja rövid köszöntőjében a Kar 60 éves történetét mutatta be, majd a plenáris ülések közül Prof. Dr. Popp József, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja „Why circular bio-economy is key for sustainable development?” című előadásában a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérés, mint a fenntartható biogazdaság létrejöttéhez szükséges paradigma-váltás kérdését járta körül, ami egy üde színfolt volt a szakmai nézőpontból, és a Szegedi Tudományegyetem zöld törekvéseit szem előtt tartva – tudtuk meg Prof. Dr. Hodúr Ceciliától, a Szegedi Tudományegyetem Biológiai rendszerek Műszaki Intézetének egyetemi tanárától, az esemény főszervezőjétől.

Azt is hozzátette, hogy a konferencia kiemelkedő momentuma volt, hogy Dr. Balogh Sándor professor emeritust 90. születésnapja alkalmából köszönthették. Dr. Bíró István is méltatta a Mérnöki Kar fejlődésében szerepet játszó volt főigazgatót, egyetemi oktatót és kutatót.

12_dr._balogh_sandor_koszontes_mentes

-Szervezőtársaimmal a tiszteletére, egy olyan szekciót nyitottunk, ahol a professzor úr választhatta ki, hogy a volt tanítványai közül kiket hívjon meg előadni. A volt tanítványai pedig nagy örömmel eleget is tettek a meghívásnak és bemutatták, hol dolgoznak, és mit csinálnak most, ezzel is tisztelegve egykori tanáruk előtt – árulta el Prof. Dr. Hodúr Cecília.

Az Élelmiszertechnológia, Élelmiszertudományi, Biológiai és környezeti technológiai, Műszaki, Agrár-gazdasági és Élelmiszerpolitikai szekcióüléseken a helyszínen, illetve online, közel 120 szakmai előadás hangzott el, amelyek összefoglalói a konferencia hivatalos, elektronikus kiadványában, absztrakt kötetében vállnak elérhetővé mindenki számára. Bizonyos kiválasztott előadások esetében, pedig teljes terjedelmű megjelenés lehetőségét biztosítottak a szervezők olyan releváns, tudományos folyóiratokban, mint az Analecta Technica Szegediensia, Progress in Agricultural Engineering, Analecta Alimentaria Sapientia, Acta Technica Corviniensis.

Dr_Hodur_Cecilia

- A Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgatók előadásait figyelve a legkimagaslóbb élményt az nyújtotta, hogy bámulatos életutakat és magas pozíciókat lehet elérni az SZTE diplomájával. Igazán méltó volt a konferencia sikere az egyetem centenáriumához és a Mérnöki Kar 60. évfordulójához. Azt megélni, hogy multidiszciplináris nézőpontot képviselő, volt hallgatók, igazán jó eredményeket tudnak felmutatni, felemelő volt, mert ők olyan szakemberek, akik az oktatás és a tudomány szolgálatában a kihívásokat több oldalról vizsgálják meg – zárta gondolatit Prof. Dr. Hodúr Cecilia.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Molnár Dóra és az SZTE Mérnöki Kar

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek