Bezár

Hírarchívum

Nyito_IMG_8117

Mint egy méhkasban a méhek: rekordkísérlet az NTA laboratóriumává lett szegedi Sportcsarnok küzdőterén

Mint egy méhkasban a méhek: rekordkísérlet az NTA laboratóriumává lett szegedi Sportcsarnok küzdőterén

2022. április 08.
3 perc

Szimultán laboratóriumi gyakorlat, ami egyben rekordkísérlet is: több mint 300 középiskolás kísérletezett a „genetikai ujjlenyomat” meghatározásával. Ez volt a leglátványosabb program a 2022. április 4-7. között megrendezett „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozóján”. A Szegedi Tudományegyetemre felvételiző diákokat és mentoraikat kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kísérletezéssel, sikeres laborgyakorlaton ismerd meg a tudományt! Ezt az élményt kínálta a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója” négy napos program-sorozatának csúcspontja.

kuzdoter_1_IMG_8117

A szenzációs programot a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA), a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együtt, más intézmények, gyógyszercégek támogatásával szervezte meg.

feladat_2_IMG_8112

Alapkutatási módszert, a gélelektroforézist próbálhatta ki a szegedi Sportcsarnok küzdőteréből kialakított óriási „laboratóriumban” több mint 300 középiskolás.

feladat_IMG_8084

– Az elektroforézist elsősorban az analitikai kémiában használják a különböző részecskék elválasztására – magyarázta Leamitre Lucien Krisztián. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola végzős diákja negyedik alkalommal, a tanárok segédjeként vett részt az NTA programján.

feladaIMG_8151

– Érdekes és aktualizált, mert genetikai és a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos alapvető molekuláris biológiai vizsgálatot végeztek a diákok, mikor a gélelektroforézist gyakorolták – vélekedett a debreceni Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, Gőz József, aki mint „Szent-Györgyi vezető tanár” területvezető pedagógusként is segítette a kísérletezőket.

feladat_3_IMG_8171

A Nemzeti Tudósképző Akadémia tavaszi konferenciájához kötődő program célja a tudomány megszerettetése. Élményekkel és gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséggel integrálják a tudomány világba a fiatalokat. Sokat jelentenek a személyes kapcsolatok is a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóin”.

godolloi_diakok_IMG_8077

– Iskolában nem láttunk még ilyen műszereket – mutatott az egyik asztalon kialakított minilaborra Fehér András Tege. A gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumból érkezett csapatból barátja, Szabó Norbert számára az automata pipetta használata is új élményt jelenttett. A 10. évfolyamos biológia-kémia tagozatos osztályból először Szegedre látogató tanulók még nem döntötték el, melyik felsőoktatási intézményben tanulnak tovább.

IMG_8079

– A nyolcadik évfolyamosoknak érdemes megfontolniuk, hogy jelentkezzenek az NTA programjaira. Erre immár az egész országból adott a lehetőség. A Szent-Györgyi Tanárok és a mentorok az egyéni kutatásaikról is szívesen mesélnek – ajánlotta a „tudóskeltetőt” a nála is fiatalabbaknak Leamitre Lucien Krisztián.

tanar_tanitvany_2_IMG_8027

A DNS-mintát elektromosság segítségével háromfelé – nagy, közepes és kicsi részre – igyekeztek „földarabolni” a kísérletezők. A legsikeresebbek megalkottak egy olyan „genetikai ujjlenyomatot”, amelynek segítségével megállapítják a terápiát, vagyis azt, hogy milyen gyógyszer segíthet a betegen.

kuzdoter_3_IMG_8125

– Az angol gyakorlása miatt is érdemes volt ide eljönni – utalt a program-sorozat konferencia részére, a Nobel-díjas előadás élményére a gödöllői Horváth Laura.

tanar_tanitvany_3_IMG_8062

– Ijesztő lehet, de egyben motiváló is első alkalommal egy-egy ilyen konferencia. A magasszintű tudomány szakkifejezései első hallásra talán ijesztőek, de az ezek mögött felhalmozott tudás arra ösztönöz, hogy belépjünk ebbe a világba – fogalmazott a Szent-Györgyi Diák. – Érdemes visszatérni, mert ezek a konferenciák fantasztikus élményt, új ismerősöket és közösséget jelentenek.

tanar_tanitvany_IMG_8034

Mint egy méhkasban a méhek, úgy szorgoskodtak a diákok a szegedi Sportcsarnokban. A rekordkísérletet megcélzó diákokat „Szent-Györgyi Vezető Tanárok”, köztük például Csigér István, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola pedagógusa segítette. Csaláné Böngyik Edit, az NTA laborvezető tanára a hódmezővásárhelyi Németh László gimnáziumból érkezett csoportjának is szurkolt.

Aaron_Ciechanover_1_IMG_7978

A laborgyakorlaton együtt dolgozó, munka közben egymásra is figyelő diákok között a Szegedre látogató Nobel-díjas Aaron Ciechanover sétált és beszélgetett.

rekord_IMG_8191

A sportküzdelmek csarnokából kialakított laborban dolgozó fiatalság, az NTA programján megtapasztalhatta a tudomány erejét.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek