Bezár

Hírarchívum

Photo_20210827_12_18_14_ny

Az SZTE hallgatói is részt vettek az Amerikai Magyar Orvosszövetség nyári konferenciáján

Az SZTE hallgatói is részt vettek az Amerikai Magyar Orvosszövetség nyári konferenciáján

2021. szeptember 15.
3 perc

A legjobb angol nyelvű előadásért járó Iván Krisztinicz-díjat szegedi egyetemista nyerte. A HMAA (Amerikai Magyar Orvosszövetség) éves multidiszciplináris konferencián, a Szegedi Tudományegyetemről 11 hallgató, több itt diplomázott rezidens és doktorandusz is részt vett. A balatonfüredi szakmai programról dr. Szadai Letíciát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon diplomát szerzett PhD-hallgatót kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagy hagyományokkal rendelkező találkozót idén is megszervezte az Amerikai Magyar Orvosszövetség – Magyarországi Tagozat (HMAA-HC) a Balatonfüredi Állami Szívkórházban. A 2021. augusztus 27-28. között megrendezett nyári konferencián az orvosnak, fogorvosnak, gyógyszerésznek tanuló egyetemi hallgatókon kívül a rezidensek, doktoranduszok és a szakorvosok számára is adott volt a lehetőség, hogy előadást tartsanak kutatási témájukról.

 

 

MIÉRT JÓ A HMAA BUFFALO ÉS HOUSTON CSEREPROGRAMJA?

 

– A HMAA közösségének megismerése mellett érdekes témákról hallhattunk jelenlegi társaink, valamint neves magyar és külföldi orvosok, professzorok előadásában – fogalmazott az SZTE Orvostudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója. – Így ez a nyári program elősegíti a kapcsolatépítést a megjelent előadókkal és kutatókkal, ráadásul a résztvevők szakmailag is fejlődhettek. A barátságos légkörű konferencián az orvostanhallgatók is könnyedén tudnak informális beszélgetéseket folytatni az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó magyar professzorokkal és orvosokkal.


Covid_ea

 

A magyar orvostanhallgatók és fiatal orvosok megismerhették a HMAA Buffalo és Houston csereprogramját, amelyet hatodéves hallgatók számára hirdetnek meg. A fiatalok megismerkedhettek azokkal a hallgatókkal, akik már részt vettek a programon.

 

– Érdemes elolvasni utólag is a Buffalo és Houston csereprogrammal kapcsolatban további információkat itt, a közösségi média felületen, illetve itt – ajánlotta a hallgatóknak a szegedi HMAA-HC egyetemi képviselője, dr. Szadai Letícia.

 

 

PANDÉMIA IDEJÉN A TUDOMÁNYRÓL

 

A pandémiára való tekintettel – a jelenleg hatályos jogszabályok és a higiéniás szabályok betartása mellett – személyes jelenléttel rendezték meg a 2021-es HMAA Füred Konferenciát. A COVID-19 járvány miatt a 2020-as füredi konferencia, továbbá a HMAA Akadémia, a HMAA amerikai anyaszervezete, a DENT Neurologic Institute (NY, USA) és a budapesti MIND Brain-Gut center több eseménye is online felületekre „költözött”. Például a HMAA Akadémiát, az ingyenes online programsorozatot kéthetente péntekenként 14 órától tarják. Erről részletesen az egyesület Facebook oldalán olvashatnak.

 

– A HMAA anyaszervezettől többen haza tudtak utazni, és részt vettek a balatonfüredi konferencián. Így az egyesület elnöke, Dr. Harangozó Iván, és korábbi elnöke, Prof. Dr. Khoor András, valamint Prof. Dr. Mechtler László is jelen voltak az eseményen – sorolta az SZTE doktorandusza. – A meghívott előadók között szerepelt még Prof. Dr. Horváth Ildikó államtitkár, aki tudományos előadásában a hazánkban uralkodó járványhelyzetről számolt be.

Külön kiemelendő még Lisziewicz Julianna professzor asszony COVID-vakcinákról tartott beszámolója, Dr. Varga János aktuális workshopja a post-COVID szövődményekről, illetve a MIND Klinikáról Dr. Schwab Richárd előadása a mikrobiom és egészség kapcsolatáról. Az orvostalálkozón külön szekciót kaptak a Magyar Tüdőgyógyász Társaság prezentációi is, amelyek a legújabb pulmonológiai kutatásokról szóltak.


HMAA_vizilabda

 

 

VÍZILABDAMECCS A ZÁRÓ PROGRAM

 

Hagyományokhoz híven az első nap tudományos programja után következett a vízilabda mérkőzés, amit a PTE-SE-SZTE vegyes csapata nyert meg, majd a meccset gálavacsora követte. A konferencia zárásaként Prof. Dr. Koller Ákos az agyi autoregulációról beszélt, valamint Prof. Dr. Mechtler László (DENT Neurologic Institure, Roswell Park Neuro-Oncology, MIND Klinika) „Cannabis and neurology” címmel a kender gyógyászati szerepéről tartott előadást.


HMAA_vacs

 

– A Szegedi Tudományegyetemet 11 hallgató képviselte előadással vagy poszterrel. Mindenki magas szakmai színvonalon prezentálta kutatási eredményeit. A legjobb angol nyelvű előadásért járó Iván Krisztinicz-díjat is egy szegedi hallgató, Cikkely Márton Simon hozta el – újságolta dr. Szadai Letícia – A kitüntetés magába foglalja a HMAA amerikai anyaszervezetének éves sarasotai konferenciáján való részvétel támogatását Floridában.

 

 

SZTEinfo

Fotók: Sz.L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek