Bezár

Hírarchívum

Albany-dij_Kariko_Katalin_nyitokep

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

2021. szeptember 22.
3 perc

Az egész világ élőben nézhette a rangos orvostudományi kitüntetés, az Albany-díj átadó ünnepségét 2021. szeptember 22-én. Az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb szponzori támogatásával járó díjjal honorálta az Albany Orvosi Egyetem, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman, valamint Barney S. Graham eredményei együttesen elvezettek a Covid-19 világjárvány elleni hatékony vakcinához.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged, Budapest és Bern után a New Yorkhoz közeli Albany a negyedik olyan város, ahol személyesen vett át kitüntetést Karikó Katalin. A BioNTech senior alelnöke, a Pennsylvániai Egyetem Perelman Orvostudományi Kar idegsebészeti intézetének adjunktusa, az SZTE egykori doktorandusza és hallgatója és két kutatótársa nyerte el az Albany Orvosi Egyetemi Díjat (Albany Medical Centre Prize).

 

Albany_Medical_The_Albany_Prize_Livestream_Event_total_20210922_j


A döntést az „Albany Med” 2021. augusztus 26-án jelentette be; a ceremóniát – magyar idő szerint – 2021. szeptember 22-én 16 óra után tartották.


2021-Albany-Prize-Web-Billboard_1_j

 

Az Albany Medical Center orvosi és orvosbiológiai kutatási díj nyertesei: Karikó Katalin, továbbá Barney S. Graham, az amerikai Oltóanyag-kutatóközpont igazgató-helyettese, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének laborvezetője; továbbá: Drew Weissman, a Pennsylvániai Egyetem Perelman Shool of Medicine „Roberts család-professzor”.


ScrAlbany_Medical_The_Albany_Prize_Livestream_Event_t_j

Az Albany-díj kitüntetettjeinek rövid életrajzát bemutatták és a díjátadó ünnepséget közvetítették a szervezők.

 

„Az Albany-díjasok együttesen évtizedeken keresztül jelentős mértékben hozzájárultak a tudományhoz kutatóként, mentorként és oktatóként” – köszöntötte a három tudóst Dr. Vincent P. Verdile. Az Albany Medical College dékánja és az Albany-díj nemzeti kiválasztási bizottságának elnöke szerint a három kitüntetett kutató munkája, tudományos szakértelme és elszántsága döntő szerepet játszott két mRNS Covid-19 vakcina kifejlesztésének felgyorsításában. Elkötelezettségük jól példázza az Albany Medical Centre „Albany-díjának” örökségét, mely szerint olyan tudósokat díjazzanak, akiknek munkája jelentős eredményeket mutatott fel az emberiség jóléte és az orvostudomány fejlesztése érdekében.

 

A program egy részében a maszkot viselő kitüntetettek válaszoltak középiskolás fiatalok és az ünnepségen jelen lévők kérdéseire. Karikó Katalin több kérdésre is olyan képszerűen, humorosan és frappánsan válaszolt, hogy derültséget váltott ki a közönség soraiban.

 

A ribonukleinsav (RNS), az emberi sejtek létfontosságú molekulája „köti össze” a három díjazottat. Az RNS és hírvivője, az mRNS orvosi alkalmazásának lehetőségéről először alma materében, a Szegedi Tudományegyetemen doktoranduszként hallott Karikó Katalin. Az egész eddigi életét az mRNS kutatásának szentelte. A Drew Weismannal végzett közös munka idején azzal az elképzeléssel álltak elő, hogy az RNS elemeinek módosítása lehetővé tenné, hogy észrevétlenül átcsússzon az immunrendszeren. A semlegesítő válaszok kiváltásához szükséges optimális immunogén szerkezetet vizsgálja Barney S. Graham, aki a struktúraalapú vakcinatervezés úttörője és a világjárványra való felkészülés egyik amerikai vezetője.


Albany_Medical_The_Albany_Prize_Livestream_Event_KK_j

 

A Karikó Katalin és Drew Weissman által kifejlesztett módosítások lehetővé tették, hogy az mRNS ígéretes hordozórendszerré váljon mind a vakcinák, mind a gyógyszerek számára. E kutatások jelentőségére irányította a figyelmet a Covid-19 pandémia. Ám eredményeik a világjárványon túlmutatnak.


Albany_Medical_The_Albany_Prize_Livestream_Event_KK_jj

A genetikai kód egyszálú molekuláit fel lehet használni az influenzától kezdve a rákon át a stroke gyógyításáig. Az mRNS-kutatók és eredményeik átalakítják az orvostudományt.

 

Csúcs kitüntetés az Amerikai Egyesült Államokban a 2001-ben alapított Albany-díj. Az orvosi és orvosbiológiai kutatásokért az USA-ban elnyerhető díjak közül a második legmagasabb összegű, 500 ezer dolláros elismerést 2020-ban nem osztották ki. Ezért a „szokásos” – forintban mintegy 151 milliót érő – összeget 2021-ben megduplázták: 1-1 millió amerikai dollárral jutalmazták Karikó Katalint, Drew Weissmant és Barney S. Grahamot. Ezzel az Albany-díj a korábbi nemzetközi negyedik helyéről előrébb ugrott. Az óceánon túl ugyanis a díjakat is versenyeztetik. Sőt a Nobel-díjhoz viszonyítanak: az Albany-díjjal kitüntetett kutatók között három korábbi Nobel-díjast látni, nyolc Albany-díjas kutató pedig később lett Nobel-díjas. Az amerikai felsőoktatási intézmények és az egyetemek megítélésben súlya van a díjak súlyának és számának.


*

 

A Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján itt.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: AMC

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek