Bezár

Hírarchívum

Oleld_korbe_nyit-1

Egy százévesnek is jól esik az ölelés, sőt!

Egy százévesnek is jól esik az ölelés, sőt!

2021. szeptember 17.
3 perc

Szent-Györgyi Albert születésnapja alkalmából különleges programokkal ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem. A Nobel-díjas tudósról szóló kiállítás megnyitója mellett, egy Flashmob keretében, az SZTE rektori épületét ölelték körül hallgatók, tanárok, egyetemi dolgozók és a vállalkozó kedvű járókelők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 16. jeles nap a Szegedi Tudományegyetem életében, több okból is. Szent-Györgyi Albert 1893-ban, szeptember 16-án született és 128 évvel később, az SZTE központi épületében ezen a napon nyílt meg a kiállítás, amely néhány igazán különleges tárgyat és pillanatot mutat be a tudós életéből. Többek között azt a Nobel-díjat, amelyet a szegedi egyetemi évei alatt végzett kutatásaival érdemelt ki.


Az SZTE a XXI. században is büszke korábbi rektorára és a hagyományos ünnepi megemlékezések mellett, több modern programmal is színesítette az ünnepnapot. Ezek egyike, egy spontán szerveződő, tömeges megmozdulás volt, amelyen körbe ölelték a központi épületet.


A „Flashmob: Öleld át a Szegedi Tudományegyetemet!” helyszín választását, több dolog is indokolta: a Dugonics-téri épület az egyetlen olyan szegedi épület, amely 100 éve szolgálja az egyetemet és mindig is központi épület volt. A programra különleges szalagokkal is készültek a szervezők, amelyek egyrészt még díszesebbé, ünnepibbé tették a megmozdulást, másrészt lehetővé tették, hogy a megfelelő távolságtartásra is legyen lehetőség.


Oleld_korbe_nyit2-6


A programra a szervezők különleges, jubileumi logóval díszített szalagokkal is készültek, amelyek egyrészt még ünnepibbé tették a megmozdulást, másrészt lehetővé tették, hogy a megfelelő távolságtartásra is legyen lehetőség.


Oleld_korbe_nyit2-2


Az élőláncot, a 440 éves múltra visszatekintő intézmény jelenlegi és korábbi hallgatói, oktatói, dolgozói, valamint az éppen arra járó és vállalkozó kedvű járókelők alkották. A Rektori Hivatal körüli élőláncban ott volt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellára, Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja, illetve aranydiplomások, korábbi hallgatók, oktatók is. A flashmob után, a Dugonics téren felállított színpadon a Kávészünet zenekar megzenésített versekkel szórakoztatta a közönséget.


Oleld_korbe_nyit2-7


A kör tagjai olyan sokfélék voltak, mint maga az SZTE, közülük sikerült megszólaltanunk néhány „ölelőt”.


Páderné Forgács Erzsébet 1977-82 között járt a Bölcsész Karra és egész életében tanárként hasznosította az egyetemen megszerzett tudást. Elmondása szerint jó lett volna, ha hasonló, közösségépítő megmozdulásokból több lett volna akkor, amikor ő volt hallgató. Véleménye szerint a centenárium arra is jó, hogy összehozza a volt és jelenlegi hallgatókat.


Árpád szegedi, de bevallotta, hogy nem tudta, hogy éppen 100 éves az egyetem. Nagyon jó, hogy a város felé is egyre nyitottabb az SZTE, mert az egyetem nélkül nem lenne ilyen jó hely Szeged! Még egy érv, hogy jövőre ide jelentkezzek! – mondta el Árpád, aki egy szegedi középiskola végzős diákja.


Oleld_korbe_nyit2


Szilágyiné Kovács Ágota, 1969-ben végzett az Élelmiszerpari Főiskolán, 2019-ben vette át aranydiplomáját. Véletlenül csöppent a flashmobba, de örült, hogy részese lehetett ennek a felemelő, történelmi pillanatnak.


Szülinapi kirándulás keretében érkezett Szegedre Eszter és párja, János, akik hirtelen ötlettől vezérelve álltak az ölelők körébe. Örökre megjegyzik, hogy szeptember 16-án van Szent-Györgyi Albert születésnapja, annál is inkább, mert Eszteré egy nappal korábban volt.


A Szent-Györgyi Albertről elnevezett Orvosi Karra jár Petra, aki úgy érezte, kötelessége volt itt lenni. Felelősségként és egyben inspirálónak éli meg, hogy olyan elődök nyomdokain járhat, mint Szent-Györgyi Albert vagy Karikó Katalin – mondta el az SZTE SZAOK másodéves hallgatója.


Az egyetem centenáriumi événben még több, különleges közösségi program várható, az SZTE szervezésében.

 

SZTEinfo – Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek