SZTE Info

szte_btk

Új, izgalmas tudományfilozófiai előadássorozat indul az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékén

Informatórium – A tudomány tudománya címmel szervez tudománynépszerűsítő tudományfilozófiai előadássorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke 2021. október 20-a és november 24-e között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvény helyszíne a szegedi bölcsészkar Informatórium előadóterme, ahova a szervezők mindazokat szeretettel várják, akik érdeklődnek a tudományfilozófia, tudománymérés és tudománytörténet aktuális kérdései iránt, vagy csak jobban szeretnének tájékozódni a laikusok számára gyakran kevésbé átlátható tudomány világa és az elszaporodó álhírek és tudományellenesség között.


Az ismeretterjesztő programsorozat célja tehát a tudománynépszerűsítés és közművelés, éppen ezért a mindennapjainkat érintő tudomány, tudományosság aktuális kérdéseire fókuszálnak majd az előadások. A meghívott vendégek témájuk legjelesebb hazai képviselői, bölcsészek és természettudománnyal foglalkozók egyaránt: Soós Sándor, Csányi Vilmos, Kutrovátz Gábor, Zemplén Gábor, Békés Vera, Ropolyi László és Kovács Gábor. A szervezők célja a nagyközönség számára érthetővé tenni a magyarországi és nemzetközi kortárs tudományosság olyan problémáit, melyek nagy mértékben befolyásolják életünket, de kevés szó esik róluk ismeretterjesztő jelleggel. Céljuk, hogy megmutassák, hogy a tudományos eredmények miképpen alakítják a mindennapjainkat, hogyan hasznosíthatók az akadémikus szférán kívül, hogyan segíthetnek megoldást találni a hétköznapi életünkben felmerülő problémákra. A hatvanperces előadások témái többek között az információs, digitális társadalom, a tudományos haladás, az elszaporodó áltudományok és tévinformációk, a hit és tudás viszonya, a tudományos közösségek társadalmi presztízse, a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányai, az új diszciplínák megjelenése, a bioetika és a tudósok, kutatók társadalmi felelőssége, az ember szerepe a hihetetlen gyorsasággal fejlődő tudományos világban. A meghívott vendégek tudományterületük tágabb kontextusáról is beszélnek (pl. a tudományos közösségek, a tudományszerveződés, a tudománymérés és a kreativitás összefüggései, tudomány és áltudomány viszonya, a hálózottság következményei, a bioetika kérdései stb.), előadásaik után lehetőség van a közönöségkérdésekre és a nyílt vitára is. A tudomány tudománya programsorozat nem rejtett célja, hogy a korábban csak a sci-fikben elképzelt valóság nyomába is eredjen, és az egyre komolyabb technológiai fejlesztések, illetve alapvetően a technológia mellett és ellen is sorra vegye az érveket.

 

Ha időközben a járványhelyzet nem tenné lehetővé, hogy az előadóteremben is összegyűljön a hallgatóság, akkor az előadásokat digitális platformon (a Tanszék FB-oldalán és Youtube-csatornáján) teszik majd közzé a szervezők.

 


Részletes program:

 

2021. október 20., 16–17:30

Soós Sándor: Tudománymérés és kreativitás: összeegyeztethetők-e?

 

2021. október 27., 16–17:30

Csányi Vilmos: Tudományos hiedelmeink

 

2021. november 3., 16–17:30

Kutrovátz Gábor – Zemplén Gábor: Mit kezdjünk az áltudományokkal? Hol húzható meg a demarkációs vonal tudomány és áltudomány között?

 

2021. november 10., 16–17:30

Békés Vera: Hogyan írjunk tudománytörténetet? A tudománytörténetírás a tudomány, a tudományfilozófia és a történelem perspektívájából

 

2021. november 17., 16–17:30

Ropolyi László: Tudás, hálózatosság, internet. Mit gondoljunk az internetfilozófiáról?

 

2021. november 25., 16–17:30

Kovács Gábor: Frankensteintől a zöldekig. A kortárs technológiakritikáról

 

 

A programsorozat, mely a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál részét képezi, az NKA Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiuma és a Nemzeti Tehetség Program NTP-HHTDK-21 támogatásával valósul meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.