Bezár

Hírarchívum

e-anatomia_nyit

A virtuális anatómia atlasz már a tesztelés fázisánál tart

A virtuális anatómia atlasz már a tesztelés fázisánál tart

2021. november 09.
3 perc

Az élethűségben múlja felül a jelenleg elérhető programokat az a digitális anatómia atlasz, amelyet 3 év alatt, több ezer fotó segítségével, közösen fejlesztett ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete és a Mozaik Kiadó. A magyar és angol nyelvű, latin orvosi nevezéktant is használó interaktív segédanyag, VR-szemüveggel is használható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE orvostanhallgatói és oktatói jelenleg tesztelik a világon is egyedülálló e-anatómia atlaszt, amely a korábbiaknál élethűbb és részletgazdagabb módon mutatja be az emberi testet. A három különböző nyelvet használó interaktív segédanyag, nem csak az oktatásban és gyógyításban, de az orvos és beteg közötti kommunikációban is sokat segíthet.

Az anatómiai intézet által biztosított bonctermi preparátumokra alapuló anyag, gyakorlatilag minden fontos képletet, testtájat és szervet bemutat. Technológiája a fotoszkennelésen, azaz fényképek alapján történő háromdimenziós modellalkotáson alapszik.

A lehető legjobb élményt egy modern eszköz, a VR-szemüveg adja, ami az egyik legnagyobb kuriózuma a projektnek.

e-anatomia_vr_web

Az atlasz elkészült, következhet a tesztelési fázis, amely során orvostanhallgatók képzésében fogják alkalmazni. Az így összegyűlő visszajelzések alapján nyeri el végleges formáját és kezdődhet a szélesebb körű alkalmazása, terjesztése. De nem csak az oktatásban lesz hasznos.

- Kiemelném az egyetem hármas funkcióját, ami erre is alkalmas: oktatás, gyógyítás, kutatás. Ahhoz, hogy valaki orvos lehessen, először anatómiát kell tanulnia és ebben hatalmas segítséget adhat egy olyan atlasz, amelyet nem kell lapozgatni, és amelynek segítségével belenézhet olyan részekbe is, amelyeket nem más módon nem lehet vizsgálni. A virtuális valóság segítségével mintha egy endoszkóppal tekintenénk bele egy mélyebb struktúrába, amely normál körülmények között nem lehetséges. Rendkívüli élményeket és gyorsított tanulást nyújthat. Másrészt biztos vagyok benne, hogy ezt az atlaszt, mint a klasszikus, kétdimenziós atlaszokat a gyógyításban is használják, hiszen tudom, hogy klinikus kollégák nap, mint nap visszatérnek az anatómia világába egy-egy kihívás előtt – tudtuk meg Prof. Dr. Nógrádi Antaltól, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet intézetvezetőjétől.

Új távlatot nyithat az atlasz az orvos-beteg kommunikációban is. A jól felkészült klinikusoknak is segíthet, hogy elmagyarázzák a pácienseknek, hogy hol van a probléma, vagy mi a betegség vagy a beavatkozás lényege.

e-anatomia_web

- Egy közös platformot hoz létre, így ugyanazt tudjuk oktatni és a hallgatóknak nem kell magyarázni, hogy az egyik atlasz ezt így mutatja be, a másik úgy, hanem mindig ugyanarról beszélünk, amiből ők otthon is vagy az egyetem gépein, a könyvtárban is tudnak dolgozni, másrészt olyan fejezetek mélységek nyílnak meg, ami az megkönnyíti az oktatók és a hallgatók dolgát egyaránt – emelte ki Dr. Nógrádi Antal az eszköz előnyét.

Az atlasz nem csak interaktív, hanem többnyelvű is, így például a külföldi hallgatók képzésében is azonnal használható. A latin nyelvhasználat teljesen szokványos az európai anatómiai oktatásban, de e mellet az angolszász irodalomban az angol kifejezések uralkodnak, így mind a kettőt bevezették az atlaszba. Ugyanígy az atlasz lehetőséget biztosít arra, hogy nem csak a képletek neveit, hanem hozzájuk tartozó magyarázatokat, betegségekre való utalást, információs sávokat lehet felvezetni, ami egy normál atlasz esetében nem lehetséges. További egyedisége a programnak, hogy tanulást segítő kérdéseket is tartalmaz.

e-anatomia_lab

A tervek szerint, a tesztelést követően széles körben elérhetővé válik az egyedülálló, magyar fejlesztés.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek