Bezár

Hírarchívum

Nyito_MTU_20211103

November: a magyar tudomány ünnepi hónapja az országhatáron innen és túl

November: a magyar tudomány ünnepi hónapja az országhatáron innen és túl

2021. november 03.
4 perc

Díjátadókkal, köszöntőkkel és előadásokkal 2021. november 3-án kezdődött meg a 18. Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ). Az ismeretterjesztő rendezvény-sorozat országos nyitányán, az MTA székházában vette át az Eötvös József-koszorút Dr. Csernay László, az SZTE professor emeritusa. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában is egy hónapon át tart a programsor, amely „A történelem oktatás és kutatás 100 éve a Szegedi Tudományegyetemen” című konferenciával kezdődött.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz.” Ez a mottója a Magyar Tudomány Ünnepe 2021. évi novemberi rendezvény-sorozatnak. Az MTA székházában 2021. november 3-án tartott MTÜ-nyitány utólag is megtekinthető az Akadémia YouTube csatornáján.

 MTU_20211103_1

LÉPJENEK BE A TUDOMÁNY KAPUJÁN!

„Hogyan lehet iránytű a tudomány és hogyan mutathat utat egy élhető jövőhöz? Úgy, hogy a tudomány eredményeit elérhetővé teszik mindenki számára. A tudományos kérdésekre úgy kell felelni, hogy a kortársaink is értsék” – fogalmazott Erdei Anna. A Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese nyitotta meg 2021. november 3-án a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) rendezvény-sorozatot.

MTU_2021_Erdei_Anna

„Lépjenek be a tudomány kapuján! Legyenek nyitottak a tudomány változatos világára!” – utalt az MTÜ megújult logójára a rendezvény-sorozat programtanácsának elnökeként.

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – idézte az Akadémia főtitkár-helyettese Széchenyi Istvánt, aki birtokainak egyévi jövedelmét 1825. november 3-án ajánlotta fel egy magyar tudós társaság megalapítására. A Magyar Tudományos Akadémia létrejöttét lehetővé tévő nemes gesztus emlékére november 3-át egy 2003-ban elfogadott törvényben a Magyar Tudomány Ünnepének nyilvánították.

 

PÁRBESZÉDBEN A TÁRSADALOMMAL

18. alkalommal rendezi meg az Akadémia a Magyar Tudomány Ünnepét. Ez a tudománynépszerűsítés egyik legjelentősebb fóruma – hangsúlyozta Freund Tamás. Az Akadémia elnöke szerint a tudósok e testülete a legnagyobb közbizalommal övezett intézmény.

MTU_2021_Freund_Tamas

„Ahogyan a modern társadalom működése elképzelhetetlen a tudományos eredmények hasznosítása nélkül, a 21. században a tudomány sem létezhet a társadalommal való folyamatos interakció nélkül. Nemcsak szólnunk kell azokhoz, akiknek a napjai nem a tudomány művelésével telnek, de meg is kell hallgatnunk őket. Reflektálnunk kell a társadalmat foglalkoztató kérdésekre, és ahol ez a tudomány eszközeivel lehetséges, támpontot kell adnunk a közösségi és sokszor az egyéni döntések meghozatalához is” – utalt a Covid-19 világjárvány megfékezése érdekében tett lépésekre.

„Az orrot és a szájat takaró maszkkal több ezer személy életét lehetne megmenteni Magyarországon is” – hangsúlyozta.

A hamis és áltudományos nézetek elleni fellépésre buzdított az MTA elnöke. Ugyanakkor szerinte szélesíteni kell a tudománynak bizalmat adók körét.

 

EÖTVÖS JÓZSEF-KOSZORÚ CSERNAY PROFESSZORNAK

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak közül a legjelentősebb az Eötvös József-koszorú.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki –többek között – Csernay Lászlót, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar professor emeritusát.

MTU_Csernay_Laszlo_Eotvos-koszoruja

Dr. Csernay László a nukleáris medicina hazai megteremtéséért, az első magyarországi nukleáris medicina tanszék megalapításáért, a számítógépes képfeldolgozás terén végzett kiemelkedő munkájáért, valamint a széles körű hazai és nemzetközi elismerésben részesült SEGAMS programrendszer kidolgozásáért nyerte el az Eötvös József-koszorút.

Csernay_prof_nyito

Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át. Dr. Csernay László laudációja, illetve a díjátadó ceremónia megtekinthető az MTA YouTube csatornáján „A 2021. évi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepsége” című video 15. percétől.

Az MTÜ nyitányán adták át a Szily Kálmán-, a Wigner Jenő-, a Bruckner Győző-, a Pungor Ernő-, a Mikó Imre- és a Jermy Tibor-díjat, továbbá az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat is.

Az mt.hu tudósításban összegezte a 2021. évi MTÜ első napjának történéseit.

 

A 18. MTÜ PROGRAMJAI

Az Akadémia 18 ezer fős köztestületének a seregszemléje a Magyar Tudomány Ünnepe.

A 2021. évi MTÜ nyitóelőadását A szép, a rossz és a fenntartható – milyen legyen, milyen lehet az új világ? címmel Szathmáry Eörs,az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke tartotta meg. Az előadás itt a 43:57-től kezdődik.

MTU_20211103_gandhi_kerdese

Az MTÜ eseménysorozata az MTA Youtube-csatornáján is követhető. A programok ajánlója az mta.hu honlapján az Eseménynaptárban található.

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság vonzáskörébe tartozó kutatók is bekapcsolódnak a Magyar Tudomány Ünnepe program-sorozatba. Például a szegedi könyvheti „ősbemutatót” követően a főváros tudomány iránt érdeklődő közössége is megismerhette 2021. november 3-án a Benkő Elek – Sándor Klára – Vásáry István: A székely írás emlékei című kötetet. Köszöntőt mondott Fodor Pál, az ELKH BTK címzetes főigazgatója. A szerzőkkel, köztük Sándor Klárával, az SZTE BTK tanszékvezető egyetemi tanárával Szörényi László irodalomtörténész professzor (SZTE BTK) beszélgetett.

SZAB_tortenesz_konferencia_IMG_8239

Az MTA SZAB székházában A történelem oktatás és kutatás 100 éve a Szegedi Tudományegyetemen című konferenciával startolt az MTÜ. A történészek centenáriumi rendezvényének részletes programja itt elérhető.

SZAB_tortenesz_konferencia_IMG_8243

A következő egy hónap a kutatóké, akik nem kinyilatkoztatnak, hanem a kételyeiket sem elhallgatva válaszolnak a tudomány és az elért eredmények iránt érdeklődő laikusok kérdéseire. Az MTA SZAB székházban 2021. november 4-én 14 órakor kezdődik a MTÜ megnyitó ünnepsége.

SZAB_tortenesz_knferencia_IMG_8246

Az előadás-folyamot a SZAB honlapján az Események rovatban mutatják be a szervezők.

A Magyar Tudomány Ünnepén számos programban szerepelnek a szegedi egyetem kutatói. Ezekről a rendezvényekről ajánlót ad az SZTE Hírportál Eseménynaptára is.

A Magyar Tudomány Ünnepe SZAB-programfüzet itt elérhető.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: mta.hu - Szigeti Tamás, SZTE NKI - Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek