Bezár

Hírarchívum

3_innovativ_projekt_nyito

Nézze meg ön is, miként verseng 3 innovatív projekt a „Német Jövő Díjért”!

Nézze meg ön is, miként verseng 3 innovatív projekt a „Német Jövő Díjért”!

2021. november 17.
4 perc

A tudományra irányul ismét a közfigyelem – fejezte ki örömét Karikó Katalin. A Deutscher Zukunftspreis, azaz a „Német Jövő Díjra” idén jelölt 3 innováció közül, az egyik esélyes „Az mRNS vakcinák az emberiség számára” elnevezésű. A projektet a BioNTech cég vezetői, köztük Karikó Katalin mutatja be a zsűrinek 2021. november 17-én. A prezentációt követő díjátadót élőben közvetíti esti programjában a ZDF televízió is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2021-ben is a társadalmi kihívásokra megoldást kínáló kutatási eredményeket ismer el a Deutscher Zukunftspreis. A „Német Jövő Díjért” – több lépcsős kiválasztási folyamat végén – három projekt verseng. Még kérdés, hogy a „Kvantumszámláló számítógépes tomográf – forradalmi betekintés az emberi testbe”, vagy a „Fenntartható gumiabroncsok a pitypang felhasználásával – innovációk a biológiából, a technológiából és a mezőgazdaságból”, vagy „Az „MRNS-vakcinák az emberiség számára – az első COVID-19 vakcina, mint egy új korszak kezdete az orvostudományban” projekt nyeri-e el a zsűri tetszését.

 

KÖZÉPPONTBAN A TUDOMÁNY

A rangos németországi kitüntetés odaítélési ceremóniája részeként 2021. november 17-én a zsűri és a nyilvánosság előtt bemutatják a versengő három – forcheimi, münsteri és mainzi – projektet.

BioNTech_3_alapitoja

Az mRNS vakcinát a mainzi BioNTech cég három alapítója – Uğur Şahin, Özlem Türeci, Christoph Huber – és alelnöke, Karikó Katalin, az SZTE díszdoktora és alumnája ismerteti.

BioNTech_alelnok_Kariko_Katalin

Az új koronavírus betegség eddig világszerte több mint 4,5 millió ember életébe került. A gyorsan pandémiává növekvő kór megfékezésére hivatott vakcinák közül elsőként engedélyezték a modern mRNS-alapú oltóanyagot. A megelőzést szolgáló hatékony mRNS vakcina mainzi fejlesztését és fejlesztőit is bemutatja a Deutscher Zukunftspreis honlapja.

– Szerintem mindegy, hogy ki nyer, az a fontos, hogy a köz figyelme a tudományra, a kutatókra összpontosul – jelentette ki esélylatolgató kérdésünkre válaszolva Karikó Katalin. Az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikus doktori oklevelet szerző kutató szerint a Deutscher Zukunftspreis kitüntetésre jelölt projektekre a német emberek büszkék lehetnek.

BioNTech_fejlesztes

TOMOGRÁF ÉS PITYPANG

– A legújabb tomográf olyan nagy felbontású és érzékenységű, hogy nem kell felvágni az embert ahhoz, hogy lássák például azt, hogy hol van az ér elmeszesedve – magyarázta az SZTE alumnája. A forcheimi fejlesztés értéke az is, hogy a készülékkel olyan méréseket is tudnak végezni, amilyeneket eddig nem lehetett.

Tomograf

A pitypang hasznosítása abból a szempontból is érdekes projekt, hogy a münsteri fejlesztés bemutatja: miként próbálnak a kutatók fenntartható anyagokat létrehozni. A németekről köztudott az is, hogy fejlesztéseikben szem előtt tartják, hogy ne függjenek mástól.

pitypang

– A globalizáció jó dolog – jelentette ki Karikó Katalin. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a pandémia idején szerzett tapasztalatra: ha a termékeket az adott országon kívül állítják elő, akkor a térség függővé válik. Az olyan váratlan és kivételesen nehéz időszakban, mint például a COVID-19 világjárvány ideje, súlyos gondokat okozhat a másoktól való függés az adott ország gazdaságában.

 

DÍJÁTADÓ A ZDF-EN

Felhasználásra kész, ugyanakkor kiemelkedő műszaki, mérnöki és tudományos eredményeket ismer el a Deutscher Zukunftspreis. A „Német Jövő Díjért” 1997 és 2020 között összesen 85 projekt versenyzett. A nagy német tudományos, kereskedelmi és ipari szövetségek, illetve szponzorok is támogatják a Deutscher Zukunftspreis kitüntetést, amelyet a szövetségi elnök ítél oda és 250 ezer euróval együtt adományozzák az adott év leginnovatívabb termékéért.

A 2021. évi Deutscher Zukunftspreis elismerésre 19 intézmény tett javaslatot. A 3 versengő projekt közül a nyertesről 10, a tudománytól és a gyakorlattól független zsűritag döntött.

German_Future_Prize

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a Deutscher Zukunftspreis kitüntetéssel „olyan tudósokat, akadémikusokat és mérnököket tüntet ki, akik kiváló alap- és élvonalbeli kutatásuknak köszönhetően a sürgető társadalmi kihívásokra megoldást kínáló projekteket dolgoztak ki” – olvasható a „Német Jövőért Díj” honlapján.

– Végre nem „a celebek eszik a pókot a TV-ben”, hanem felelős kutatók lesznek a központban – kommentálta a hírt mosolyogva Karikó Katalin. – Az emberek ismét ismeretet szerezhetnek arról, hogy milyen kutatásokon dolgoznak a tudósok, a mérnökök, és arról is képet kapnak, hogy milyen eredményes a munkájuk.

A díjátadó ceremóniát – a hagyományoknak megfelelően – a német ZDF televízió élőben közvetíti 2021. november 17-én 22 óra 15 perctől, a videó utólag is megtekinthető itt. Nézze meg ön is, miként verseng 3 innovatív projekt a „Német Jövő Díjért”!

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Deutscher Zukunftspreis

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek