Bezár

Hírarchívum

DSC_0369

Kalandos úton érkezett ásványokkal gyarapodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke

Kalandos úton érkezett ásványokkal gyarapodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke

2021. november 30.
3 perc

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pénzügyőrök egy albán utast ellenőriztek, amikor a vámvizsgálat során két műanyag rekeszből és egy kartondobozból összesen 26 darab ásvány került elő, ezt megelőzően azonban az utas nem tett nyilatkozatot az ásványok szállításáról, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalta azokat és a hivatalos eljárást követően az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének ajándékozta. Mindezek előtt a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa szakértői véleményében ismertette, hogy az előkerült ásványok – pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit – értéke 2000 euró, valószínűsíthető lelőhelye: Koszovó.

 DSC_0454

Az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke 100 éve, azaz az Egyetem Szegedre költöztetésétől számítva, az Egyetem utca 2-es szám alatt, jelenlegi helyén található. Erre az időpontra datálódik az ásványgyűjtemény kialakítása is, amikor a kolozsvári gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Műegyetem és a budapesti Tudományegyetem ajándékaival pótolták.

 DSC_0403

- A gyűjtemény időről időre egyre csak gazdagodott. Részben Koch Sándor, a tanszék korábbi vezetőjének magángyűjteményével, részben vásárlások és cserék révén. A „Koch Sándor Ásványgyűjtemény” jelenleg közel 4000 egyedi darabot számlál, amelyek közül 2500-at a tanszék folyosóján, külön erre a célra tervezett és kialakított egyedi üveg vitrinekben mutatunk be. A többi minta oktatási és kutatási célokat szolgál – kezdte gondolatait Prof. Dr. M. Tóth Tivadar, az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tanszékvezetője a 2021. november 30-án tartott sajtótájékoztatón. A tanszékvezető kiemelte: a NAV-tól kapott ásványminták pontos besorolása a gyűjtemény rendszerébe vizsgálatokat igényel. Elmondta: hogy hálás a NAV-nak a felajánlásért. Nagyon szépek az ásványok, ez szabadszemmel is látható, és műszerekkel már előzetesen az is megállapítható, hogy minden egyes mintán több ásványfaj is megfigyelhető.

 DSC_0472

A tanszék ajtaja előtt, az épület lépcsőházában található vitrin sok éve a Magyarhoni Földtani Társulat „Év ásványa” bemutató szekrénye is. 2022-ben a magnetit lesz az Év Ásványa, de bemutatása még 2-3 hónapot várat magára. A NAV-tól kapott mintákat ideiglenesen ebben a vitrinben fogják majd bemutatni az érdeklődőknek. Az ásványokat feliratokkal, magyarázó táblákkal látják el.

- Egyelőre nem tudjuk, hogy vannak-e hiánypótló darabok akár a lelőhelyeket, akár az ásványfajokat illetően. Szerencsére a tanszéken rendelkezésre álló modern műszeres analitikai módszerekkel a minták elemzését, majd rendszertani besorolását könnyedén el tudjuk végezni. Az arra – akár tudományos, akár vizuális okból – méltó minták bekerülnek a gyűjtemény kiállítási anyagába, míg a többi, a tudományos és oktatási anyagot fogja gazdagítani. Természetesen a geológus hallgatóknak a Földet felépítő ásványok jelentős részét meg kell ismerniük tanulmányaik során, így mind a gyűjtemény régi és új darabjai, mind azok nagyműszeres vizsgálati módszertana folyamatosan jelen van az oktatásban – emelte ki a tanszékvezető.

DSC_0369

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviseletében Némedi-Varga Éva, vámigazgatási referens hangsúlyozta: nem számít szokványos csempészárunak az ásvány, évek óta nem volt rá példa, hogy fennakadjon egy csempész a határellenőrzésen.

 DSC_0354

Az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék Koch Sándor Ásványgyűjteménye folyamatosan nyitva áll a látogatók, a természet csodái iránt nyitott, érdeklődő laikusok előtt. Éppen az ő kiszolgálásuk érdekében építtette a tanszék néhány évvel ezelőtt a kifejezetten erre a célra tervezett, új bemutató vitrineket. A gyűjteményt rendszeresen látogatják turistacsoportok, általános iskolai és gimnáziumi osztályok, akik minden alkalommal szakszerű vezetést kapnak az ásványok világába.

SZTEinfo - Pósa Tamara/Lévai Ferenc

Fotó: Samu Angelika

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek