SZTE Info

sajtohir_cover

Az innováció sikere és bukása – elérhető az Alumni Uni következő epizódja

Az SZTE Alma Mater tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Alumni Uni – Tudásműhely előadását, melyben Dr. Lengyel Balázst, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársát és Huszár Sándort, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatóját látták vendégül. Az előadás mától az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján is megtekinthető.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mi is pontosan az innováció? Hogyan terjednek az innovatív szolgáltatások vagy termékek? A vállalkozói kedvet és a start upokat hogyan befolyásolja az innovatív szemlélet? Az Alumni Uni - Tudásműhely legújabb részében választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, elméleti és fogyasztói szempontokat egyaránt figyelembe véve. Az előadásokban Dr. Lengyel Balázs tudományos- és elméleti oldalról mutatta be a témát, Huszár Sándor pedig a fogyasztói szemléletet helyezte a középpontba. A két rövid előadást egy beszélgetés követte, melyet Koppány Enikő, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság Üzletfejlesztési Központ vezetője moderált.Az innováció földrajzi és kapcsolati hálózatokon belüli elterjedését a korábban úttörő újításnak számító iWiW közösségi oldal példáján keresztül szemléltette Dr. Lengyel Balázs, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársa. A prezentációban feltűnő ábrák, a matematikai modellek és példák segítenek megérteni, hogy hogyan és mikor jelenik meg innováció egy adott ország különböző pontjain és milyen módon terjed el. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója, Huszár Sándor előadásában a fogyasztóközpontú szemléletet helyezte górcső alá és többek közt olyan kutatásokat ismertetett, amikkel kimutatható az innováció terjedése és a fogyasztói szándékot befolyásoló tényezők. Számos példával illusztrálta azt is, hogy mennyiben jósolható meg egy-egy innovatív ötlet későbbi sikeressége - konkrét eseteken, akár „baklövéseken” keresztül szemléltetve.


A következő Alumni Uni – előadásokról és további érdekes tartalmakról az SZTE Alma Mater honlapján, Facebook és Instagram oldalán valamint a blogon tájékozódhatnak.


Az Alumni Uni előadások az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt keretében valósulnak meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.