Bezár

Hírarchívum

weboldal_nyito_duett

Interjú-duett a Szabadtéri SZTE-s énekeseivel

Interjú-duett a Szabadtéri SZTE-s énekeseivel

2021. július 23.
4 perc

Ma mutatják be az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programjának keretében Mozart: Szöktetés a szerájból című darabját, amelyben két SZTE-s kötődésű művész is szerepel. Bita Boglárkával és Görbe Norberttel készítettünk dupla interjút.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bita Boglárka a Szegedi Nemzeti Színház énekkari művészeként dolgozik, diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán klasszikus ének szakon szerezte és idén felvételizett operaének szakirányú mesterképzésre, ahová fel is vették. Idén Mozart: Szöktetés a szerájból című vígoperájában kórustagként, Szelim pasa egyik feleségét alakítja, akit a darab szerint az uralkodó fogva tart.

 

Görbe Norbert idén diplomázott az SZTE Bartók Béla Művészeti kar operaének szakirányú mesterképzésén, Prof. Dr. Temesi Mária diákjaként. Előtte a Brassói Transilvania Egyetem zeneművészeti karán végzett klasszikus ének szakon. Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színházban énekkari művészként dolgozik. Mozart: Szöktetés a szerájból című operájában énekkari tagként lép színpadra, egészen pontosan Szelim basa egyik testőreként.

 

 - Hogyan került kapcsolatba a Szegedi Szabadtéri Játékokkal?

 

Bita Boglárka: -Első szabadtéris fellépésem 2019-ben Giuseppe Verdi: Aida című operája volt, ahol a Szegedi Nemzeti Színház keresett külsős embereket, így kerültem be én is ebbe a darabba és így valósult meg az első szabadtéris szerepelésem. Kórustagként szerepeltem a darabban, ami hatalmas élmény volt.  Azóta már volt szerencsém a tavalyi évben a kis Szegedi Szabadtéri színpadon G. F. Händel: Agrippina című barokk operájában is szerepelni.

 

Görbe Norbert: - Egy évvel ezelőtt a Pányik Tamás által rendezett G. F. Handel: Agrippina című opera került bemutatásra az Újszegedi színpadon. Jelentkeztem a meghallgatásra és nagy meglepetésemre engem választottak ki az Ottó szerep megformálására. Mélyvíz volt, de hatalmas élmény, rengeteget fejlődtem általa szakmailag.

 

- Milyen érzés egy szabadtéris produkció részesének lenni?

 

Bita Boglárka :- Hatalmas élmény! Kicsit más, mint a kőszínház, de közben mégis nagyon hasonló. Ugyanúgy folynak a próbák, jelmezek vannak, smink, haj, és kellékek, mint ahogy a kőszínházban is. De számomra mégis mindig nyújt valami pluszt a szabadtéri színpad.

 

Görbe Norbert: - Szívmelengető és egyben felemelő. Az én életemben a Szabadtéri egyébként is egy fontos állomás marad, vagy inkább mérföldkő.  Nagyszerű érzés egy ilyen produkció részesének lenni, a darab egyszerűen zseniális, meg hát a rendezés is.

 

- Az egyetemi tanulmányok során milyen lehetőségek adódnak az „éles” színpadi szereplésre, esetleg más színházakban, produkciókban?

 

Bita Boglárka: - Az egyetemi éveink során van lehetőségünk megmutatni magunkat hazai vagy akár nemzetközi versenyeken, Erasmus hallgatóként ki lehet menni külföldre tanulni és koncert lehetőségek is akadnak.


bogi2_web


Görbe Norbert: - Van lehetőségünk kisebb koncertekre, meg hát ott vannak a versenyek is. Igazán „éles” színpadi szereplésnek a színpadi gyakorlat képzésen belüli Opera produkciókat, keresztmetszeteket mondanám.

 

- Hogyan tudott segíteni az SZTE azzal kapcsolatban, hogy az egyetemi évek során már kialakuljon a későbbi munkahelye, élete?

 

Bita Boglárka: - Az egyetem meg tudta alapozni azzal a jövőmet, hogy mikor végeztem, rövid időn belül felvételt is nyertem a Szegedi Nemzeti Színházba, ami hatalmas öröm volt számomra. Szinte egyszerre ért két csodás élmény, mert diplomát szereztem és olyan munkát találtam, ami a hivatásom is egyben.

 

Görbe Norbert: - A tudás, amit a tanárainktól magunkba szívunk rendkívül hasznos. A Színházban énekkari művészként sokszor észlelem, hogy ezekhez az alapokhoz nyúlok vissza és ezeket kamatoztatom.


gorbe_norbert_web

 

- Milyen rövid és hosszútávú tervei vannak az egyetemet illetve a munkáját illetően?

 

Bita Boglárka: - Ha felvételt nyerek Mester szakra, akkor elvégzem az egyetemet a munkám mellett. Ez idő alatt is szeretnék még rengeteget fejlődni és tanulni, valamint szeretném megmérettetni magam hazai és akár külföldi versenyeken is. Hosszútávú terveim között szerepel, hogy egyszer elismert operaénekes legyek és sokféle szerepben megmutathassam magam.

 

Görbe Norbert: - Egyelőre remekül érzem magam a Szegedi Nemzeti Színházban. Bízom benne, hogy a jövőben megtalálnak majd a szólista feladatok is. Ég bennem a vágy, hogy megmutathassam magam. Hogy hosszú távon mi lesz? Az nagyrészt tőlem függ és a belefektetett munkámtól. Szeretnék rengeteget színpadon lenni, énekelni, szerepeket csinálni, megtalálni és megélni a nagy pillanatokat, amiket a zene magában hordoz.

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból című vígoperáját pénteken és szombaton láthatják az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. További részletek a darabról itt.

 

SZTEinfo: Lévai Ferenc

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok, Szegedi Nemzeti Színház

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek