SZTE Info

A_Magyar_Kultura_Napja

Magyar kultúra napja - Andóczi Balogh Éva és Cseh Antal kapja a Szeged Kultúrájáért díjat

Az SZTE egykori hallgatói, Andóczi Balogh Éva könyvtáros és Cseh Antal operaénekes a kapják idén a Szeged Kultúrájáért díjat. Kölcsey-éremmel tünteti ki a város Lőrincz László blockflöteművészt, az SZTE-BBMK egyetemi oktatóját, Jászay Tamás színikritikus, szerkesztőt, az SZTE –BTK oktatóját és Sófi Józsefet, az SZTE Sófi Alapítvány alapítóját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát.


IMG_7541
Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár Könyvheti sajtótájékoztatóján
Fotó: Bobkó Anna


A Szeged Kultúrájáért díjat a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatói Andóczi Balogh Éva könyvtáros és Cseh Antal operaénekes a kapták.


cseh_antal
Cseh Antal operaénekes
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház


Andóczi Balogh Éva már több mint harminc éve a Somogyi-könyvtár munkatársa. Nevéhez fűződik a helyi irodalmi élet résztvevőinek koordinálása, valamint többek között neki is köszönhető, hogy az Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénye országos hírnévre tett szert.

Cseh Antal 2006 óta működik közre a Szegedi Nemzeti Színház opera- és zenés előadásain, az idei évadtól már a színház társulati tagja. Eddigi pályafutása alatt már több mint száztíz színházi szerepet játszott.


Kölcsey-érmesek:


  • Lőrincz László blockflöteművész és -tanár,
  • Jászay Tamás színikritikus, szerkesztő,
  • Pálfi Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze,
  • Baranyai Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház táncművésze,
  • Hajduné Gabnai Klára, a Hammido Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója,
  • id. Boros Gyula, a Déli-Régió, Nyugdíjasok és Civilek Képviselete elnöke,
  • Bárkányi Ildikó muzeológus, etnográfus,
  • Széll Zoltán, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke,
  • Sófi József, az SZTE Sófi Alapítvány alapítója

 

Külön gratulálunk a Kölcsey-éremmel kitüntetett egyetemi oktatóinknak, Lőrincz László blockflöteművésznek (SZTE-BBMK), Jászay Tamás színikritikus, szerkesztőnek (SZTE -BTK), és Sófi Józsefnek, az SZTE Sófi Alapítvány alapítójának.


A hagyományok szerint a díjakat a magyar kultúra napján szokták átadni, a vírushelyzet miatt azonban idén később vehetik át a kitüntetettek.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.