Bezár

Hírarchívum

IMG_4249

A világon egyedülálló módszerrel működő mikroszkóprendszert fejlesztett ki Koós Krisztián

A világon egyedülálló módszerrel működő mikroszkóprendszert fejlesztett ki Koós Krisztián

2021. december 20.
2 perc

A zsűri idén is kiosztotta az SZTE Innovációs Díjakat. Sorozatunkban bemutatjuk a díjazottakat és projektjeiket. Mikroszkóprendszert automatizált kutatásában Koós Krisztián, az ELKH-SZBK tudományos munkatársa, a Leginnovatívabb PhD munka kidolgozója. Módszere az automatizált mérési folyamatnak köszönhetően a világon teljesen egyedülállónak számít.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Vizsgálatom egy mikrószkóprendszer automatizálásáról szólt, amelyet az agykutatásban tudnak használni. A műszer automatikusan képes agysejteken vizsgálatokat végezni: neuronok elektrofiziológiai jellemzőit méri – összegezte kutatása lényegét Koós Krisztián. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa kifejtette: a saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával vezérelt, automatizált mikroszkóprendszerrel a kutatók képesek az élő szövetmintán belül bármilyen sejtet megtalálni, az előzetesen definiált jellemzőkkel rendelkező sejteket stimulálni, továbbá a válaszfolyamatok rögzítése révén biológiai információkat gyűjteni.

Koos_Krisztian
Képgaléria a mikroszkóprendszerről


A mesterséges intelligenciával vezérelt rendszer a vizsgálat céljától függően minden egyes célsejtet úgy választ ki, hogy a mérés sikeressége a lehető legnagyobb legyen. Az új technológia hozzájárul többek között új emberi sejttípusok felfedezéséhez vagy az agyi idegsejtek kapcsolatainak részletes megismeréséhez.

Emellett a most kidolgozott módszer új távlatokat nyithat olyan világszerte elterjedt betegségek korai diagnosztikájában, illetve kórfolyamatainak megértésében, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, ezzel is támogatva a hatékony terápiák kifejlesztését.

IMG_4257

Az ipari felhasználhatóság kapcsán megtudtuk: a rendszer az alapkutatási kérdéseken felül segítséget nyújthat gyógyszerek tesztelésében, mivel gyorsítja a vizsgálatokat és egyben függetleníti azokat az emberi tényezőktől.

Hogyan folytatódhat a fejlesztés? – kérdeztük a kutatótól. Koós Krisztián elmondta: elsősorban egy többpipettás rendszer elkészítésével folytatják a projektet, amely során lehetőség lesz akár nyolc neuront és a köztük lévő kapcsolatot egy időben vizsgálni. Tervezik továbbá a rendszer ötvözését optogenetikai módszerekkel, ahol bizonyos sejtek fény hatására aktiválódnak, így a kapcsolatok egyszerűbben vizsgálhatóak lesznek.

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek