Bezár

Hírarchívum

nyito_gorgey

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájából az egyetemalapító Báthory krakkói sírjához

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájából az egyetemalapító Báthory krakkói sírjához

2021. december 07.
3 perc

A 2021/2022.tanévben centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája részt vett azon a vetélkedőn, amelyet márciusban hirdetett meg magyarországi, határon túli és lengyelországi diákoknak a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület. A diákok eljutottak az egyetemalapító Báthory krakkói emlékhelyére is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Görgey Artúrról elnevezett történelmi vetélkedőnek, tizenkét éves a múltja. A Dugonics András Piarista Gimnázium, a Szegedi Lengyel Önkormányzat és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület közös szervezésében indította útjára azt a versenyt, melynek célja hogy a fiatalok körében olyan témákon keresztül népszerűsítse a történelmet, amelyek iránt fel lehet kelteni az érdeklődést.

Az idei versenyen a lengyel-magyar barátság, a lengyel és a magyar história kapcsolódási pontjai szolgálták ezt a célt. Az érdeklődőknek háromfős csapatokban kellett jelentkezniük a megmérettetésre. Összesen 34 csapat jelentkezett a versenyre.

A vetélkedő három fordulóból állt. Az első feladat egy kisfilm vagy egy tanulmány készítése volt. A második fordulóban virtuális szabadulószobából kellett kijutniuk a csapatoknak. Mindkettő a lengyel-magyar barátság személyes élményein alapult, továbbá a magyar és a lengyel történelemmel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a versenyzőknek. A harmadik próba egy online teszt megírása volt, témakörbe illeszkedő feladatokkal.

A Görgey versenyen második helyezést ért el, 105 pontot szerzett a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája „Tűzzel-vassal” csapata: Meszes Dominik, Sebe László és Vasut Vojtech.

 Gorgey_Artur_verseny_1

A megmérettetésen részt vett szegedi diákok jutalma: egy lengyelországi tanulmányút, a Waclaw Felczak Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület szervezésében. A négy napos kiránduláson megismerkedtek a szlovákiai Árva várával, majd Krakkóban a lengyel-magyar kapcsolatok történelmi helyszíneivel és a közös múltunkhoz kapcsolódó jeles személyek emlékhelyeivel.

Ez alkalommal ellátogattak a Jagelló egyetem épületébe. Az utazáson Tarnow-ban a diákok és tanáraik tiszteletüket tehették Bem József sírjánál. Krakkóban pedig megtekinthették az SZTE kolozsvári elődintézményét alapító Báthory István sírját a Waweli székesegyházban. Przemyslben első világháborús emlékhelyekkel ismerkedtek meg. A szegediek az élménygazdag utazáson, határon túli diákokkal is barátságokat kötöttek és, gazdagították történelmi ismereteiket. A csapatot elkísérte felkészítő tanáruk, Jancsákné Majzik Andrea, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola történelem szakos szakvezető tanára.

A krakkói tanulmányútról a jelenleg az SZTE Gyakorló Gimnázium humán tagozatán tanuló Meszes Dominik elmondta, hogy történelem tanára bíztatására indult el a megmérettetésen. Az úton kiválóan érezte magát, és nagyon örül, hogy sok történelmi helyszínre eljuthatott.

 – A legérdekesebb az volt, hogy olyan stílusú épületeket láthattam, amiket Magyarország viharos történelme miatt nincs esélyem. Főleg a gótikus és a reneszánsz stílusra gondolok. Okvetlenül meg kell emlékeznem az ország mentalitásáról és hihetetlen élni akarásáról. Ezen az úton értettem meg, amiről eddig csak olvastam, hogy miről is szól valójában a lengyel-magyar barátság – tette hozzá Meszes Dominik.

Gorgey_Artur_verseny_2

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola „Tűzzel-vassal” csapatának másik tagja, Sebe László is beszámolt élményeiről. László jelenleg a Radnóti Miklós Gimnázium humán tagozatán tanul. A versenyre azért jelentkezett, mert a történelem a kedvenc tantárgya, és a továbbiakban is ezzel szeretne foglalkozni, szerette volna kipróbálni magát a versenyen.

Nekem a Przemyśl-erődrendszer volt a legérdekesebb, mivel az első világháborúban itt (is) harcolt a dédnagyapám, és nagyon jó érzés volt ott állni, ahol hősiesen küzdött a hazáért – árulta el Sebe László.

A tanulmányúton arra is jutott idő, a feszített tempó mellet, hogy a szegedi diákok kipróbáljanak néhány eredeti lengyel ételt, és Krakkóban egy kötetlen városnézés is belefért a programba.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Jancsákné Majzik Andrea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek