Bezár

Hírarchívum

Sagvari_niyto

Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült Kovács István, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára

Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült Kovács István, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára

2021. december 02.
4 perc

Idén 21. alkalommal adták át a több magyar tudós tudományos karrierjét is elindító Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat. Az elismerést 2021. december elsején vehették át a pedagógusok, köztük Kovács István, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára, a Magyar Tudományos Akadémián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Kovács István 1981-ben végzett a József Attila Tudományegyetem matematika-fizika tanári szakán. Első munkahelye a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium volt. 1989-ben került Szegedre az akkori Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumába, ahol matematika szakvezető tanár lett, azóta ott dolgozik. 2001 óta igazgatóhelyettes, 2004-ben közoktatás-vezetői képesítést szerzett.

A matematikatanítás irányába mélységesen elkötelezett, folyamatosan képzi magát szervezett formában, és autodidakta módon egyaránt. Hosszú pályafutása során sokféle tanulócsoportot tanított. Minden képességű diákjához megtalálta a megfelelő módszert, szívesen és sikerrel alkalmazza a felfedeztetés módszertani eszközeit.

Diákjai szeretik a kedves, humoros, barátságos, megértő ugyanakkor kellően szigorú tanáregyéniségét. Végzés után is gyakran visszajárnak hozzá tanácsért vagy „csak úgy”.

Órái szellemi élményt jelentenek tanítványainak. Egyénekre koncentrálva oktat. A felzárkóztatás eszköztárát alkalmazva a gyenge tanulókból is kihozza a lehető legtöbbet. Kiemelkedően tehetséges diákjainak biztosítja az egyéni tovább fejlődés lehetőségeit is. Ösztönzi a jó matematikai képességű tanulóit szaktárgyi versenyeken, pályázatokon, tanítványai közül sokan küldik be a Középiskolai Matematikai Lapok feladatainak megoldásait. Rendszeresen vannak Arany Dániel verseny és Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntősei is.

Mentorként, szakvezető tanárként egyetemi hallgatókkal is foglalkozik. Nem erőszakolja rájuk a módszereit, feltárja a lehetőségeket, rájuk bízza a választást, majd kellő kollegialitással értékelik a tapasztaltakat. Sok kiváló matematikatanár kezdte a pályáját Kovács tanár úr keze alatt. Pályakezdő kollégái is bizalommal fordulhatnak hozzá tanácsokért, segítő ötletekért.

"Lépcsők az egyetemre" címmel feladatgyűjteményt készített, A "Sokszínű matematika" tankönyvsorozat és feladatgyűjtemények egyik társszerzője. Élete a pedagógus hivatás szeretetéről, a kiegyensúlyozott, ambiciózus generációk neveléséről szól. Munkája elismeréseként 2005-ben Ericsson díjat kapott. A matematikatanári közélet ismert, és elismert szereplője. Emberi tulajdonságai, a matematikatanítás iránti töretlen elköteleződése, hosszú, eredményes pályafutása, sokrétű tanári munkája alapján ítélték neki 2021-ben a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

- Gyermekkorom óta a mai napig mindig, mindent megszámolok. Még a befőttek számát is, amit a feleségem készít. Már általános iskolás koromban jól látszott, hogy megy a matek és szerettem is. A középiskolás évek pedig csak ráerősítettek minderre. Így aztán egyértelmű volt, hogy felsőfokú végzettséget ezen a területen szerzek. A legfontosabb, hogy már a tudás elsajátításának a kezdetekor meglegyen a sikerélmény, ha ez ugyanis nincs meg, akkor könnyen elveszik a hit. Én pedig az elmúlt évtizedekben mindvégig arra törekedtem, hogy a tudással együtt motivációt, hitet és egyúttal sikerélményt biztosítsak a diákjaim számára – összegezte Kovács István, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára.


Kovács István - Rátz Tanár Úr Életműdíj 2021 from Filmjungle on Vimeo.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által alapított díj célja, hogy elismerje a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkáját, és egyben felhívja a figyelmet a természettudományos oktatás fontosságára. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja. A kitüntetést az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda minden évben, összesen 12 millió forint értékben.

 

Az idén elismerésben részesült Kovács István, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára mellett: Csahóczi Erzsébet, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tanára; Vankó Péter, a BME Fizikai Tanszékének tanára. Elismerést vehetettek át Pápai Gyuláné és Pápai Gyula, a fertődi Babos József Általános Iskola és a Soproni Szakképzési Centrum tanárai. Díjat kapott Fodor Erika, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára; valamint Sarka Lajos, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára. Kitüntetésben részesült még Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanára, valamint Horváth Zsolt, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium tanára is.


0_BDG_0141


A Rátz Tanár Úr Életműdíjat alapítása óta összesen 160 olyan, 5-12. évfolyamos diákoknak matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. A fejenként 1,5 millió forinttal járó elismerésre - amelyet minden évben az említett szakterületről két-két pedagógus kap meg - kollégáik, magánszemélyek, illetve szakmai és társadalmi szervezetek jelölhetik a tanárokat, a nyertesek személyéről pedig a három alapító vállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt.


- A mi feladatunk az, hogy megmutassuk és elismerjük azokat a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokat, akik hivatástudatukkal generációk jövőjére vannak pozitív hatással. Szeretnénk egyúttal példát mutatni a gazdasági szereplőknek is, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, hiszen az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik, a tudás átadásának kulcsa pedig a pedagógusainkban - mondta Kroó Norbert, professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke a díjátadón.


SZTEinfo - Pósa Tamara


Forrás/Fotó: MTI/ratztanarurdij.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek