Bezár

Hírarchívum

Ny2AcadOfAchieve_12-23-21_F_Arnold_es_Kariko_Katalin_az_Aranytanyerral

Karikó Kataliné a 2021-es Golden Plate Award – 4 Nobel-díjas ajánlotta

Karikó Kataliné a 2021-es Golden Plate Award – 4 Nobel-díjas ajánlotta

2021. december 31.
5 perc

A sikerhez kap kulcsokat, aki megismeri az Academy of Achievement kitüntetettjeit. A 60 éve alapított nonprofit szervezet tagsága és a Golden Plate Award 4 Nobel-díjas tudós ajánlásával lett Karikó Kataliné. Az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Los Angelesben vette át az „Aranytányér” díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Önértékelése szerint „a világ egyetlen más szervezetéhez sem hasonlít az Academy of Achievement. Az „Amerikai Teljesítmények Akadémiájának” immár kitüntetett tagja Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott „mRNS-alapú vakcina anyjaként” nevezett biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa és a BioNTech cég vezető alelnöke.

A Karikó Katalinhoz kötődő különleges szervezet és a Golden Plate Award kitüntetés története a siker titkait rejti.

AcadOfAchieve_j_12-23-21-4b_F_Arnold_K_Kariko_A_Patapoutian_A._Ghez

A „HŐSÖK” IS „EMBEREK”

A teljesítményt, az újító személyiségeket és a sikerre predesztináló tulajdonságokat népszerűsíti az Academy of Achievement. A nonprofit szervezetet 1961-ben Brian Blaine Reynolds fotóriporter alapította. A többek között a Life magazinnak dolgozó sajtómunkás így hozta össze a feltörekvő és tehetséges fiatalokat a való élet olyan „hőseivel”, akikkel fotósként nap mint nap találkozott. Így tette mások számára is átélhetővé az újságírók tapasztalatát, mely szerint a különböző szakmák úttörői, az innovátorok „valódi emberek”, akik – másokhoz hasonlóan – igyekeznek megfelelni az élet kihívásaira, ám – különleges tulajdonságuk, hogy – a kudarcok ellenére is megvalósítják álmaikat.

A „Teljesítmény Akadémiája” eddig 12 csúcstalálkozót szervezett. Ezeket a kivételes programokat a Washington Post úgy jellemezte, mint „a nemzetközi hírességek – a Nobel-díjasok, államfők, sztársportolók, ipari titánok, tudósok és szórakoztatók – egyik legkáprázatosabb összejövetelét a világon”.

AcadOfAchieve_J_12-23-21_F_Arnold_es_Kariko_Katalin_az_Aranytanyerral


5 KATEGÓRIÁS „ARANYTÁNYÉR”

60 évvel ezelőtt rendezte meg az Academy of Achievement azt a bankettet, ahol az első Golden Plate Award gazdára talált. Az „Aranytányért” öt – a művészetek, a közszolgálat, a tudomány és felfedezés, az üzleti élet és a sport – kategóriában adják át.

A művészek közül a teljesítmény akadémiájának tagja például az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics és Bob Dylan, vagy a filmrendező Francis Ford Coppola és Steven Spielberg, vagy a sokoldalú „mozis”, Clint Eastwood, vagy a színész Whoopi Goldberg és Jeremy Irons. A közéleti szereplők közé sorolódott a közgazdasági Nobel-díjas Milton Friedman, vagy a béke Nobel-díjas Mihail S. Gorbacsov, vagy az Amerikai Egyesült Államok elnökei közül Bill Clinton. Az üzleti életet képviseli itt – többek között az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója, Jeffrey Bezos, vagy a Microsoft Corporation társalapítója, Bill Gates; vagy a médiavállalkozó Oprah Winfrey. A sport kategóriából kiemelhető például a Mount Everest hódítója, Sir Edmund Hillary, vagy a bokszoló Muhammad Ali, vagy a profi kosaras Michael Jordan.

A tudomány és a technológia területén elért rendkívüli teljesítményéért az elmúlt hat évtizedben a különleges akadémia „Aranytányért” adományozott – többek között – a Magyarországról indult atomfizikus Teller Edének, vagy a japán Nobel-díjas Shinya Yamanakának, akinek az iPS-sejtek terén elért áttörése – közvetve – segített rávilágítani Karikó Katalin munkásságára.

 

BANKETTEN

Az Academy of Achievement kitüntetését 2021. december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Twitter-bejegyzése pontosította, hogy a banketten készült fényképen mellette látható Frances H. Arnold adta át az „Aranytányér” éremváltozatát, amelyet a nyakába akasztva viselt, hasonlóképpen a mellette álló. a 2021. évi orvosi Nobel-díjat elnyert Ardem Patapoutianhoz és a 2020-as fizikai Nobel-díjas Andrea Ghezhez.

A._Ghez_K._Kariko_F._Arnold_Golden_Plate_Award_20211223_j

Az asztaltársaságból a 2018. évi kémiai Nobel-díjas Frances H. Arnold 2014 óta tagja „a Teljesítmény Akadémiájának”. A szervezet honlapján arra hívja föl a figyelmünket, hogy „Nézzük meg a biológiai világot! Itt van a legszebb, legösszetettebb, legfunkcionálisabb, legmegfelelőbb mérnöki készlet, amit valaha kitaláltak. És mindezt a biológiai világ, az evolúció találta ki – nem emberi lények, nem mérnökök. És én azt mondtam: ’Ezt szeretném megtervezni’!”

Rajta kívül a magyar biokémikus ajánlója volt a 2020-as kémiai Nobel-díjas, a „kódfejtő” Jennifer A. Doudna is, aki vallja: „Mindig is lenyűgözött az evolúció. Miért olyan az élet, amilyen? Az élet kódja fejlődik. Mindig is nagyon-nagyon érdekelt ez a folyamat. Ha az évek során végzett kutatásaimnak van egy vezérfonala, az mindig is ez volt a tevékenységem hátterében. Az evolúcióról és annak működéséről gondolkodom.” Emlékezetes, az SZTE Hírportálon is megírtuk: Doudna írt méltatást a TIME 100 listás, a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott Karikó Katalinról. Az is összeköti a két kutatót, hogy mindketten elnyerték a Dr. Paul Janssen-díjat. Doudna és Karikó is magáénak tudhatja a különleges a Pearl Meister Greengard Prize „gyöngyszemet”, valamint a legrégebbi amerikai kitüntetést, a rézérmes John Scott-díjat.

REKORDEREK

Karikó Katalin laudálói közül három tudós az Academy of Achievement honlapján az élettörténetével is példát ad a felfedezés örömére.

A sejtreceptor-kutatás úttörője, Robert J. Lefkowitz elárulja: „Őszintén mondhatom, soha nem fordult meg a fejemben, hogy elbukhatom.” A 2012-es kémiai Nobel-díjast a magyar biokémikushoz kapcsolja, hogy mindketten az Albany Medical Center Prize kitüntettjei.

A chekpoint gátlók felfedezője James P. Allison, akinek sok rákos beteg köszönheti az életben maradását. Ő számított a tudományos díjak elsőrangú kitüntetettjének, ugyanis 2010 és 2019 közötti rekord, hogy a 40 legrangosabb díj közül 13-at megkapott. 2018-ban nyerte el a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat. Az amerikai immonológus, a Cancer Research Institute igazgatójaként 2021. november 10-én Karikó Katalinnak adta a William B. Coley medált. Érdekesség, hogy mindkettőjük kitüntetés-gyűjteményében szerepel – többek között – a Breakthrough Prize, a Horwitz Prize, a Paul Ehrlich and Ludwig Darmstaedter Prize, a Lasker Award, az Albany Medical Center Prize és a Dr. Paul Janssen Award.

 F._Arnold_K._Kariko_A._Patapoutian_A._Ghez_Golden_Plate_Award_20211223_j

SIKERKOVÁCSOK

Mi a különleges teljesítmény titka? E kérdésre vár választ minden tagjától az Academy of Achievement. Élettörténetek szólnak a szenvedélyről, a vízióról, a felkészülésről, a bátorságról, a kitartásról, a tisztességről – a siker kulcsairól.

Példaképet is választhat, aki az Academy of Achievement honlapján kombinálja a siker 6 kulcsát az ott felajánlott 16 foglalkozással, 8 személyiségtípussal és 5 kihívással.

Az összegzés? 146 videóüzenetbe zárt élettörténet, amelyből megfejthető: mi is az az „amerikai álom”?

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K. K., Academy of Achievement

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával, díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek