Bezár

Hírarchívum

Prof._Dr._Varro_Vince

Elhunyt Prof. Dr. Varró Vince

Elhunyt Prof. Dr. Varró Vince

2021. december 21.
4 perc

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Dr. Varró Vince belgyógyász, professzor emeritus, 100 éves korában, 2021. december 19-én elhunyt. Hamvainak további sorsáról, kérésének megfelelően családja gondoskodik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

In memoriam Prof. Dr. Varró Vince

Életének századik évében elhunyt Varró Vince belgyógyász professzor, az I. Belgyógyászati Klinika egykori tanszékvezető egyetemi tanára, az egyetem emeritus professzora. Amikor egy orvos visszatekint pályafutására, gondolkodás nélkül meg tudja nevezni azokat az egyéniségeket, akik alapvetően formálták gondolkodását, meghatározták orvosi attitűdjét. A szegedi egyetem orvoskarán felnőtt orvosgenerációk sora, tanítványok és munkatársak tekintenek példaként Varró professzor életművére. Tudjuk, hogy az orvosszakmai teljesítmény, a szcientometriai mutatók, a tudományosan minősített munkatársak száma nagyon fontos egy szakmai műhely megítélésekor. Az iskolateremtéshez mindez elengedhetetlen, de messze nem elegendő. Az igazán nagy formátumú orvosegyéniségek közül is keveseknek adatik meg, hogy valódi iskolát teremthessenek. Varró Vince, Hetényi Géza legendás belgyógyászati iskolájának folytatója, maga is legendás iskola alapító volt.Amikor kimondjuk, Varró klinika, nem csupán az irányítása alatt működő I. Belgyógyászati Klinikára gondolunk, hanem arra a máig ható szellemiségre, amit immáron tanítványai örökítettek, örökítenek át a következő klinikai generációkra, meghatározva ezzel azon munkatársaik tevékenységét is, akiknek nem volt szerencséjük személyesen is együtt dolgozni Varró professzorral.
Abban az időszakban lett tanszékvezető, amikor kiteljesedett a belgyógyászat specializációja.
Kiválóan ismerte fel az új szakterületek kialakításának és fejlesztésének szükségességét a gasztroenterológia terén éppúgy, mint a klinikán működő egyéb profilok vonatkozásában.
Határozott víziója volt az általa irányított szakterületek tovább fejlesztéséről, és hosszú távú elképzeléseit következetesen hajtotta végre. Szisztematikusan építkezett, ugyanakkor vérbeli vezetőként képes volt gyors, időnként akár szubjektív döntéseket hozni, vállalva a kockázattal járó felelősséget. A gyógyítás, az alapkutatást is magába foglaló tudományos aktivitás és az oktatás vezetése alatt magától értetődően forrt elválaszthatatlan egységbe. Jó érzékkel jelölte ki egy-egy profil fejlődési irányát és választotta meg hozzá a megfelelő embert. Elvárásait magától értetődő egyszerűséggel fogalmazta meg. Ezeknek az elvárásoknak pedig nem volt egyszerű megfelelni, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a szakmai és tudományos motivációt klinikánkon részben még mindig a tevékenysége alatt felállított mércék határozzák meg.
Műveltsége, magával ragadó, csillogó intellektusa számtalan alkalommal elkápráztatta hallgatóságát. Vizitjei, melyen a kivizsgálandó betegeket beutaló felülvizsgáló főorvosok is részt vettek, élményszámba mentek. A betegágy melletti és folyosói diszkussziók – messze túlmutatva a rutin orvosi vizitek keretein – a posztgraduális képzés színteréül szolgáltak, ismertetve és megvitatva a témába vágó, akkor még nehezebben hozzáférhető legfrissebb szakirodalmi eredményeket. Az, hogy alkalom adtán több idegen nyelven, köztük akár szerbül vagy olaszul is fel tudta venni az anamnézist egy-egy külföldi betegtől, bennünket, pályakezdő fiatalokat csodálattal töltött el. Nagyon fontosnak tartotta, hogy munkatársai jártasak legyenek az alapkutatásban és elsajátítsák azt a speciális látásmódot és tudást, ami lehetővé tette számukra, hogy szakterületük magas szintű művelőiként önállóan építhették szakmai karrierjüket és öregbíthették a klinika hírnevét. Amikor felépítette a klinika struktúráját, olyan rendszerben gondolkodott, ami nemcsak a biztonságos működést, de a folyamatos fejlődést is biztosította. Kiváló szervezőként jó érzékkel választotta meg azokat az ugyancsak kiváló szervezőket, akiket kulcspozíciókba helyezve biztosította az orvosszakmai, tudományos és logisztikai feladatok megoldását.
Varró Vince klinika építő munkássága mellett kiemelkedő szakmapolitikai és tudományszervező tevékenységét is végzett: hat évig klinikai rektor-helyettesként dolgozott és tíz évig volt a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke. A belgyógyászat és a gasztroenterológia meghatározó, ikonikus alakja, iskolateremtő munkájának hatása túlmutat a Belgyógyászati Klinika falain. Albert Schweitzer szerint, ha hatást akarunk gyakorolni másokra, a példamutatás nem csupán a legfontosabb, hanem az egyetlen célravezető dolog.
Varró professzor példája mind a mai napig követendő mintaként állítható a felnövekvő orvosgenerációk elé.Varró Vince 100 éve ugyanazon a napon született, mint amikor Menyhárt Gáspár rektor bejelentette, hogy a Kolozsvári Magyar Egyetem Szegedre költözött és Magyar Orvosi Egyetem néven megkezdte működését. A 100 éves Szegedi Tudományegyetem, a Szent-Györgyi Albert Általános Orvostudományi Kar, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, valamint a Belgyógyászati Klinika minden munkatársa nevében búcsúzunk most Varró Professzor úrtól.
Emléke szívünkben, hatása a mindennapi orvosi gondolkodásunkban él tovább!Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar munkatársai nevében

Prof. Dr. Lengyel Csaba és Prof. Dr. Várkonyi Tamás

Prof. Dr. Varró Vince életútjáról szóló filmünk itt tekinthető meg:




SZTEinfo
Forrás: SZTE SZAOK
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek