SZTE Info

ARWU

Holtversenyben az első magyar egyetem az SZTE az ARWU rangsorban

A Szegedi Tudományegyetem már egy évtizede szerepel a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglista élén. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyilvánosságra hozták a 2021-es Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort, amelyet 2003-ban kezdett publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem. A felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát – ismertebb nevén a Sanghaj-rangsort – a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

 

A kínai rangsorban a 601-700. helyre sorolták a Szegedi Tudományegyetemet, amely már harmadik éve őrzi ezt a pozíciót. Hazai viszonylatban a szegedi intézmény holtversenyben az első helyen áll.

 

A világrangsor első tíz helyén csak amerikai egyetemek végeztek. A Harvard 18 éve áll az első helyen, majd szintén változatlan pozícióban a Stanford és Cambridge szerepel. A lista összeállításánál több mint 2690 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános listára. A rangsor készítői 6 indikátor alapján értékelték az intézményeket, többek között figyelembe vették az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt.

 

Az ARWU júliusban nyilvánosságra hozott szakterületi rangsoraiban is eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem: a fizika területén az intézmény a 301-400. helyezést érte el, ezzel az SZTE fizika képzése Magyarországon a megosztott második helyen szerepel. A klinikai orvoslás rangsorára is felkerült a szegedi intézmény. Idén a 401-500. helyen szerepel az SZTE, ahol szintén a második legjobb intézmény Magyarországon ezen a területen.

 

A teljes világrangsor itt érhető el: Academic Ranking of World Universities 2021

 


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.