SZTE Info

Desktop12

Webináriumok Barbara Oakley-val az SZTE-n

Interaktív, online előadásaival Szegeden vendégeskedik Barbara Oakley, a világ legnépszerűbb online kurzusának oktatója. Az amerikai mérnök professzor kutatása az idegtudomány és a társas viselkedés közötti összefüggésre fókuszál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Coursera legnépszerűbb kurzusa, a Leraning How to Learn hárommilliónál több hallgatót vonzott az indulása óta, ezzel Barbara Oakley minden valószínűség szerint a legtöbb hallgatóval rendelkező professzorok egyike, akinek világszerte húsz nyelven és többmillió példányszámban megjelenő könyvei a New York Times sikerlistáján szerepelnek.


Barbara Oakley kurzusát 2020-ban a Szegedi Tudományegyetem kollégái fordították magyarra, így A tanulás tanulása az első, teljesen magyar nyelvű kurzus a www.coursera.org felületen. 2020 tavasza óta az SZTE és a Coursera közötti együttműködés értelmében a szegedi egyetemi polgárok ingyenesen juthatnak hozzá a legnagyobb online oktatási felületen kurzusokat hirdető egyetemek és vállalatok (köztük a John Hopkins Egyetem és a Google) okleveleihez.


Az amerikai mérnök professzor kutatása az idegtudomány és a társas viselkedés közötti összefüggésre fókuszál. A szegedi és a EUGLOH szövetség közönségének a tanulás tanulhatóságáról és az online tanulás-oktatás lehetőségeiről beszél. A tanároknak, oktatóknak és hallgatóknak szóló, interaktív programok célja, hogy ízelítőt adjon a professzor kutatásaiból közérthető és szórakoztató módon ismertetve az idegtudományi felfedezéseket és azok felhasználhatóságát.

 

A webináriumok programja:

2020. október 24.

 

13:00 A tanulás tanulása

14:30 Ássunk mélyebbre a tanulás tudományában

16:00 Az online oktatás tanulságai világjárvány idején

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2020. október 15-ig lehet. A férőhelyek száma korlátozott! A webináriumok nyelve angol.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.