SZTE Info

AJTK_nyito

Látható problémák, láthatatlan alkotmány?

Online alkotmánybírósági kerekasztal-beszélgetést szervezett az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Látható problémák, láthatatlan alkotmány? - Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő tevékenységének változása 1990-2020 között” címmel online kerekasztal-beszélgetést tartott az SZTE ÁJTK Közjogi Intézete és az Alkotmánybíróság a halálbüntetést alkotmányellenessé nyilvánító 23/1990. (X. 31.) AB határozat 30. évfordulójának emlékére 2020. október 16-án 10 órától.


2019. október 25-én írta alá a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az Alkotmánybíróság azt az együttműködési megállapodást, amelynek célja a két intézmény közötti közös tudományos kutatás, az oktatás és képzés, illetve a konferencia- és rendezvényszervezés. Az együttműködés részeként tartották - a COVID korlátozásokra tekintettel - online formában a kerekasztal-beszélgetést, amelyen köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, illetve részt vett Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Prof. Dr. Lenkovics Barnabás és Prof. Dr. Paczolay Péter a testület korábbi vezetői. A beszélgetést Dr. Tribl Norbert moderálta.


A kerekasztal-beszélgetésen elhangzottak az Állam-és Jogtudományi Kar cikkében részletesen olvashatók.

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.