Bezár

Hírarchívum

Nyito_Szabad_Janos__MTA_kituntetoi

Virtuális térbe költözik az MTÜ – az SZTE professzorai a „jövőformáló tudományról”

Virtuális térbe költözik az MTÜ – az SZTE professzorai a „jövőformáló tudományról”

2020. november 03.
5 perc

„Jövőformáló tudomány.” Ez a mottója a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) 2020. évi országos rendezvény-sorozatának. A megnyitón az SZTE nyugalmazott biológus professzora, Szabad János Eötvös József-koszorút kapott, majd Csapó Benő professzor tartott előadást. Az MTÜ szegedi program-sorozata 2020. november 4-től ugyancsak online formában népszerűsíti a tudományt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A tudományos gondolkodás és az új kutatási eredmények megismertetésének legjelentősebb fóruma a Magyar Tudomány Ünnepe” – jelentette ki köszöntőjében az országos program-sorozatnak az Akadémia budapesti székházából online, de élőben is követhető 2020. november 3-i nyitányán Freund Tamás, az MTA elnöke.

 

A tudomány egyre összetettebb, az új eredmények, technológiák megértése, alkalmazása egyre speciálisabb felkészültséget igényel a végfelhasználótól is. „Láthatjuk, hogy még egy olyan, a szakemberek számára könnyen leírható, apró biológiai organizmus is, mint egy vírus, micsoda táptalaja lehet a tévképzeteknek, hamis állításoknak vagy egyszerű ostobaságoknak.” Az MTA elnöke szerint ezért a tudományos közösség felelőssége hatalmas. A jórészt csak egy-egy tudományterület művelői által olvasott szaklapokban való publikáláson kívül a lehető legszélesebb körben is el kell tudnia magyarázni kutatási eredményei lényegét.

 

 

EÖTVÖS JÓZSEF-KOSZORÚ SZABAD JÁNOS PROFESSZORNAK

 

Tízféle, az MTÜ alkalmából hagyományosan odaítélt díjat adtak át a nyitó ünnepségen Akadémia szákházában. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, továbbá Kollár László Péter főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes adta át az MTÜ nyitányán.


Szabad_Janos_MTA_j

 

A kitüntetés-sorozat élén Eötvös József-koszorút vehette át Szabad János, a biológiai tudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet nyugalmazott intézetvezető professzora, professor emeritus. Az SZTE nyugalmazott professzora a Szegedi Biológiai Kutatóintézet Drosophila-fejlődésgenetikai tudományos iskolájának megalapításáért, a korai egyedfejlődést irányító anyai hatás genetikája és az embrió fejlődése során lejátszódó sejtbiológiai jelenségek vizsgálatában elért eredményeiért, kiemelkedő iskolateremtő tevékenységéért nyerte el az MTA Eötvös József-koszorú kitüntetését.


Szabad_Janos_Eotvos_dija_j

 

A Magyar Tudomány Ünnep nyitánya utólag is megtekinthető az mta.hu honlapon és itt.

 

 

CSAPÓ BENŐ PROFESSZOR ELŐADÁS AZ ÖNSZABÁLYZÓ TANULÁSRÓL

 

A tantárgyak, a közoktatás módszereinek megújítását eredményezte az MTA által az utóbbi 6 évben támogatott projekt, a másfél tucat kutatócsoport munkája. E projekt irányításában is intenzíven vesz részt Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet egyetemi tanára, a doktori iskola vezetője. A Prima Primissima-díjas neveléstudományi kutató az MTÜ egyik nyitó előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen ellentmondás feszül az oktatás valós problémái és a digitális tanulás ki nem használt lehetőségei között.


Csapo_Beno_eloadas_kozben_j

 

A nemzetközi és a hazai neveléstudományi életben a méréselmélet és az oktatás hatékonyságának növelését célzó kutatások elhivatott képviselője, Csapó Benő előadásában szólt a digitális oktatás történelmi perspektívájáról, a változássorozatról; az oktatásban használt digitális technikákról; a kutatási és fejlesztési feladatokról. Többek között az önszabályzó tanulásról is beszélt a professzor.


Cs._B._neten_j

 

„Az infokommunikációs technológiák az élet minden területét átalakították, az oktatás azonban még távolról sem használja ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. Éppen a koronavírus-járvány tavaszi szakaszában tapasztalhattuk, milyen nehéz egyik napról a másikra az iskolarendszerű oktatásról a digitális oktatási módszerekre átállni. A hirtelen felmerülő problémák kezelésének igénye és szükségessége egyúttal számos lehetőségnek, hosszú távú fejlesztésnek is utat nyit. A multimédia, az interaktivitás és a szimuláció, továbbá az online társas tanulás alkalmazása még csak kezdeti stádiumában van, a tanulásanalitika, az intelligens oktatórendszerek, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, a játékalapú tanulás pedig inkább még a fejlesztés élvonalát jelenti” – foglalta össze az mta.hu az SZTE professzorának, Csapó Benő mondandóját. A Digitális oktatás jövője című előadása az Akadémia honlapján és itt is megtekinthető.

 

 


ONLINE ÉS HIBRID PROGRAMOK A SZAB SZÉKHÁZÁBAN


2020. november 4-én, szerdán 14 órától a SZAB online felületén megtekinthető a Magyar Tudomány Ünnepe szegedi megnyitója.

 

SZAB_szekhaz_szep_2020.10.21_34_of_61


Krisztin Tibor akadémikus, a SZAB elnökének, az SZTE TTIK professzorának megnyitó szavait követően köszöntőt mond Freund Tamás, az MTA elnöke és Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, az SZTE TTIK professzora.

 

„Jövőformáló matematika" címmel Röst Gergely, az SZTE Bolyai Intézetének az egyetemi docense tart előadást.

 

A XI. Dél-alföldi Innovációs Díj nyertes pályázatait is bemutatják Kemény Lajos kuratóriumi elnök, akadémikus, az SZTE ÁOK professzora irányításával.


A legfiatalabb kutatókat érinti, hogy a „Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, a Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatának az eredményét is kihirdetik.


Magyar Tudomány Ünnepe 2020., Szegedi Akadémiai Bizottság megnyitó ünnepsége:



*

A COVID-19-pandémia miatt digitális hibrid formában rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága a Magyar Tudomány Ünnepét 2020. november 4. és 27. között.


A szegedi előadások olyan jelenleg is előtérbe helyezendő témákkal foglalkoznak, mint például a Családon belüli erőszak karantén idején, melyet a SZAB Jogtudományi Szakbizottság Jogpszichológiai Munkabizottsága szervez november 4-én 16 órakor a SZAB Somogyi utcai székházában. Hasonlóan aktuális téma: A nők helyzete a különböző jogrendszerekben, mely konferenciát a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Szociális Képességek Munkabizottsága szervezi november 25-én 14 órakor.


A Fiatal kutatók a mezőgazdaság jövőjéért című konferenciát november 27-én 15 órától tartják a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán; a fiatalok különböző eredményeiket fogják megosztani az érdeklődőkkel a batátatermesztéstől a fenttartható vízhasználaton át a precíziós monitoringrendszerekig.


Az MTÜ közel húsz szegedi előadása érdekes témákat feszeget. Ezek ajánlója fellelhető az SZTE Hírportál Eseménynaptárában. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság MTÜ-rendezvényeit bemutató Programfüzet itt „kinyitható”.


Az MTA YouTube csatornáján figyelemmel kísérhetjük az MTÜ egyéb programjait is. Így például az SZTE oktatója, Röst Gergely 2020. november 13-án 18 órától beszél a Jövőformáló matematikáról.


A Magyar Tudomány Ünnepe teljes program, illetve az előadások elérhetőségének lehetősége a Magyar Tudományos Akadémia honlapján található meg.




 

SZTEinfo – Ú. I., Ú. G.

Fotó, forrás: mta.hu


További információ:

 

A jövőformáló matematikáról tartott előadással és díjátadóval kezdődött Szegeden az MTÜ

 

Mit mond a matematika a COVID-19 világjárványról?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek