SZTE Info

SZAB_nyito

Tudomány Ünnepe a SZAB Székházban

Vírus ellenes válaszokról, védőoltásokról és a SARS-CoV-2 adaptív immunfelismeréséről is szó lesz november 12-én a SZAB Székházban a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos ülésen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia, a SZAB Immunológiai Munkabizottsága és Dermatológiai Munkabizottsága tudományos ülést tart 2020. november 12-én, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Az előadások kezdete 14:00, a helyszín a Szegedi Akadémiai Bizottság Díszterme. (Szeged, Somogyi utca 7. 103-104-es terem.)

A program:

 

Buzás Krisztina: Vírus ellenes válaszok, válasz ellenes vírusok
Falus András: Trükkök, átverések és ellencselek az immunrendszer és a vírusok játszmájában
Fiatal kutató: Hogyan változott meg a védőoltások jelentősége az utóbbi években?
Prof. Dr. Kovács László: Immunszupprimált betegek és a COVID - mennyire féljünk?
Dr. Manczinger Máté: A SARS-CoV-2 adaptív immunfelismerése - nekünk vagy a vírusnak előnyös, ha többet lát az immunrendszerünk?
Dr. Veréb Zoltán: Mesenchymális őssejtek: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

 

Az előadások az alábbi linken online is követhetőek lesznek.

 

A személyes jelenlét előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linken lehet megtenni.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.