SZTE Info

E-könyves és „hangos” olvasmányok

Az ingyenesen elérhető digitális archívumoknak és elektronikus könyvtáraknak köszönhetően anélkül is élvezhetjük a könyvek által nyújtott kikapcsolódást, hogy kilépnénk otthonunkból. Íme, néhány lehetőség, közte egy-egy SZTE-hez kötődő alkotó kínálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Száz író, költő teljes életművét érhetjük el a Digitális Irodalmi Akadémián, köztük például a szegedi egyetemhez is kötődő Baka István vagy Darvasi László; továbbá: Esterházy Péter, Faludy György, Szabó Magda vagy Kertész Imre műveit is.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban természet- és társadalomtudományok, humán területek, kultúra, irodalom, kézikönyvek és egyéb műfajok szerint kereshetjük a számunkra megfelelő olvasmányokat.


A Szegedi Tudományegyetemhez és jogelődjeihez köthető szépirodalmi műveket és tudományos kiadványokat lelhetünk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerén belüli SZTE Egyetemi Kiadványok repozitóriumban.


A „szegedi Somogyi” Digitális Könyvtárában is érdemes böngészni: 44 ezer dokumentumot „lapozgathatunk”.


Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet: meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tesz ingyenesen hallgathatóvá. Itt a "rádiós aloldalon" Az Abigéltől kezdve az Ötödik pecséten át Az arany emberig mindenféle klasszikus elérhetővé vált.


A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház MobilMesék címmel online sorozatot indított, melynek lényege, hogy a színház tagjai naponta egy-egy verssel, mesével, dallal jelentkeznek be saját otthonukból, mobiltelefonnal. A produkciókat minden nap délután 3 órától teszik közzé a színház YouTube-csatornáján és Facebook oldalán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.