IMG_8291

Zökkenőmentesen zajlik az érettségi az SZTE Gyakorló Gimnáziumban

Maszkot, gumikesztyűt biztosítva várja az SZTE Gyakorló Gimnázium az érettségiző diákokat. A kiemelt biztonsági intézkedések maradéktalan betartása mellett május 6-án rendben lezajlott a történelem érettségi. Riportunk a helyszínről.

Kik voltak az első triumvirátus tagjai? Mi volt az első világháború kirobbantó oka? Kik vívták a Peloponnészoszi háborút? – záporoztak a kérdések az SZTE Gyakorló Gimnáziumában még néhány perccel is a csengő megszólalása előtt. A történelem érettségi előtt álló középiskolások tesztelték egymás tudását. Volt, aki humorral oldotta a feszültséget, és "This is Spartaaaaaaa!" felkiáltással kapcsolódott be a beszélgetésbe. Néhányan a történelemkönyvüket lapozgatták, mások a kabaláikat rendezgették – az előírásoknak megfelelően méteres távolságot tartva egymástól.


erettsegi_galeria
Képriport az érettségiről


– Néhány napja találtam otthon. Eljött velem az előző vizsgákra is és eddig bevált – mutatott az icipici műanyag sárga csibéjére Török Petra, akitől azt kérdeztük, hogy élte meg az elmúlt, karanténban töltött időszakot. – Mindenki azt írta, hogy unatkozik, nem is értem. Nálunk szerencsésebb érettségizőket nem tudnék mondani, semmi más feladatunk nem volt, mint tanulni. Az iskola nagyon jól kezelte a helyzetet, minden támogatást megkaptunk, amire szükségünk volt. Ahogyan az előző napokban, ma reggel is zökkenőmentes volt a beléptetés a suliba. Kézfertőtlenítés után megkaptuk a maszkot és a gumikesztyűket – hallottuk Petrától, aki tervei szerint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatja majd tanulmányait.


IMG_8363


– Százhatvankét érettségiző diák jelent meg a mai napon iskolánkban, és emelt szintű írásbeli helyszín is vagyunk: matematika, történelem és angol dolgozatokat írnak az épületben – tudtuk meg Dobi Jánostól. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondta: az érettségi vizsgák minden évben kiemelt szerepet játszanak egy iskola életében, ez a helyzet azonban nagyon különleges. Azok a külső körülmények, amik a koronavírus fertőzéshez kapcsolódnak, a felkészülésben és a lebonyolításban is fokozott figyelmet kívánnak. – Az utolsó hetek online, digitális tanítása eltávolította a gyerekeket és tanáraikat egymástól, szakmai és érzelmi kihívás elé állította őket. Az elmúlt három nap után úgy látom, hogy a mögöttünk álló 4 tanév munkáját nem írta felül a helyzet, a gyerekek céljaik megvalósításához vállalják ezeket az elkerülhetetlen áldozatokat. Kollégáim minden segítséget megadnak ahhoz, hogy zavartalanul, zökkenőmentesen lebonyolódjon az érettségi – mondta az iskolaigazgató. Hozzátette: a kiemelt biztonsági intézkedéseket maradéktalanul megvalósítják, külön köszönetet mondott a fenntartói támogatásért a védőeszközök maradéktalan biztosításában.


IMG_8375


– Nem is volt annyira nehéz, mint amire számítottunk – mondta egy hallgató a vizsga után. Az írásbeli teljesítése után a hallgatók – egy különbséggel – ugyanúgy távoztak az épületből, ahogyan jöttek: betartva az előírt távolságot egymástól, a csoportosulásokat mellőzve, maszkban – a kiváló eredmények reményében megkönnyebbülten.

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Aryan_MardanpourAryan Mardanpour - ÁOK, orvos

A nevem Aryan Mardanpour és Perzsiából jöttem. Másodéves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Már közel három éve Magyarországon élek, 8 hónapot Budapesten töltöttem.

Gyerekként a Nagybátyám karrierje inspirált arra, hogy orvosnak tanuljak, Ő egy nagyon sikeres ortopéd sebész az országomban. Miután felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, komolyabban kezdtem venni a tanulást, mert Szegeden kimondottan kemény az orvosi kar. Szeretek segíteni az embereknek. Miután befejeztem a tanulmányaimat Szegeden, terveim szerint egy időre szeretnék önkéntes munkát végezni az „Orvosok határok Nélkül” segélyszervezetnél. Szegedre pedig mindig második otthonomként gondolok.Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *