IMG_8291

Zökkenőmentesen zajlik az érettségi az SZTE Gyakorló Gimnáziumban

Maszkot, gumikesztyűt biztosítva várja az SZTE Gyakorló Gimnázium az érettségiző diákokat. A kiemelt biztonsági intézkedések maradéktalan betartása mellett május 6-án rendben lezajlott a történelem érettségi. Riportunk a helyszínről.

Kik voltak az első triumvirátus tagjai? Mi volt az első világháború kirobbantó oka? Kik vívták a Peloponnészoszi háborút? – záporoztak a kérdések az SZTE Gyakorló Gimnáziumában még néhány perccel is a csengő megszólalása előtt. A történelem érettségi előtt álló középiskolások tesztelték egymás tudását. Volt, aki humorral oldotta a feszültséget, és "This is Spartaaaaaaa!" felkiáltással kapcsolódott be a beszélgetésbe. Néhányan a történelemkönyvüket lapozgatták, mások a kabaláikat rendezgették – az előírásoknak megfelelően méteres távolságot tartva egymástól.


erettsegi_galeria
Képriport az érettségiről


– Néhány napja találtam otthon. Eljött velem az előző vizsgákra is és eddig bevált – mutatott az icipici műanyag sárga csibéjére Török Petra, akitől azt kérdeztük, hogy élte meg az elmúlt, karanténban töltött időszakot. – Mindenki azt írta, hogy unatkozik, nem is értem. Nálunk szerencsésebb érettségizőket nem tudnék mondani, semmi más feladatunk nem volt, mint tanulni. Az iskola nagyon jól kezelte a helyzetet, minden támogatást megkaptunk, amire szükségünk volt. Ahogyan az előző napokban, ma reggel is zökkenőmentes volt a beléptetés a suliba. Kézfertőtlenítés után megkaptuk a maszkot és a gumikesztyűket – hallottuk Petrától, aki tervei szerint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatja majd tanulmányait.


IMG_8363


– Százhatvankét érettségiző diák jelent meg a mai napon iskolánkban, és emelt szintű írásbeli helyszín is vagyunk: matematika, történelem és angol dolgozatokat írnak az épületben – tudtuk meg Dobi Jánostól. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondta: az érettségi vizsgák minden évben kiemelt szerepet játszanak egy iskola életében, ez a helyzet azonban nagyon különleges. Azok a külső körülmények, amik a koronavírus fertőzéshez kapcsolódnak, a felkészülésben és a lebonyolításban is fokozott figyelmet kívánnak. – Az utolsó hetek online, digitális tanítása eltávolította a gyerekeket és tanáraikat egymástól, szakmai és érzelmi kihívás elé állította őket. Az elmúlt három nap után úgy látom, hogy a mögöttünk álló 4 tanév munkáját nem írta felül a helyzet, a gyerekek céljaik megvalósításához vállalják ezeket az elkerülhetetlen áldozatokat. Kollégáim minden segítséget megadnak ahhoz, hogy zavartalanul, zökkenőmentesen lebonyolódjon az érettségi – mondta az iskolaigazgató. Hozzátette: a kiemelt biztonsági intézkedéseket maradéktalanul megvalósítják, külön köszönetet mondott a fenntartói támogatásért a védőeszközök maradéktalan biztosításában.


IMG_8375


– Nem is volt annyira nehéz, mint amire számítottunk – mondta egy hallgató a vizsga után. Az írásbeli teljesítése után a hallgatók – egy különbséggel – ugyanúgy távoztak az épületből, ahogyan jöttek: betartva az előírt távolságot egymástól, a csoportosulásokat mellőzve, maszkban – a kiváló eredmények reményében megkönnyebbülten.

 

Fotó és szöveg: Bobkó Anna


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Farkas GellértFarkas Gellért – TTIK – kémia

A karon és a szakomon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan programokat szervezzenek, amik összekovácsolnak minket a csoporttársakkal. Ilyen például a kémiásoknak szóló Vegyetem tábor is. Emellett olyan programokat is szerveznek nekünk, amelyek az elhelyezkedés szempontjából különösen hasznosak. A tanárok kedvesek, rendkívül segítőkészek, így igazán családias hangulat alakult ki az évek során.
FelsoDorottyaFelső Dorottya- SZTE-BBMK

A zenei oktatás miatt jöttem Szegedre. Már középiskolásként is itt tanultam a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban és nagyon megszerettem Szegedet. Egyértelmű volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom. A zongoratanárnőmmel már majdnem 10 éve dolgozunk együtt. Az ő személye szakmailag és emberileg is meghatározó számomra. Szeged az otthonommá vált, hisz minden barátom itt él és sok emlék köt ide.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *