Fiatal kutatókat és középiskolásokat ösztönöz tudományos munkára a SZAB, az alapítvány és az SZTE közös pályázata

A 3 dél-alföldi megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatal kutatók, illetve középiskolai diákok számára hirdet pályázatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem. A pályaműveket 2020. szeptember 14-ig várják.

Tudományos fokozattal nem rendelkező, legfeljebb 35 éves kutatók, valamint középiskolás diákok jelentkezhetnek dolgozatukkal, pályaművükkel az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem fölhívására. A magyarországi Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatalokat tudományos kutatómunkára serkentő pályázat részletes feltételeiről olvashat itt.

 

Érdekessége az „eurorégiós”, mert 3 ország szomszédos régióit érintő tudományos pályázatnak, hogy egyéni és kollektív munka eredménye egyaránt lehet a benyújtatandó mű. Pályázni a természet-, élet- és társadalomtudományokhoz tartozó területeken, új eredményeket tartalmazó, még meg nem jelentetett, vagy már publikált tanulmánnyal egyaránt lehet.

 

A pályázati kiírásban olvasható, hogy összesen 3 tudományterületen (természet-, élet-, társadalomtudományok) 14 szakbizottság javasolt feldolgozásra érdemes témákat. A fiatal kutatók számára témaötletet adhat, ha átböngészik a 3 tudományterülethez kötődő 14 MTA SZAB szakbizottság – azaz: Föld- és Környezettudományi, Biológiai, Kémiai, Mezőgazdasági, Műszaki Szakbizottság; továbbá a Gyógyszerészeti, az Orvostudományi Szakbizottság; valamint a Jogtudományi, Gazdaságtudományi, Neveléstudományi Pszichológiai, Nyelv és Irodalomtudományi, Filozófiai és Történelemtudományi, Művészeti Szakbizottság – által kutatásra érdemesnek ajánlott témaköröket. A feldolgozható témák tárháza szinte határtalan – derül ki a statisztikából. A természettudományokhoz kötődő 6 MTA SZAB szakbizottság összesen 102, az élettudományokhoz kapcsolódó 2 szakbizottság 66, illetve a társadalomtudományokat részletező 6 szakbizottság 182 témát ajánl az ifjú kutatóknak. Témaötletek alapján a legtermékenyebb –151 pályatétellel – a Nyelv és Irodalomtudományi Szakbizottság 4 munkabizottsága. Fontos tudni azonban, hogy a pályázati kiírásban felsorolt pályatételek csak tájékoztatásul szolgálnak, ráadásul – főleg a középiskolások ösztönzésére – hangsúlyozható: a feldolgozható témák alapján „szabad a pálya…”

 

A legfeljebb 3 ív terjedelmű pályázatokat két fűzött példányban, az MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság Titkárságára (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) kell benyújtani, legkésőbb 2020. szeptember 14-ig. A pályázathoz – két példányban írásban és elektronikus úton – mellékelni kell maximum egy A/4 oldal terjedelmű összefoglalót, továbbá az 1. sz. melléklet szerinti nyilatkozatot és a 2. sz. melléklet szerinti személyi adatlapot. Ezek az űrlapok megtalálhatóak a pályázati fölhívásban.


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati felhívása letölthető innen.

 

SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.
Horvath_TamaraHorváth Tamara - TTIK, biológia mesterszak

2007-ben kezdtem el az egyetemet, azért pont Szegeden, mert nagyon jó híre van, illetve nagyon dicsérik az oktatást. Jó a fiatal társasági élet. Csak pozitív tapasztalatam vannak, sok emberrel lehet megismerkedni, nagyon kellemes csalódás volt az azóta eltöltött pár év. Az oktatás és a kutatás is világszínvonalú a TTIK-n, olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket, melyek birtokában jó eséllyel indulunk a munkaerőpiacon.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *