Fiatal kutatókat és középiskolásokat ösztönöz tudományos munkára a SZAB, az alapítvány és az SZTE közös pályázata

A 3 dél-alföldi megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatal kutatók, illetve középiskolai diákok számára hirdet pályázatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem. A pályaműveket 2020. szeptember 14-ig várják.

Tudományos fokozattal nem rendelkező, legfeljebb 35 éves kutatók, valamint középiskolás diákok jelentkezhetnek dolgozatukkal, pályaművükkel az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem fölhívására. A magyarországi Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatalokat tudományos kutatómunkára serkentő pályázat részletes feltételeiről olvashat itt.

 

Érdekessége az „eurorégiós”, mert 3 ország szomszédos régióit érintő tudományos pályázatnak, hogy egyéni és kollektív munka eredménye egyaránt lehet a benyújtatandó mű. Pályázni a természet-, élet- és társadalomtudományokhoz tartozó területeken, új eredményeket tartalmazó, még meg nem jelentetett, vagy már publikált tanulmánnyal egyaránt lehet.

 

A pályázati kiírásban olvasható, hogy összesen 3 tudományterületen (természet-, élet-, társadalomtudományok) 14 szakbizottság javasolt feldolgozásra érdemes témákat. A fiatal kutatók számára témaötletet adhat, ha átböngészik a 3 tudományterülethez kötődő 14 MTA SZAB szakbizottság – azaz: Föld- és Környezettudományi, Biológiai, Kémiai, Mezőgazdasági, Műszaki Szakbizottság; továbbá a Gyógyszerészeti, az Orvostudományi Szakbizottság; valamint a Jogtudományi, Gazdaságtudományi, Neveléstudományi Pszichológiai, Nyelv és Irodalomtudományi, Filozófiai és Történelemtudományi, Művészeti Szakbizottság – által kutatásra érdemesnek ajánlott témaköröket. A feldolgozható témák tárháza szinte határtalan – derül ki a statisztikából. A természettudományokhoz kötődő 6 MTA SZAB szakbizottság összesen 102, az élettudományokhoz kapcsolódó 2 szakbizottság 66, illetve a társadalomtudományokat részletező 6 szakbizottság 182 témát ajánl az ifjú kutatóknak. Témaötletek alapján a legtermékenyebb –151 pályatétellel – a Nyelv és Irodalomtudományi Szakbizottság 4 munkabizottsága. Fontos tudni azonban, hogy a pályázati kiírásban felsorolt pályatételek csak tájékoztatásul szolgálnak, ráadásul – főleg a középiskolások ösztönzésére – hangsúlyozható: a feldolgozható témák alapján „szabad a pálya…”

 

A legfeljebb 3 ív terjedelmű pályázatokat két fűzött példányban, az MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság Titkárságára (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) kell benyújtani, legkésőbb 2020. szeptember 14-ig. A pályázathoz – két példányban írásban és elektronikus úton – mellékelni kell maximum egy A/4 oldal terjedelmű összefoglalót, továbbá az 1. sz. melléklet szerinti nyilatkozatot és a 2. sz. melléklet szerinti személyi adatlapot. Ezek az űrlapok megtalálhatóak a pályázati fölhívásban.


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati felhívása letölthető innen.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





FelsoDorottyaFelső Dorottya- SZTE-BBMK

A zenei oktatás miatt jöttem Szegedre. Már középiskolásként is itt tanultam a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban és nagyon megszerettem Szegedet. Egyértelmű volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom. A zongoratanárnőmmel már majdnem 10 éve dolgozunk együtt. Az ő személye szakmailag és emberileg is meghatározó számomra. Szeged az otthonommá vált, hisz minden barátom itt él és sok emlék köt ide.


További hallgatói vélemények >>>