Fiatal kutatókat és középiskolásokat ösztönöz tudományos munkára a SZAB, az alapítvány és az SZTE közös pályázata

A 3 dél-alföldi megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatal kutatók, illetve középiskolai diákok számára hirdet pályázatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem. A pályaműveket 2020. szeptember 14-ig várják.

Tudományos fokozattal nem rendelkező, legfeljebb 35 éves kutatók, valamint középiskolás diákok jelentkezhetnek dolgozatukkal, pályaművükkel az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem fölhívására. A magyarországi Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint a szerbiai Vajdaságban, továbbá a romániai Temes és Arad megyében élő fiatalokat tudományos kutatómunkára serkentő pályázat részletes feltételeiről olvashat itt.

 

Érdekessége az „eurorégiós”, mert 3 ország szomszédos régióit érintő tudományos pályázatnak, hogy egyéni és kollektív munka eredménye egyaránt lehet a benyújtatandó mű. Pályázni a természet-, élet- és társadalomtudományokhoz tartozó területeken, új eredményeket tartalmazó, még meg nem jelentetett, vagy már publikált tanulmánnyal egyaránt lehet.

 

A pályázati kiírásban olvasható, hogy összesen 3 tudományterületen (természet-, élet-, társadalomtudományok) 14 szakbizottság javasolt feldolgozásra érdemes témákat. A fiatal kutatók számára témaötletet adhat, ha átböngészik a 3 tudományterülethez kötődő 14 MTA SZAB szakbizottság – azaz: Föld- és Környezettudományi, Biológiai, Kémiai, Mezőgazdasági, Műszaki Szakbizottság; továbbá a Gyógyszerészeti, az Orvostudományi Szakbizottság; valamint a Jogtudományi, Gazdaságtudományi, Neveléstudományi Pszichológiai, Nyelv és Irodalomtudományi, Filozófiai és Történelemtudományi, Művészeti Szakbizottság – által kutatásra érdemesnek ajánlott témaköröket. A feldolgozható témák tárháza szinte határtalan – derül ki a statisztikából. A természettudományokhoz kötődő 6 MTA SZAB szakbizottság összesen 102, az élettudományokhoz kapcsolódó 2 szakbizottság 66, illetve a társadalomtudományokat részletező 6 szakbizottság 182 témát ajánl az ifjú kutatóknak. Témaötletek alapján a legtermékenyebb –151 pályatétellel – a Nyelv és Irodalomtudományi Szakbizottság 4 munkabizottsága. Fontos tudni azonban, hogy a pályázati kiírásban felsorolt pályatételek csak tájékoztatásul szolgálnak, ráadásul – főleg a középiskolások ösztönzésére – hangsúlyozható: a feldolgozható témák alapján „szabad a pálya…”

 

A legfeljebb 3 ív terjedelmű pályázatokat két fűzött példányban, az MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság Titkárságára (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) kell benyújtani, legkésőbb 2020. szeptember 14-ig. A pályázathoz – két példányban írásban és elektronikus úton – mellékelni kell maximum egy A/4 oldal terjedelmű összefoglalót, továbbá az 1. sz. melléklet szerinti nyilatkozatot és a 2. sz. melléklet szerinti személyi adatlapot. Ezek az űrlapok megtalálhatóak a pályázati fölhívásban.


Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, továbbá „A tudomány támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati felhívása letölthető innen.

 

SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.


sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *