SZTE Info

Befejeződött a vizesblokkok felújítása az SZTE Herman Kollégiumában

Mintegy 10 millió forintból újították fel a Szegedi Tudományegyetem Herman Kollégium három szintjének vizesblokkjait. A munka a korábbi években elkezdett felújítás folytatása volt, amelynek révén teljesen megújultak a zuhanyzók és a toalettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1999 óta működik karközi kollégiumként Újszegeden a Herman Kollégium, amelyet 1972 márciusában adtak át. A 10 emeletes épület 8 emelete ad szállást a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak, amelyben most egyébként azok a külföldi diákok laknak, akik nem tudtak hazamenni a koronavírus-járvány kitörésekor, köztük vajdasági és vietnami diákok is.


vizesblokk_Herman3


A 90 szobás, 270 fő befogadására alkalmas kollégium vizesblokkjainak felújítását már néhány évvel ezelőtt elkezdték, most, a második ütemben a három szint – a 4., 5. és 6. emelet – vizesblokkjait újították fel teljeskörűen. Újracsempézték a zuhanyzókat és wc-ket, újravakolták és festették a falakat, kicserélték a szanitereket. A helyiségek vízszigetelést kaptak, és ledes lámpákat is felszereltek.

 

A beruházás költsége mintegy 10 millió forint volt, ezt a kollégium – amely nyáron szállodaként működik, de helyet biztosít a terepgyakorlaton, vagy kutatásban részt vevő hallgatóknak is – saját bevételeiből finanszírozta.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.