Bezár

Hírarchívum

parnak

Környezettudatos megoldások a Szegedi Tudományegyetem kutatóitól a jó alvásért

Környezettudatos megoldások a Szegedi Tudományegyetem kutatóitól a jó alvásért

2020. július 23.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológia Tanszékének professzora, Dr. Vágvölgyi Csaba vezetésével innovatív projekt indult a Naturtex Kft.-vel együttműködésben. A közös munka célja olyan minőségi paplan és párna töltet kifejlesztése, amely ezeket a mindennap használatos termékeket még kedvezőbb tulajdonságúvá teszi, egyben az újrahasznosítás és a környezetvédelem szempontjaira is figyelemmel van.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Környezetünk szennyezésének mérséklése minden felelős gyártó számára komoly kihívást jelentő feladat. Így van ezzel a Naturtex Kft. is, amely részben polimerekből, de főként tollból állít elő minőségi ágyneműt. A cég számára igen fontos a környezettudatos termelés, a folyamatos innováció, a minőség növelése és nem utolsó sorban az újrahasznosított alapanyagok felhasználása a termékek előállításakor.


A természetes toll alapú töltőanyag tekintetében ez egy igen lényeges kérdés, mivel évente igen jelentős mennyiségű használt toll kerül ki környezetünkbe, ami ilyen formában igen komoly környezeti terhelést jelent. Ez az anyag ugyanakkor egy megfelelően optimalizált ipari eljárás segítségével még tökéletesen alkalmas lehet az újrafeldolgozásra, így úgy jutunk – egyébként csak egyre nehezebben elérhető állati forrásból nyerhető – minőségi alapanyaghoz, hogy közben a környezetet is óvjuk.

 

Ennek a jelentős fejlesztési feladatnak a megvalósítására – egy Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekt keretében – kötött megállapodást az SZTE a Naturtex Kft-vel. Az együttműködés célja, hogy csúcsminőségű terméket hozzon létre az egészség- és környezettudatos vásárlóknak.

 

SZTE_Vagvolgyi_Csaba
Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, az SZTE részéről a projekt szakmai vezetője.


Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba elmondta, hogy a folyamat több tényezős, a tesztelésnek számos fázisa van, amelyhez több tanszék célzott együttműködése szolgáltat megfelelő hátteret. A TTIK Mikrobiológiai Tanszékén tesztelik a Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportja (Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) által előállított speciális vegyületek baktericid, fungicid és atkaellenes hatását. Miért fontos ez? Az ágynemű használata során, még az igen gondosan megtisztított bőrünkről, illetve a környezetből mikróbák jutnak ágyneműinkre, amelyek elszaporodása nem előnyös. A mikroszkopikus gombák spórái allergiás tüneteket okozhatnak, de nagyon sok esetben az allergiáért a környezetünkben (és a még oly gondosan kezelt) ágyneműben jelenlévő, elszaporodó poratkák a felelősek. Sokak által csak házipor-, vagy porallergiaként emlegetett ez a fajta allergia, ami nap, mint nap megkeserítheti életünket. Pedig valójában, nem is a por, de nem is a háziporatka a bűnös az esetekben, hanem annak mikroszkopikus méretű ürüléke, melynek allergén összetevői belélegezve jellegzetes allergiás tüneteket okoznak. Ez egyike a leggyakoribb lakáson belüli allergéneknek. A K+F projekt során az egyetemen tesztelt anyagok között ennek kiiktatását célzó hatóanyagok is vannak – tudtuk meg a szakembertől.

 

SZTE_Voros_Monika
Vörös Mónika, projektben részt vevő kutató.

Természetesen az anyagok tesztelése a Mikrobiológiai Tanszéken nem ér véget, hiszen azt is vizsgálni kell, hogy a speciális bevonatként kifejlesztett baktérium-, gomba- és atkaellenes anyagok élettanilag nem gyakorolnak-e kedvezőtlen hatást a fogyasztóra. Ezeket a vizsgálatokat az SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékén Dr. Varga Csaba kutatócsoportja végzi. A sikeres tesztelést követően a gyártó egy innovatív, a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak és tanszékeinek szoros együttműködésével kidolgozott, minőségi terméket készíthet.

 

SZTEinfo-Zombori Anett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek