Bezár

Hírarchívum

IMG_0125

Kezdetét vette az első EUGLOH konferencia az SZTE-n

Kezdetét vette az első EUGLOH konferencia az SZTE-n

2020. január 16.
4 perc

Két napon keresztül tárgyalnak és dolgoznak a European Alliance for Global Health konzorcium egyetemeinek képviselői a Szegedi Tudományegyetemen. Az angol nyelvű konferencián a partnerek bemutatják az egyes munkacsoportok feladatait, és felvázolják a jövőbeni terveiket is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE 2019-ben 4 európai egyetemmel konzorciumban, a Paris-Saclay Egyetemmel, a Lundi Egyetemmel, a Portói Egyetemmel és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemmel adta be a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) pályázatot, amely 3 évre nyert támogatást az Európai Egyetemi Szövetségek programban. Az együttműködés révén 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és adminisztratív munkatárs számára lesz elérhető az együttműködő öt egyetem közötti mobilitás. A rugalmas tantervek és az európai diploma megszerzése mellett lehetővé teszik majd a diákok számára, hogy tanulmányaikat személyre szabják: megválaszthatják például, melyik partnerintézményben és mikor folytatják tanulmányaikat.


IMG_0139


Az EUGLOH projekt célja az oktatásfejlesztés, illetve a minél mélyebb és minél jobban összehangolt együttműködéseket feltételező projekt megvalósítás. A tervezési folyamat során különböző work packageket határoztak meg, amelyeknek egy része kimondottan az oktatásfejlesztésre irányul, egy másik azt fogalmazza meg, hogy a hallgatók jövőbeni karrierjét elősegítő akciókat kell végrehajtani, egy másik a hallgatói kutatási és innovációs tevékenységek kordinációját írja le. Emellett a partnerek közösen dolgoznak a kommunikációt és a hosszantartó fenntarthatóságot érintő kérdésekben és az 5 egyetem közös campus-életének megvalósításán.


IMG_0120

A Szegedi Tudományegyetem részvétele a programban több tényezőnek is köszönhető – hangsúlyozta a konferencia megnyitóján Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora. Hozzátette, az intézmény több mértékadó, a világ felsőoktatási intézményeit minősítő rangsorban folyamatosan őrzi, sőt bizonyos esetekben javít is helyezésein, így a Szegedi Tudományegyetem ma Európa legnívósabb felsőoktatási intézményei közé tartozik, Magyarországon pedig vitathatatlanul a legjobb vidéki egyetem. Kiemelte, a projektnek köszönhetően a jövőben a szegedi egyetem még vonzóbbá válik mind a magyar, mind a külföldi hallgatók körében, hiszen az intézménybe jelentkezők most már egy 200 ezres hallgatói közösség tagjai lesznek. Ez az új típusú együttműködés hosszú távon is segíti majd az egyetemen folyó oktatás és kutatás színvonalának dinamikus fejlődését, valamint ezen tevékenységek minél mélyebb európai beágyazottságát – tette hozzá.


IMG_0140


– A hívószó, amelyre a konzorcium fölállt, az a globális egészség, vagyis az egészség értékláncra vonatkozó oktatási, hallgatói, kutatási együttműködések. Olyan messziről kell indítanunk az értelmezést, mint az egészséges élelmiszerek, az egészségmegőrzés, prevenció, az egészségügyi ellátás, az orvosképzés, a gyógyszerészképzés, az egészséggazdaságtan, és az egészségügyi ellátás jogi aspektusa. Olyan tágra kell nyitni tehát az ablakot, hogy minél több képzési terület tudjon csatlakozni az egyetemen belül és az öt egyetem együttműködésében a közös munkához – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Az együttműködés kiemelt részét képezi a közös képzések kialakítása és hosszú távon a közös diploma kiadása. Ezzel az SZTE hallgatói nemcsak egy egyetem, hanem egyszerre 5 egyetem hallgatói lesznek – tette hozzá a rektorhelyettes.


IMG_0132

– Az EUGLOH program elnyerte az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatását, amelyet a francia és a német kormány 1,3 millió, illetve 1 millió euróval egészített ki, így a kezdeményezés teljes költségvetése az intézmények saját forrásával együtt meghaladja a 8,5 millió eurót – mondta Sandrine Lacombe. A konzorciumot vezető Paris-Saclay Egyetem nemzetközi rektorhelyettese hozzátette, a pályázat beadásakor olyan európai partnereket kerestek, ahol magas színvonalú az egészségügyhöz kapcsolódó oktatás és kutatás, így választották be a konzorciumba a Szegedi Tudományegyetemet is. Az intézményben és a Szegeden meglévő infrastruktúra, így például az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont, kiváló alapot biztosít a hatékony együttműködéshez – fogalmazott.


IMG_0154


Az Európai Egyetemi Szövetségek olyan, EU-szerte működő felsőoktatási intézményeket tömörítő transznacionális együttműködések, amelyek közös hosszú távú stratégiával rendelkeznek, és előmozdítják az európai értékeket és identitást, úgy, hogy érezhetően javítsa az európai felsőoktatás minőségét, befogadóbbá és versenyképesebbé téve azt. Az Európai Unió 2019-ben 17 európai felsőoktatási konzorcium támogatását kezdte meg, aminek célja, hogy az elkövetkezendő 3 évben szorosan kövesse azt, hogy a pályázatban megfogalmazott célok, illetve az azok mentén végrehajtott cselekvések során hogyan tudnak együtt dolgozni a konzorciumba tömörülő egyetemek.

 

SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek