Bezár

Hírarchívum

IMG_20200218_190414

Gyakornokként egy munkahelyen

Gyakornokként egy munkahelyen

2020. február 19.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem végzős gazdaságinformatikus hallgatója, Nagy Gellért tartott prezentációt a gyakornoki élettel kapcsolatban az Eötvös Esték programján 2020. február 18-án. A kurzust bármely alap, illetve mesterszakos hallgató felveheti, 2 kredit szerezhető vele.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagy Gellért egy éve a Sonrisa Informatikai Kft-nél dolgozik szoftvertesztelőként. Kötetlen munkaidővel rendelkezik. Az egyetem mellett heti 25-30 órát dolgozik az előírt minimumnál, ami 20 óra - tudtuk meg az Eötvös Esték programján, amely hétről hétre érdekes előadásokkal várja a hallgatókat. Ráadásul felvehető kurzusként - 2 kredit jár érte.


- Amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy mikor kezdjen gyakornokként dolgozni, mindig azt válaszolom, hogy várja meg a második évet, mert nagyjából addigra tudja meghatározni azt, hogy mire képes, mennyi időt tud dolgozni suli mellett. A másodévben már megtalálható az arany középút a tanulás és a munka között. Érdemes ezt megvárni – hallottuk Nagy Gellérttől. Hozzátette: azért amikor csak tudja, szabaddá teszi a hétvégéjét, hogy kipihenje magát.


IMG_20200218_193042


A gyakornoki munkára jelentkezés után négylépcsős kiválasztáson vett részt. Először egy másfél órás interjúja volt egy budapesti HR-essel, ezután egy szegedi tesztelővel kellett beszélgetnie, akivel szakmai teszteket, feladatokat oldott meg, majd továbbjutott a következő körbe. Itt egy pécsi kollégával interjúzott interneten keresztül, ahol szintén szakmai feladatokat oldott meg és további szakmai kérdésekre válaszolt. Az utolsó kiválasztási lépésben pedig a szegedi iroda vezetőjé tesztelte.


Beilleszkedését a céghez két régebbi barátja és a vállalati mentora segítette. Kiderült: a hallgatók órabérben dolgoznak. Céges laptop, céges telefon, flotta előfizetés jár nekik és az irodán belüli szolgáltatásokat is megkapják, így mint minden dolgozó, reggelit is.


Már a gyakornokok is dolgozhatnak otthonról, hiszen home officeban is elvégezhetők a napi feladatok. - Mindig ugyanolyan mentalitással és módon dolgozom, függetlenül attól, hogy az irodában vagy otthon ülök a gépem elé. Az otthoni munka hátránya, hogy kimaradsz az irodán belüli dolgokból. Nálunk nagyszerű az irodai élet, pezsgő és nyüzsgő. Nekem ezek hiányoznak, ha nem vagyok bent a többiekkel. A közös kávézások a teraszon, vagy ha éppen valamilyen problémám van, nem tudom ezt személyesen megbeszélni az érintett kollégával. Ez persze megoldható telefonon vagy más kommunikációs csatornán, de így sokkal nehezebb megtalálni a megoldást, tovább tart átbeszélni az aktuális, megoldásra váró feladatot – magyarázta Gellért.


IMG_20200218_190450


– Nagyon nagy terveim vannak. Nyáron, ha minden jól megy, elvégzem a BSc-t. Ősztől szeretnék a gazdaságinformatikus MSc-re járni, akkor ugyanígy félállásban dolgozni a Sonrisa-nál. A szoftvertesztelői pozíciót elhagyva néhány éven belül szeretnék üzleti elemzőként, vagy projektmenedzserként dolgozni. Életemben első helyen jelenleg az egyetem áll, ezt követi a többi dolog.


Gellért a hallgatóknak azt az üzenetet adta át, hogy ne hanyagolják el az egyetemet, legyen most az az első nekik, mint ahogyan neki is azt mondák az idősebb, tapasztaltabb ismerősei, kollégái: dolgozni fog még eleget később. Úgy gondolja, hogy ez teljesen igaz, az egyetemet most kell elvégezni. – Most tanuljatok, amíg van rá lehetőség, amíg fiatalok vagytok, amíg nincs gyermeketek. Ezeket a jótanácsokat mindig megkaptam a környezetemben lévőktől, és szerintem is igaz, hogy addig kell tanulni, amíg van rá az embernek energiája és ideje.


SZTEinfo - Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek