SZTE Info

IMG_3218-001

Egyetemi Tavasz több száz programmal

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város tudománynépszerűsítő és kulturális életét. Egyetemi szlogen- és drámapályázat, Bartók- és Krúdy-napok, szerelmes tudósok, orgonistatalálkozó, Panda Nap – a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2020-ban is. Egy színes egyetem színes programsorozatát ismertetik a szervezők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága 2020. április 6-a és május 17-e között rendezi meg a 17. Egyetemi Tavaszt. Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. Megjelent a tavaszi alkotói és művészeti pályázatok felhívása is (egyetemi fotópályázat, szlogenpályázat, versmondó verseny, vers- és drámapályázat), amelyekre várjuk tehetséges hallgatóinkat. És természetesen lesz Őszi Kulturális Fesztivál, a jubileumi 25. évének különleges programsorozatával - hallhattuk a február 11-i sajtótájékoztatón.


Muveszeti_csoportok_galeria
Képgaléria a sajtótájékoztatóról


Az Egyetemi Füvészkertben idén is lesznek Levendula Napok, Lótusz Napok, Rímbe szedett természet versmondóverseny és Tök Jó Nap.


A Bartók Béla Művészeti Kar olyan rangos nemzetközi zenei programokat kínál, mint a XXI. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és hagyományteremtő céllal rendezi meg az I. Bartók Béla Művészeti Napokat.


IMG_3199


A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti az AudMax Estéket, tavasszal a Bölcsészfesztivált, amelynek első napját Esterházy Péter emlékének ajánlja, valamint ősszel a Magyar Könyvkiadók Napját és a Krúdy-napokat.


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is várja az érdeklődőket, többek közt folytatódik A SCI-eszta polc bemutatja sorozat, a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, és újabb kiállítások is nyílnak, például Valentin-naphoz közeledve a Tudós szerelmek – szerelmes tudósok.


Az SZTE Konfuciusz Intézet invitál a Konfuciusz Teaházra, tanfolyamokat hirdet kalligráfiából és bazsarózsa festészetből, a Vadaspark látogatóit pedig Panda Nappal lepi meg.


IMG_3226

 

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a Szegedi Egyetemi Énekkar idén ünnepli fennállásának 95. évfordulóját, ősszel ezt különleges koncerttel koronázza meg.


IMG_3233


Az Universitas Szimfonikus Zenekar folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. A kisebbek számára ismét ZenAgóra nyári tábort tartanak, tavasszal és ősszel saját hangversenyeiken lesznek hallhatóak.


IMG_3236


A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza eddigi előadásait, új bemutatójuk Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 16-18. között rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével.


IMG_3243


Számos tudománynépszerűsítő rendezvényt is kínálnak az egyetem karai, többek között a Természettudományi és Informatikai Kar Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos eseménye laborlátogatásokra, bemutatókra és versenyekre hívja a jövő tudósait, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kultúra és Digitalizáció címmel rendezi meg hagyományos Közművelődési Konferenciáját.


SZTEinfo - Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.