Bezár

Hírarchívum

fulop_livia_1170

Változásokat hozhat az Alzheimer-kór kezelésében a L’Oréal és UNESCO díj nyertesének kutatása

Változásokat hozhat az Alzheimer-kór kezelésében a L’Oréal és UNESCO díj nyertesének kutatása

2019. szeptember 24.
2 perc

Idén is lett szegedi díjazottja a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerésnek. Dr. Fülöp Lívia az idegrendszeri betegségek hatékony kezelését tűzte ki célul, így azt vizsgálja, hogy az agysejtjeinket érő stresszhatások hogyan befolyásolják például az Alzheimer-kór kialakulását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díj magyarországi fennállásának 17. évében Dr. Fülöp Lívia, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetében működő Neurodegeneratív Betegségek Kutatócsoport vezetője lett a kilencedik szegedi kutatónő, akinek a hazai akadémikusokból álló zsűri odaítélte a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerést. A díjjal azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. A 4 000 000 forint összdíjazású elismerést minden évben két olyan kutatónő kapja, akik területükön előremutató munkát végeznek, ezt szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

 

Fulop_LiviaDr. Fülöp Lívia olyan kutatáson dolgozik, amelynek célja a központi idegrendszeri betegségek, mint például az Alzheimer-kór, gyógyítására alkalmazható terápiák fejlesztése. Az agysejteket számos stresszhatás érheti, ezekre a sejtek esetenként önmegsemmisítő választ adnak. A kutatónő azt vizsgálja, hogyan segíthetnének abban a sejteknek, hogy megbirkózzanak a stresszhatásokkal, és egészségesen folytassák tovább működésüket. Ha sikerül elérni, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a molekuláris stresszel szemben, akkor az agy szerkezete nem sérül, így sok betegség, köztük az Alzheimer-kór kezelésében is áttörés következhet be. Az idegrendszert érő molekuláris stressz kutatása a jövőben nem csupán az Alzheimer-, de a Parkinson-kór vagy akár a depresszió gyógyítására is megoldás lehet. Dr. Fülöp Lívia kutatásának eredményei a betegségek szinten tartásában, illetve a gyógyszerfejlesztések területén is mérföldkövek lehetnek.


A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek