Bezár

Hírarchívum

3

A Pro Jure és a divatos jogászok

A Pro Jure és a divatos jogászok

2019. szeptember 30.
3 perc

Az influencerektől a márkahamisításon át egészen a divatjogig - változatos témák merültek fel a „Stílusos jogászok- amit a divatjog világáról tudni akartál” című beszélgetésen szeptember 18-án, a Rektori Épület dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Miért fontos az öltözködés a jogászi hivatásban? – többek között erre a kérdésre is választ kapott a hallgatóság a „Stílusos jogászok- amit a divatjog világáról tudni akartál” című eseményen.


1


- A jogászok megjelenése kiváló, hiszen már az első benyomás is nagyon fontos, amit az ügyfélre gyakorolnak – mondta Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanára a Pro Jure Egyesület a Szegedi Joghallgatókért független diákszervezet rendezvényén. Hozzátette: hiteles összképre van szükség, nemcsak a ruha teszi az embert, hanem az irodája is, a környezete is tiszta és összeszedett kell, hogy legyen. A konzervatív vonal képviselőinek, magabiztosságot, és igényességet kell sugározniuk, de a kényelem sem utolsó a sorban. Hiába stílusos az ember, ha olyan alap emberi tulajdonságok hiányoznak belőle, mint az empátia, a nyitottság, a precizitás, és a pontosság. A megjelenés és a tulajdonságok kiegészítik egymást, így kapunk egy kerek egész stílust.


Az évek során a divat is szükségszerűen változik. Egyre hozzáférhetőbbek a luxus márkák, valamint az itthoni tervezők is népszerűbbé váltak. A kínálat egyre nagyobb, ami pozitív, ám így a hibázási lehetőség is nagyobb, egy-egy új darab választása során. Országonként eltérő lehet az emberek öltözködési stílusa, merészsége. Az előadáson elhangzott a tanács: érdemesebb egy-egy minőségi darabra beruházni, így lassan felépíthetünk egy igazán kifinomult ruhatárat, valamint környezettudatosság szempontjából is kedvezőbb, ugyanis ezeket a darabokat nem kell annyiszor újra cserélnünk, mint a fast fashion által piacra dobott viseleteket.


4


Dr. Takács Albert, az SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára arról beszélt, miért fontos a talár a jogászok körében. Pozitív és negatív érvek is felsorolhatók használata mellett. Kevésbé kell odafigyelni a mindennapi viseletre, ám ez bosszantó is lehet azok számára, akiknek fontos a divatos megjelenés. Segítségével a törvény előtt mindenki egyenlő, a befolyásoló tényezőket minimalizálja. Tekintélyt sugároz, pontosan ezért nem mindegy az sem, hogy milyen minőségű.


11


- Szerteágazó jogterület oltalmazza a divatcikkeket. Összefoglalóan ez a divatjog területe - részletezte Dr. Kiss Dóra. A budapesti SBGK Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltjétől hallhattunk a szerzői jogról, hagyományos, és nem hagyományos védjegyről, a manapság egyre felkapottabb influencerek világáról, illetve a fizetett hirdetésekről, valamint a márkahamisításról, annak kivédéséről, és megakadályozásáról is.


7

 

- A beszélgetést szervező Pro Jure 2015 tavaszán jött létre, tizennégy tag alapította – tudtuk meg dr. Hussein Jasminetől. Fő céljuk, hogy szakmai, valamint szabadidős programokat szervezzenek, mint például a másfél napos Pro Jure tábor, börtön- és boncoláslátogatás, kerekasztalbeszélgetések, Jurista Kupa országos sportrendezvény. A programok által összetartó közösséget kovácsolnak a jelenlegi hallgatókból, és a már végzett jogászokból. Jelenleg 70 tagot számlálnak, ebből 45 aktív joghallgató.

 

SZTEinfo: Kubik Szintia

Fotó: Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek