SZTE Info

nyito_szurobusz

Ingyenes szűrőakciót szervezett a szegedi egyetem

Bőr- és belgyógyászati vizsgálatokra várták az érdeklődőket szeptember 27-én, a Dugonics téren az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei. Az egy hónapig tartó egészségmegőrző akció során az ingyenes szűrések mellett a betegségek megelőzésére is felhívják a figyelmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember végétől ingyenes szűrővizsgálatokra várják a lakosságot több szegedi helyszínen. Az orvosi eszközökkel és műszerekkel felszerelt szűrőbuszban belgyógyászati és bőrgyógyászati vizsgálatokat végeznek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei. Az ingyenes anyajegyszűrést, vérnyomás-, vércukormérést, dietetikai tanácsadást és testtömeg összetétel mérést bárki igénybe veheti.


szurobusz
Az eseményen készült képek itt megtekinthetőek.


– A régió lakosságának egészségügyi ellátása szempontjából nagy felelősséget vállal a szegedi egyetem és a klinikai központ. A szűrőakciót a szegedi lakosság egészségtudatos életének elősegítése érdekében szerveztük meg. A vizsgálatok közben életviteli tanácsadás is zajlik, mivel a betegségek megelőzésére is szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét – hangsúlyozta a kezdeményezés kapcsán Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hozzátette: a szűrőbuszt olyan helyekre szeretnék eljuttatni, ahol a legnagyobb igény mutatkozik, és ahol a lehető legtöbb szegedi lakost elérik.


IMG_0939


A szűrőbusz a következő egy hónapban több szegedi helyszínen is megjelenik, a Dugonics tér mellett családi napokon, egészségmegőrző programokon. A Dugonics téren október 3-án, 4-én, 11-én és 12-én, 8 és 16 óra között várják az érdeklődőket.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.