SZTE Info

nyito_szurobusz

Ingyenes szűrőakciót szervezett a szegedi egyetem

Bőr- és belgyógyászati vizsgálatokra várták az érdeklődőket szeptember 27-én, a Dugonics téren az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei. Az egy hónapig tartó egészségmegőrző akció során az ingyenes szűrések mellett a betegségek megelőzésére is felhívják a figyelmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember végétől ingyenes szűrővizsgálatokra várják a lakosságot több szegedi helyszínen. Az orvosi eszközökkel és műszerekkel felszerelt szűrőbuszban belgyógyászati és bőrgyógyászati vizsgálatokat végeznek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei. Az ingyenes anyajegyszűrést, vérnyomás-, vércukormérést, dietetikai tanácsadást és testtömeg összetétel mérést bárki igénybe veheti.


szurobusz
Az eseményen készült képek itt megtekinthetőek.


– A régió lakosságának egészségügyi ellátása szempontjából nagy felelősséget vállal a szegedi egyetem és a klinikai központ. A szűrőakciót a szegedi lakosság egészségtudatos életének elősegítése érdekében szerveztük meg. A vizsgálatok közben életviteli tanácsadás is zajlik, mivel a betegségek megelőzésére is szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét – hangsúlyozta a kezdeményezés kapcsán Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hozzátette: a szűrőbuszt olyan helyekre szeretnék eljuttatni, ahol a legnagyobb igény mutatkozik, és ahol a lehető legtöbb szegedi lakost elérik.


IMG_0939


A szűrőbusz a következő egy hónapban több szegedi helyszínen is megjelenik, a Dugonics tér mellett családi napokon, egészségmegőrző programokon. A Dugonics téren október 3-án, 4-én, 11-én és 12-én, 8 és 16 óra között várják az érdeklődőket.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.