SZTE Info

nyito_onko

Átadták az SZTE Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét

Közel száz millió forintos fejlesztés jóvoltából alakították ki az egykori körintenzív helyén az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét. Az ünnepélyes keretek között átadott ambuláns kezelőegység minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az augusztus 26-i költözést követően immáron hivatalosan, ünnepélyes keretek között is átadták az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika új kemoterápiás részlegét, melyet az északi klinikaparkban, a régi körintenzíven alakítottak ki. Míg korábban az ambuláns, kúraszerű ellátást igénylők az Onkoterápiás Klinikán, illetve a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika harmadik emeletén kapták meg az infúziós kezelést, addig mostantól a közel 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy felújított, a 21. századi követelményeknek megfelelő, 26 kezelőszékkel és 4 ággyal felszerelt, modern és esztétikus egészségügyi ellátó egységben várják a kemoterápiára érkezőket. A kör alakú épület egyik felében történnek a gyógyszeres kezelések, míg a másik felében 5 orvosi rendelőben a betegvizsgálatok és konzultációk zajlanak, köztük a pszichoonkológiai ellátás.


Onko7


Mint ahogy prof. dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes avatóbeszédében hangsúlyozta, a kemoterápiás részleg kialakítása a Szegedi Tudományegyetem rendkívül fontos és jelentős egészségügyi fejlesztése. Az egyetemen az oktatás és a kutatás mellett a harmadik misszió a gyógyítás, és ez a feladat sokszor nagyobb, mint az előző kettő. A dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézményrendszerében dolgozó orvosok a legfrissebb kutatási eredmények követése mellett napi rendszerességgel végzik gyógyító munkájukat és állnak a betegek rendelkezésére. A rektorhelyettes kiemelte, hogy a kemoterápiás kezelőrészleg modernizálása mellett legalább olyan fontos az itt dolgozó szakemberek magas színvonalú munkája.


onko_klinika
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója gratulált az új kemoterápiás kezelőrészleg igényes megvalósításához . – Otthon érzem magam – tette hozzá, ugyanis az itt kialakított kúraambulancia nagyon hasonlít az országos intézetben lévő ambuláns infúziós kezelő részleghez. Értékelő szavaiban hangsúlyozta, hogy nagyon érdekesnek találja a kreatív megoldásokat, valamint az építészeti adottságokból következő kör alakú elrendezést. – A daganatos betegek gyógyítása érdekében országos szinten is jelentős fejlesztés történt Szegeden – fogalmazott. Utalt rá, hogy a kormány által meghirdetett Nemzeti Rákellenes Program koncepciója 2030-ig a daganatos halálozás tíz százalékra való csökkentését tűzte ki célul. Ennek teljesítése hatalmas feladatot jelent, széleskörű összefogást igényel mind a kormányzat, mind pedig a társadalom és az orvosszakma részéről. Ez a mostani szegedi beruházás ebben a megközelítésben is egy jelentős előrelépés és fejlesztés.


OJ__onko


Naponta közel 70-90 beteget látunk el, havonta pedig 900-1000 kemoterápiás kezelés történik a részlegen – árulta el dr. Oláh Judit professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika igazgatója, aki hozzátette az igényeknek megfelelően naponta több turnusban fogadják az infúziós kezelésre érkezőket. A betegek félkör alakú nyitott térben való elhelyezése azért is előnyös – fogalmazott az igazgató –, mert így a nővérek egyszerre több betegre látnak rá, és igény szerint tudnak gyorsan segíteni, ha valami probléma adódik. Ugyan még a beteghívó rendszer és a televíziók nincsenek felszerelve, az eddigi tapasztalatok alapján a páciensek arról számoltak be, hogy nagyon tetszik nekik az ambuláns kezelőrészleg, és a 21. századi magas szintű elvárásoknak minden tekintetben megfelel.

 

SZTEinfo: Lévay Gizella

Fotók: Délmagyarország/Frank Yvette

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 24.
  12:10 - 12:20
 • október 24. 13:00 - 25. 16:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Modern Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • október 24.
  18:00 - 20:00
  Film - Free to Rock, dokumentumfilm a rock&rollról és a hidegháborúról
  Beszélgetés - Dr. Csatári Bence rocktörténésszel
  Koncert - Sam "Redbreast" Wilson: gitár, ének
  A dokumentumfilm rocksztárokkal és politikusokkal készített interjúkon keresztül mutatja be, milyen szerepet játszott a rock&roll a hidegháború lezárásában. A film narrátora Kiefer Sutherland, rendezője Jim Brown.
  A rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezve a filmvetítést beszélgetés követi arról, hogy milyen nyugati kulturális hatások érték a Kádár-korban a magyar társadalmat, hogyan lazították ezek Magyarországon a politikai rendszert, illetve a rockzene hogyan vált a szabadság életérzésének egyik hordozójává a rendszerváltás körüli időszakban. A beszélgetést Dr. Csatári Bence történész, újságíró, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója vezeti, akinek számos tanulmánya jelent meg zene- és médiatörténeti témákban, illetve több televízió és rádió rocktörténeti szakértője.
  A szegedi American Corner, a budapesti Amerikai Nagykövetség és a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál közös rendezvényét Sam "Redbreast" Wilson koncertje zárja, aki bemutatja, milyen amerikai műfajok és hogyan hatottak a keleti blokk zenészeire. Sam és zenekara, a Juke Joint Revival az elmúlt években egyre szélesebb körben ismertette meg Észak-Mississippi és tágabban az amerikai Dél zenei hagyományaival a magyar és európai közönséget. A Global Texan Chronicles által az "egyik legtehetségesebb klasszikus bluest játszó modern formációnak" tartott zenekar legutóbbi kiadványa "Swampside Crawl" címmel 2018-ban jelent meg.
 • október 24.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Marton Árpád szinesztéta Közreműködik: Hart Gábor (gitár)
  Bakacsi Lajos (Szeged, 1949) festő- és grafikusművész a szegedi Tábor utcai Képzőművész Körben Vlasics Károly irányításával kezdte képzőművészeti tanulmányait. A Tanárképző Főiskolán szerzett földrajz-rajz szakos tanári diplomát. Mestere Vinkler László és Cs. Pataj Mihály voltak. Munkásságát Vinkler László-díjjal és Kölcsey-plakettel is elismerték.
  A kiállítás megtekinthető november 10-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.