SZTE Info

Tok_jo_nap-010

Tök jó nap az egyetem füvészkertjében

Tökökkel árasztották el a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjét – 2019. október 13-án hetedik alkalommal rendezték meg a Tök Jó Napot. A szervezők egész napos programmal készültek kicsiknek és nagyoknak. Németh Anikót, a füvészkert igazgatónőjét kérdeztük a rendezvényről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az ősz utolsó napsütéses napjait kihasználva szerettük volna a füvészkertbe csalogatni a látogatókat. Ekkor érnek be a termések, gyönyörű színesek a fák lombjai, mindenkinek érdemes felkerekedni, hogy egy sétát tegyen a füvészkertben. Természetesen túl azon, hogy kellemes időtöltést biztosítunk, célunk az ismeretterjesztés is. Ezért a fókuszba ősszel a tököt helyeztük, aminek rengeteg faja létezik a Földön, nagyon sok szín és formaváltozatban fordul elő – kezdte Németh Anikó.


– Amellett, hogy gyerekprogrammal, kézműveskedéssel készültünk, még egy tök kiállítást is megnézhetnek a látogatók. A kiállított tökök nagy része a füvészkertben termett, de az ismerőseinktől, kertbarátainktól is kaptunk néhány érdekes darabot. Az őszi időszakban, ahogy beérnek a termések, egyre inkább a konyhába is bekerül a tök, ezért különleges receptekkel, ételekkel készültünk. Így minél nagyobb kreativitásra szeretnénk rávenni a látogatókat, hogy az anyukák olyan egészséges recepteket tanuljanak meg, amiket a gyerekeik étkeztetésébe be tudnak vonni – folytatta az igazgatónő. Temérdek család látogatott ki már a délelőtti órákban, gyorsan fogytak a faragni való tökök. A legkisebbeket a Grimbusz színház társulata szórakoztatta, emellett gyöngyöt fűztek, gipsz tököt festettek, ragasztottak a gyerekek. Versenyeztek, hogy ki a legügyesebb az akadálypályán, és ki dob pontosan a célbadobáson.


Tokjonap_galeria_SZA
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Szécsi Annamária


– Magyarországon nagy hagyománya volt a tökfogyasztásnak, akár csak egyszerűen megsütve, főzelékként, rántva vagy a tökmagot kiszárítva ették. Az Őrségben nagyon sok tököt termesztenek az olaja miatt, sajtolják a tökmag olajat, ami nagyon egészséges, gyógynövényként is használják – válaszolta Németh Anikó arra a kérdésre, hogy miért éppen a tök kapott főszerepet ezen a napon.


Tokjonap_UG_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Újvári Gréta


– Arra törekszünk ezzel a rendezvénnyel is, hogy a növényvilág sokféleségét és rendkívüli fontosságát mutassuk be az embereknek – fogalmazott Németh Anikó. – A fiatal felnőttek, családosok egyre inkább érdeklődnek a füvészkert iránt. Az igazi szemléletformálást az ifjúságon keresztül tudjuk hatékonyan megvalósítani. A fiatalok még nagyon nyitottak a természetre, természetvédelemre, így a kisgyermekeiknek is könnyen át tudják adni ezt a látásmódot.

 

SZTEinfo: Szolga Valentina

Fotó: Szécsi Annamária, Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében