Bezár

Hírarchívum

22

Nyílt napot tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban

Nyílt napot tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban

2019. október 11.

Színházbejárással, jelmezpróbával, beszédtechnikai foglalkozással, nyílt próbákkal és előadásokkal várták az érdeklődőket az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programsorozat részeként a Szegedi Nemzeti Színházban 2019. október 8-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemistáknak rendezett eseménysorozat 10 órakor kezdődött, Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának megnyitójával, majd az érdeklődők Puccini: A köpeny című egyfelvonásos operájának nyílt próbáját nézhették meg, amely egy szerelmi háromszög tragikus történetét ábrázolja. Ezután beszédtechnikai foglalkozást tartott Szilágyi Annamária színművésznő az érdeklődő látogatóknak. A fiatalok olyan gyakorlatokat végeztek szavakkal, amelyekkel a színészek előadások előtt melegítenek be, hiszen a színpadon a nézői élmény elérése érdekében fontos az artikuláció és a nyelvbotlások kiküszöbölése. A színház balett-termében a Sirály című előadás várta a nyílt napra látogatókat.


szinhazi_nyilt_nap
Képgaléria a rendezvényről


A nap további részében a kulisszák mögé kalauzolták el az érdeklődőket. A „túrák” a színház aulájából indultak. Idegenvezető segítségével a színház rövid történetének megismerése után a nézőtéren át a színpadra vezetett az út, ahol a színházi munkások már felállított díszletekkel készültek a következő előadásra. A színészek szemszögéből, a színpadról letekintve beláthatóvá vált a zenekari árok és az impozáns nézőtér. A színpadról nyíló hátsó folyosón elindulva a kis belmagasságú forgószínpad alá is betekinthettek a résztvevők, ahol korábbi színdarabokból felismerhető díszletekkel találkoztak. Ezzel párhuzamosan jelmezpróbákkal színesítették a nyílt napot. Itt mindenki kibújhatott egy kicsit saját bőréből, és igazi színésznek érezhette magát.


28


Este a Kisszínházban folytatódtak a programok, ahol a Színházi bestiák című színmű közel teltházas előadásával nyújtott mélyreható élményeket a nézőknek. A darab az 1600-as évek színházi forradalmát mutatja be, amikor először engedélyezték, hogy nők is játszhassanak a színpadon. Öt színésznő sorsát ismerik meg a nézők, akik különböző nehézséggel és kiszolgáltatottsággal szembe nézve próbálják biztosítani saját megélhetésüket. A darab olyan közeget teremt, amely tele van érzelmekkel és olykor szinte tragikomikus elemekkel, így minden néző akaratlanul is magára ismer. Az előadás különlegessége a zenei aláfestést nyújtó, nem mindennapi hangzást kínáló handpan nevű hangszer, amelyet Nagy János Afronauta szólaltatott meg. A darab után sokan a közönségtalálkozón is részt vettek. Itt közvetlenül kérdezhettek a rendezőtől Horgas Ádámtól és a színészektől Fekete Gizitől, Csorba Katától, Szilágyi Annamáriától, Borsos Beátától és Molnár Erikától.


A nap megkoronázásaként Nagy János Afronauta handpan koncertjével zárták az eseményeket, ahol a közönség ismét átélhette a hangszer különleges hangzásvilágát.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek