Bezár

Hírarchívum

IMG_3715

Magyarország első véradásbarát felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem

Magyarország első véradásbarát felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem

2019. október 10.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Magyarországon elsőként érdemelte ki a „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” elismerést, amelyet sajtónyilvános eseményen adott át az Országos Vérellátó Szolgálat képviselője a Szegedi Tudományegyetem vezetőinek. Az október 10-i eseményen az SZTE és az OVSZ együttműködési megállapodást írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem érdemelte ki a „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” elismerést. Az átadás kapcsán rendezett sajtóeseményen Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta, hogy az SZTE elkötelezett a véradás támogatása mellett, hiszen a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ klinikáinak hatalmas a vérkészítmények iránti igénye. Ezért is adták át közel egy évvel ezelőtt a Petri Gábor Klinikai Tömbben a Vérdepót. Az egyetem kiemelten fontosnak tartja, hogy az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen szervezett véradásokkal folyamatosan biztosítsa a megfelelő mennyiségű vérkészítményt az egészségügyi intézményeknek.


IMG_3694


– Nagy öröm számomra, hogy ma nemcsak az Országos Vérellátó Szolgálattal fennálló együttműködésünket rögzíthetjük szerződés formájában, hanem Magyarországon elsőként egy olyan különleges címet is átvehetünk, ami elismeri az elmúlt évek munkáját, az egyetemi oktatók, kutatók, orvosok, hallgatók és adminisztratív dolgozók önkéntes véradásait – fogalmazott a kancellár, aki kiemelte, hogy az SZTE polgárai egy olyan összetartó közösség tagjai, akik nemcsak támogatnak, hanem várakozáson felül teljesítenek, ha segítségnyújtásról van szó.


IMG_3680


A kancellár emlékeztett rá, hogy az OVSZ által alapított „Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény” elismerést azok a felsőoktatási intézmények nyerhették el ezer főnél nagyobb hallgatói létszám esetében, amelyeknél egy naptári éven belül a két legsikeresebb véradás összesített donációszáma elérte a kétszáz főt. A szegedi egyetem polgárai messze túlteljesítették ezt az elvárást, hiszen áprilisban, az év 100. napján minden idők legsikeresebb véradása zajlott a Szegedi Tudományegyetemen, 252 fő jelent meg az önkéntes véradáson, közülük pedig 187-en adhattak vért. Ezt az eredményt egészítette ki a május eleji véradás, amelyen mintegy 115 egyetemi dolgozó adott vért.


IMG_3718


Ennek köszönhetően összesen több mint háromszáz sikeres véradást teljesítettek a Szegedi Tudományegyetem polgárai. – Külön öröm számomra, hogy az egyetemi hallgatók mellett számos egyetemi vezető, professzor és orvos is hozzájárult ehhez a sikerhez. Ezúton szeretném megköszönni valamennyi önkéntes véradó elhivatottságát, és bíztatni mindenkit arra, hogy vegyen részt az egyetemi véradásokon, és így mentsen meg három életet – összegzett Fendler Judit.


IMG_3685


Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az SZTE és az OVSZ rendkívül sokrétű és több évtizedes múltra visszatekintő nagyon szoros együttműködéssel büszkélkedhet. Az SZTE egyre bővülő harmadik missziós társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatos tevékenységén kívül több ponton kapcsolódik össze az OVSZ tevékenységével. – Ez a sokrétű kapcsolat mind az oktatás, mind a betegellátás és a kutatás területén megvalósul – fogalmazott a stratégiai rektorhelyettes, aki hozzátette, az OVSZ és az SZTE a vérkészítmények biztosítása terén való együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. Ez a betegellátás szempontjából elengedhetetlen. Mint részletezte, az oktatás területén is nagy hagyománnyal bír a két szervezet együttműködése, ugyanis a transzfúziológia tantárgy oktatása évtizedek óta az OVSZ munkatársai közreműködésével és koordinálásával valósul meg. Prof. Dr. Széll Márta hangsúlyozta, hogy az OVSZ elévülhetetlen érdemeket szerzett az immunológia, a hematológia, az onkológia területén, a szervezethez köthetők olyan nagyléptékű kutatási fejlesztési projektek, amelyek meghatározóak voltak a magyarországi immunológia fejlődése szempontjából.

 

IMG_3700


– A fiatalok véradásának aktivitásával kapcsolatosan azt tapasztaljuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás a legfőbb motiváló tényező – fejtette ki Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy külön feladat számukra az egyetem falait elhagyó egykori hallgatók véradásra való ismételt felhívása. Mint hangsúlyozta, aki az SZTE-hez hasonlóan elvégez egy patinás egyetemet, kimondatlanul is szűkebb és tágabb környezetének véleményformáló alakja, példaképe lesz. – Fontos szempont, hogy még itt az egyetemen sikerüljön őket „beoltani” a véradás segítségnyújtó gesztusának a felelősségével, hogy büszkén mondhassa, igen én véradó vagyok – mondta a szakmai főigazgató-helyettes. Személyes megjegyzésében kitért arra, hogy kiemelje és megköszönje Imreh Szabolcs, az OVSZ projektmenedzsere, az SZTE Gazdaságtudományi Kar docensének fáradhatatlan lelkesedését, amely országos szinten is párját ritkító. Dr. Nagy Sándor remélte, hogy a későbbiekben a Szegedi Tudományegyetem példája nyomán a budapesti egyetemek is nagyobb számban tudnak majd részt venni a véradásokon.


IMG_3723


Az esemény zárásaként a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködési megállapodást írt alá, amely rögzítette a felsőoktatási intézményben rendezett véradások szervezését, azok népszerűsítésének és kommunikációjának szabályait.


 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek