SZTE Info

Játékos kommunikáció, avagy Nyelvi Kavalkád az SZTE-n

Idén sem maradhatott el a Nyelvi Kavalkád az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben. A szervezők reggeltől estig várták az érdeklődőket a színes, játékos nyelvtanulós programra 2019. október 3-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen nyelveken tanulhatnak az érdeklődők? Az intézet tanárai angol, latin, német, olasz, spanyol, francia, orosz, román nyelvre oktatják az egyetem hallgatóit. A külföldiek pedig magyarul tanulhatnak itt. Az SZTE hallgatói 16 egységnyi nyelvórát vehetnek fel térítésmentesen.


Útra fel! A résztvevők érkezésük után egy-egy útlevéllel és programismertetővel mehettek tovább, melyben minden állomás teljesítése után új pecsét landolt. Öt pecsét megszerzése után pedig nyereménnyel gazdagodhattak a szerencsések.


- Annak ellenére, hogy főként az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet diákjaihoz jutott el az esemény híre, minden SZTE-s diákot és a szegedieket is szívesen fogadtuk a programokra - mondta Kovács Mónika az IKI nyelvtanára, a rendezvény egyik szervezője. Az esemény fő célja, hogy a nyelvtanulás fontosságát és hasznosságát hangsúlyozzák, hogy miért jó idegen nyelveket tanulni.


A résztvevőket hagyományos, és interaktív játékok várták, mint például a keresztrejtvényfejtés, Scrabble, puzzle, Dixit, memóriajátékok. Kipróbálhatták magukat szintfelmérő írásbeli- és szóbeli nyelvvizsgán, valamint előadásokon is részt vehettek, melyeket külföldről érkező előadók tartottak. Az egyetemen tanuló külföldi diákok bemutatták országaikat.


- Főként az angoltudásom tesztelése és fejlesztése miatt jöttem, de a francia is vonzó számomra – hallottuk Márta Petrától. Az SZTE-s diák elmondta: hasznos és pozitív kezdeményezés, a hallgatók közelebb kerülhetnek egymáshoz a rendezvény által. Jobban megismerhetik egymás kultúráját.

 

A programot 2014-óta minden évben megrendezik az intézetben a Nyelvek Európai Napja alkalmából. 2016-ban Európai Nyelvi Díjat nyert.

 

SZTEinfo: Kubik Szintia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00
 • október 14.
  14:00 - 15:00
  Join us for a public talk on Hungary's democratic transition from the perspective of the number-two diplomat of the U.S. Embassy in Budapest in 1989. Donald Kursch served as Deputy Chief of Mission in Budapest between 1986 and 1990 so he was close witness to the events that led to the change of regime. The talk is followed by a Q&A guided by Professor of Political Science (SZTE) Dr. Norbert Merkovity.
 • október 14.
  16:30 - 18:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író, szerkesztő
  A lidércfény vagy bolygó-tűz különleges természeti jelenség. Fény, amely a legsötétebb éjszakában is képes reményt adni. Nem tudni, hol, mikor lobban fel e bolygó fény, de ilyenkor segít élni, életben maradni, megérteni önmagunkat és a világot. Ilyen, a hivatalosan oktatott irodalomtörténet mellett bolygó fényeknek szánja Bárdos József ezeket a kis, novellaszerű történeteket, amelyek egy pillanatra erős fénybe helyeznek, megvilágítanak egy arcot, egy sorsdöntő helyzetet. Az elbeszélések témái gyakran súlyosak, és veszélyesek az ábrázolt élethelyzetek. Mint például Arany János és Jókai Mór beszélgetése a Haynau-uralom sötét éjszakájában. Vagy a Madách Imre letartóztatása előtti pillanat, vagy Balassi Bálint Lengyelországba való elbujdosásának felidézése. A novelláskötet élményszerűen átélhető képet nyújt a lenyűgöző magyar irodalmi örökségről.
 • október 14.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Dusha Béla fotóművész
  Közreműködik: Fabulya Andrea versmondó
  Dr. Gyeviki János PhD (Szeged, 1949) a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1972-ben szerzett gépészmérnöki, majd 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát. 2011-ben az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docenseként ment nyugdíjba, de azóta is oktat. 1970 óta fotografál. 1977 óta tagja a Szegedi Fotóklubnak, 2015 óta a SZAB Fotóművészeti Munkabizottságnak. Számos csoportos és egyéni kiállításon szerepelt. Az utóbbi években képeivel a tanyavilág emlékeit keresi, az elmúlás gondolatát, szépségét járja körül. A tárlat összefoglaló képet kíván nyújtani egy gazdag életműről.
  Megtekinthető október 22-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.