SZTE Info

Sztereotípiákkal számol le az SZTE Junior Akadémiai Esték első előadása

Az internet és a közösségi média egyik legsekélyesebb, legfeleslegesebb tartalmának nevezik gyakran a macskákról készült videók tömegét. Z. Karvalics László információs társadalomkutató azonban leszámol ezzel az előítélettel – sok másik mellett az SZTE Junior Akadémiai Estek első, 2019. december 4-én 18 órakor kezdődő előadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindannyiunkat érintő témával indul az SZTE Junior Akadémiai Esték középiskolásoknak szóló programsorozata, hiszen az internet behálózza az élet szinte minden területét.


SZTE_JA_EA_j


Rengeteg előítélet él magával a világhálóval, de a tartalmakkal és a felhasználókkal szemben is. Z. Karvalics László információs társadalomkutató (SZTE) szerint nem szabad démonizálni, mert a tequila vagy a puska sokkal több kárt okozott már az emberiségnek, mint az internet – még ha annak valóban van sötét oldala is. A hazai és nemzetközi internetkultúra alakulását sok éve nyomon követő szakértő nem hisz az olyan sztereotípiákban sem, mint hogy az online játékok károsak, vagy hogy a macskás videók az internet leghaszontalanabb tartalmai lennének – erről beszél 2019. december 4-én, szerdán 18 órakor a Kossuth Lajos sgt. 35. szám alatti új egyetemi épületének nagyelőadójában A macskás videóktól az emberi géntérképig – Utak és tévutak internetképünk alakulásában című előadásán. Az biztos: ezen az esten nem kell kikapcsolni a telefont, Z. Karvalics László ugyanis interaktív programmal készül a közönség számára.

 

Az SZTE Junior Akadémiai Estéket minden hónap első szerdáján rendezik meg a Kossuth Lajos sugárúti új épületben, amely egyben az SZTE Junior Akadémia székhelye is. A közérthető, szórakoztató előadásokon a középiskolásokon túl bárkit szívesen látnak a szervezők, aki szeretne többet tudni a mindennapi élet és a tudomány különböző területeiről – mindezt nagyszerű előadók prezentálásában. A részvétel ingyenes.


További információ az SZTE Junior Akadémia honlapján itt, továbbá az SZTE Junir Akadémia Facebook oldalán. 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.