SZTE Info

Sztereotípiákkal számol le az SZTE Junior Akadémiai Esték első előadása

Az internet és a közösségi média egyik legsekélyesebb, legfeleslegesebb tartalmának nevezik gyakran a macskákról készült videók tömegét. Z. Karvalics László információs társadalomkutató azonban leszámol ezzel az előítélettel – sok másik mellett az SZTE Junior Akadémiai Estek első, 2019. december 4-én 18 órakor kezdődő előadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mindannyiunkat érintő témával indul az SZTE Junior Akadémiai Esték középiskolásoknak szóló programsorozata, hiszen az internet behálózza az élet szinte minden területét.


SZTE_JA_EA_j


Rengeteg előítélet él magával a világhálóval, de a tartalmakkal és a felhasználókkal szemben is. Z. Karvalics László információs társadalomkutató (SZTE) szerint nem szabad démonizálni, mert a tequila vagy a puska sokkal több kárt okozott már az emberiségnek, mint az internet – még ha annak valóban van sötét oldala is. A hazai és nemzetközi internetkultúra alakulását sok éve nyomon követő szakértő nem hisz az olyan sztereotípiákban sem, mint hogy az online játékok károsak, vagy hogy a macskás videók az internet leghaszontalanabb tartalmai lennének – erről beszél 2019. december 4-én, szerdán 18 órakor a Kossuth Lajos sgt. 35. szám alatti új egyetemi épületének nagyelőadójában A macskás videóktól az emberi géntérképig – Utak és tévutak internetképünk alakulásában című előadásán. Az biztos: ezen az esten nem kell kikapcsolni a telefont, Z. Karvalics László ugyanis interaktív programmal készül a közönség számára.

 

Az SZTE Junior Akadémiai Estéket minden hónap első szerdáján rendezik meg a Kossuth Lajos sugárúti új épületben, amely egyben az SZTE Junior Akadémia székhelye is. A közérthető, szórakoztató előadásokon a középiskolásokon túl bárkit szívesen látnak a szervezők, aki szeretne többet tudni a mindennapi élet és a tudomány különböző területeiről – mindezt nagyszerű előadók prezentálásában. A részvétel ingyenes.


További információ az SZTE Junior Akadémia honlapján itt, továbbá az SZTE Junir Akadémia Facebook oldalán. 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.