Bezár

Hírarchívum

IMG_7724-001

Az SZTE-n járt az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Az SZTE-n járt az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

2019. november 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen tartott előadást 2019. november 11-én Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete. A nagykövet előadásában kitért arra, hogyan alakulnak a brit-magyar kapcsolatok, mi várható a Brexit után, és hogyan érintené ez az oktatást, a már kint élő, tanuló és dolgozó magyarokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Nagyon köszönöm a meghívást, örülök, hogy ismét ellátogathattam a Szegedi Tudományegyetemre – kezdte Iain Lindsay, aki magyarul köszöntötte közönségét. A nagykövet előadásában főként a Brexitről, és annak lehetséges hatásairól beszélt.


galeria_brit_nagykovet
Képgaléria a brit nagykövet látogatásáról.


– Jelenleg két lehetőség áll előttünk: az egyik, hogy sikerül Brüsszellel megállapodni, a másik pedig a „hard Brexit”, azaz, hogy nem sikerül egyezséget kötnie az Egyesült Királyságnak az EU-val – vázolta fel a két legfontosabb kimeneteli opciót a brit nagykövet, aki többször is kiemelte, hogy a legnagyobb gondot Észak-Írország és az Ír Köztársaság közti határ kérdése jelenti.


A Brexit témájában fontosabb előrelépés már csak a 2019. december 12-i választás után várható, addig már a brit alsóház nem tárgyal a kilépésről, így ez az újonnan megalakuló kormány feladata lesz.


IMG_7738-001


Ha megvalósul a Brexit, Nagy-Britannia Magyarország legnagyobb nem európai kereskedelmi partnere lesz, így fontos kialakítani a nagykövet szerint egy olyan kereskedelmi egyezményt, amely biztosítja majd a szabad kereskedelmet a későbbiekben is.


Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból érintené az ott tanuló diákokat, az ott élő és dolgozó külföldieket, így magyarokat is, illetve a gazdaságra, kereskedelemre is hatással lenne. A nagykövet elmondta, hogy jelenleg 200 ezer magyar dolgozik Angliában, és 500 ezer külföldi diák tanul az Egyesült Királyságban. Éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír, hogy a kint élők jelenlegi jogait a későbbiekben is fenntartsák.


Nagy-Britannia számára eddig is fontos volt a két ország közti kapcsolat erősítése, a közelgő kilépés miatt pedig még fontosabbá vált a már meglévő kapcsolatok elmélyítése és újak kialakítása Iain Lindsay szerint. – Ezt mutatja az is, hogy egyre nő a brit cégek száma Magyarországon, és Szegeden, valamint számos a lehetséges befektető a kutatás-fejlesztés területén is – fejezte be a nagykövet.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna, SZTE NKI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek