Bezár

Hírarchívum

Konferencia – 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei

Konferencia – 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei

2019. november 27.
3 perc

Országos jelenkor-történeti és politológiai konferencia egyik szervezője és házigazdája a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Politológiai Tanszék. Az 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei című, 2019. november 28-30. közötti programnak a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei című konferencia a jelenkor-történeti, a politológiai kutatás és a társadalomtudományok legjobb hazai műhelyeit és különösen fiatal kutatóit vonja be a közös gondolkodásba, 1989 előzményeit, hatásait és emlékezetét tág időkeretben elhelyezve több tudományág nézőpontjából is értelmezi.

 

– Az 1989-es rendszerváltás a huszadik századi magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye volt, melyet sok szempontból jogos cezúrának tekinteni. Ebben az évben zajlottak azok a tüntetések, amelyek világosan jelezték, hogy a hatalomnak már nincs sok ideje hátra – emlékeztetett Dr. Révész Béla. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense. – Abban az évben temették újra Nagy Imrét, ami a rendszerváltás emblematikus eseménye volt. Ekkor omlott össze a szocialista diktatúra és az egypártrendszer Magyarországon és számos kelet-európai országban, továbbá ekkor erősödtek meg azok a pártok, amelyek a demokratikus intézményrendszer működésének jogi feltételeit megteremtették 1989-1990-ben, valamint ekkor indult az államosított gazdaság csődjének eredményeként a privatizáció.

 

Nem elszigetelt, egyetlen országra vagy évre korlátozódó esemény 1989, hanem része egy hosszabb, a hétköznapokban, a családok életében és nemzetközi szinten egyaránt zajló, évtizedekig tartó folyamatnak. Az akkor történteket teszi nagyító alá az 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei című, 2019. november 28-30. közötti nagyszabású konferencia.

 

– A diktatúra nem csupán a nagyhatalmi erőviszonyok alakulása miatt omlott össze, a rendszert a gazdasági zsákutca, a belső társadalmi mozgások, a különböző társadalmi, kulturális, vallási csoportok autonómiára törekvő, ellenzékinek tekintett tevékenysége, alternatív magatartási mintái is gyengítették. Következésképpen a konferencia a társadalmi cselekvés lehetőségeire helyezi a hangsúlyt, a rendszerváltás történetét hosszú időtávban, vagyis az 1960-as évektől kezdve, alulnézetből és a mindennapok felől vizsgálja – magyarázta dr. Révész Béla, a program egyik szervezője. – A konferencia ebből a szempontból kívánja újragondolni 1989 helyét a magyar történelemben.

 

A 3 napon át tartó konferencián 64 szekciótéma köré csoportosítva több mint 250 előadás hangzik el. A szekciók témakörei egyszerre törekednek az elmúlt harminc év kutatási eredményeinek összegzésére, miközben igyekeznek felhívni a figyelmet a rendszerváltás vizsgálatának legfrissebb tematikai és módszertani megközelítéseire is. Egyes intézmények, egyetemi tanszékek és alkotói közösségek, mint például a Magyar Nemzeti Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete, ELTE BTK Filmtudományi Intézete, az 1956-os Intézet vagy a Nyitott Társadalom Archívum, a Történelemtanárok Egylete önálló szekcióban mutatják be kutatóműhelyük munkáját.

 

Az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszéke a konferenciához kapcsolódóan poszterversenyt hirdetett középiskolások és egyetemi hallgatók számára. A posztereket a kávészünetekben mutatják be, az eredményhirdetésre és a díjak átadására a zárónapon várják az érintetteket érdeklődőket.

 

A konferencia szervezői: a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Politológiai Tanszék, az MTA BTK Történettudományi Intézet, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék, az Eszterházy Károly Egyetem Történettudományi Doktori Iskola, az 1956-os Intézet Alapítvány, az SZTE ÁJTK Statisztikai és Demográfiai Tanszék.

 

A konferenciának a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged Kálvária sugárút 23.) ad otthont.


A konferencia rövid illetve részletes programj alább letölthető, illetve itt elérhető:


1989_es_a_rendszervaltas_RESZLETES_program_20191128tol_20191130ig

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek