SZTE Info

nyito_francia_diakok

Francia diákok töltenek egy hetet az SZTE gyakorló gimnáziumában

Erasmus+ programmal 18 középiskolás diák és 3 tanár érkezett az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába Franciaországból. A magyar és francia diákok az egy hét alatt közösen vizsgálják meg a franciaországi Nîmes és Szeged vízgazdálkodását fenntarthatósági szempontból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Erasmus+ programmal 18 francia diák és 3 tanár látogatott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába, akik 2019. november 18. és 22. között a vízgazdálkodás és a klímaváltozás összefüggésein, és a fenntartható fejlődés lehetséges megoldásain dolgoznak. A 16-17 éves középiskolások és tanáraik a dél-franciaországi Nîmes városi Albert Camus gimnáziumból érkeztek, hozzájuk csatlakozott az SZTE gyakorló gimnázium francia-magyar kéttanítási nyelvű tagozatának három évfolyamáról 19 diák és tanáraik: Szaszákné Tóth Judit, László Györgyi és Filó Réka.


IMG_2824


A Szegeden töltött egy hét alatt a magyar és francia diákok bemutatják egymásnak a témakörben szeptember óta elkészült prezentációikat, összehasonlítják a két terület éghajlati, vízrajzi adottságait. A program folytatásában információkat gyűjtenek a klímaváltozás várható éghajlati, vízrajzi hatásairól és közösen kidolgoznak a saját korosztályuk számára is adaptálható környezettudatos viselkedési formákat. A közös feladat kidolgozása francia nyelven zajlik, de, azért hogy a külföldi diákok is megtapasztalják milyen egy másik nyelven dolgozni és előadni, így a hét zárásaként angol nyelven bemutatják be munkáikat.


A program célja az is, hogy a francia diákok megismerjék a magyar nyelvet és kultúrát, így a hét során magyar órán is részt vettek, és egy Szeged melletti tanyán a hagyományos gazdálkodással, tájjal is megismerkedtek a vendégek. A városnézés is kiemelt program: a francia diákok és tanárok ellátogattak az Anna-fürdőbe, megnézték a Dóm teret, és a Zsinagógát is. A francia tanárokat különösen megérintette a város építészeti különlegessége és szépsége.


Erasmus_francia_diakok
A látogatás kapcsán készült képek itt elérhetőek.


– Mi franciák nagyon szeretünk enni, itt pedig nagyon finomak az ételek, és elképesztően nagy adagokat adnak minden étteremben, ez a szokás pedig nagyon tetszik mindannyiunknak – mondta el a francia diákok egyik kísérőtanára.


A francia diákok Szegedről nem igazán hallottak eddig, Magyarországról pedig annyit tudtak, hogy tisztább, mint Franciaország, és nagyon nehéz a nyelv. Mindannyian nagyon örülnek, hogy megismerhetik ezt az országot, a város és Magyarország kultúráját.


A program folytatódik, jövő év márciusában 19 magyar diák és 4 tanár utazik 1 hétre Franciaországba. A két intenzív munkahét között a diákok és a tanárok a digitális lehetőségeknek köszönhetően folyamatosan kapcsolatban maradnak és folytatják a munkát.


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)