Bezár

Hírarchívum

nyito_francia_diakok

Francia diákok töltenek egy hetet az SZTE gyakorló gimnáziumában

Francia diákok töltenek egy hetet az SZTE gyakorló gimnáziumában

2019. november 21.
2 perc

Erasmus+ programmal 18 középiskolás diák és 3 tanár érkezett az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába Franciaországból. A magyar és francia diákok az egy hét alatt közösen vizsgálják meg a franciaországi Nîmes és Szeged vízgazdálkodását fenntarthatósági szempontból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Erasmus+ programmal 18 francia diák és 3 tanár látogatott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába, akik 2019. november 18. és 22. között a vízgazdálkodás és a klímaváltozás összefüggésein, és a fenntartható fejlődés lehetséges megoldásain dolgoznak. A 16-17 éves középiskolások és tanáraik a dél-franciaországi Nîmes városi Albert Camus gimnáziumból érkeztek, hozzájuk csatlakozott az SZTE gyakorló gimnázium francia-magyar kéttanítási nyelvű tagozatának három évfolyamáról 19 diák és tanáraik: Szaszákné Tóth Judit, László Györgyi és Filó Réka.


IMG_2824


A Szegeden töltött egy hét alatt a magyar és francia diákok bemutatják egymásnak a témakörben szeptember óta elkészült prezentációikat, összehasonlítják a két terület éghajlati, vízrajzi adottságait. A program folytatásában információkat gyűjtenek a klímaváltozás várható éghajlati, vízrajzi hatásairól és közösen kidolgoznak a saját korosztályuk számára is adaptálható környezettudatos viselkedési formákat. A közös feladat kidolgozása francia nyelven zajlik, de, azért hogy a külföldi diákok is megtapasztalják milyen egy másik nyelven dolgozni és előadni, így a hét zárásaként angol nyelven bemutatják be munkáikat.


A program célja az is, hogy a francia diákok megismerjék a magyar nyelvet és kultúrát, így a hét során magyar órán is részt vettek, és egy Szeged melletti tanyán a hagyományos gazdálkodással, tájjal is megismerkedtek a vendégek. A városnézés is kiemelt program: a francia diákok és tanárok ellátogattak az Anna-fürdőbe, megnézték a Dóm teret, és a Zsinagógát is. A francia tanárokat különösen megérintette a város építészeti különlegessége és szépsége.


Erasmus_francia_diakok
A látogatás kapcsán készült képek itt elérhetőek.


– Mi franciák nagyon szeretünk enni, itt pedig nagyon finomak az ételek, és elképesztően nagy adagokat adnak minden étteremben, ez a szokás pedig nagyon tetszik mindannyiunknak – mondta el a francia diákok egyik kísérőtanára.


A francia diákok Szegedről nem igazán hallottak eddig, Magyarországról pedig annyit tudtak, hogy tisztább, mint Franciaország, és nagyon nehéz a nyelv. Mindannyian nagyon örülnek, hogy megismerhetik ezt az országot, a város és Magyarország kultúráját.


A program folytatódik, jövő év márciusában 19 magyar diák és 4 tanár utazik 1 hétre Franciaországba. A két intenzív munkahét között a diákok és a tanárok a digitális lehetőségeknek köszönhetően folyamatosan kapcsolatban maradnak és folytatják a munkát.


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek